Kaupunkiuutiset

Allergisuuteen auttaa eläimen pito

Lastenlääkäri Pertti Pitkänen saa pienet potilaansa ilostumaan. Allergiselle lapselle Pitkänen suosittelee esimerkiksi koiraa tai kissaa lemmikiksi

Lasten astmojen taustalla on ihmisen etääntyminen kakkabakteereista eli maaperän mikrobeista. Puhtaus on terveyden yksi kulmakivi, mutta lapsen tulisi saada tutustua myös pöpöihin.

Pitkäsen mukaan ihmisen immuniteettijärjestelmä on sellainen, että se kaipaa toimintaa.

– Jollei järjestelmä pääse kehittymään mikrobien torjunnassa, se alkaa ikään kuin harrastelemaan, mikä tarkoittaa käytännössä että järjestelmä alkaa puuhata allergioita.

Astma ja ilmansaasteiden yhteys on helppo mieltää, mutta astman syynä eivät ole ilmansaasteet. Pitkäsen mukaan tästä on maailmalla näyttöä kolmestakin tutkimuksesta.

– Maailman jyrkin raja astmaatikkojen suhteen on Suomen ja Venäjän raja Karjalassa. Suomessa astma on huomattavasti yleisempi kuin Venäjällä. Ilmansaasteet eivät varmasti eroa rajan eri puolilla. Suurimmat erot ovat elinolosuhteissa.

Samankaltaista tietoa kertyi aikanaan Itä- ja Länsi-Saksasta. Teollistuneessa Länsi-Saksassa ilmanlaatu oli parempi kuin Itä-Saksassa, mutta idässä astma oli selvästi harvinaisempaa.

Etelä-Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä tehty tutkimus osoitti, että astmaa esiintyi maaseudulla elävillä lapsilla huomattavan vähän.

– Lapset asuivat maatiloilla, joissa oli tyypillistä, että karjasuoja sijaitsivat saman katon alla kuin itse perheen asuntokin. Lapset olivat tottuneet konttailemaan lattialla ja pistämään suuhunsa mitä lattialla milloinkin sattui olemaan. Immuniteettijärjestelmä vahvistui pöpöjen ansiosta.

Allergia voi olla syy kotieläimelle

Koira-allergikoille Pitkänen suosittelee koiran hankkimista.

– Joskus vanhempien naamat ovat tainneet venähtää kun yhdyn lapsen toiveeseen koirasta, vaikka lapsella onkin allergia. Siedätysaika on henkilökohtainen, mutta yleensä lapsen allergia ainakin omaan lemmikkiin lakkaa muutamassa viikossa. Osalla siedätyshoito auttaa esimerkiksi omaan koiraan, osa sietää kaikkia koiria. Tietysti alkuvaiheessa allergialääkitys pitää olla päällä, mutta siedätyksen jälkeen lääkkeitä ei tarvita.

Koiralle altistuminen vähentää astmaan sairastamisen riskiä. Myös kissoilla, jyrsijöillä ja linnuilla siedätyshoito toimii, eikä altistuminen lisää astmaan sairastumisen riskiä. Allergiset koiraharrastajat toivat markkinoille aikanaan allergiattoman koiran, joka oli rodultaan bichon frise. Pitkänen ei voi edelleenkään olla hymyilemättä keksinnölle.

– Minusta kaikki koirat ovat allergiattomia, ei siihen tarvita tiettyä rotua.

Rokotukset eivät ole allergioiden syy. Pitkäsen mukaan harhaluulo perustuu osin muun muassa Afrikassa tehtyihin tutkimuksiin, joissa lähtökohtakin on ollut pielessä.

Suomestakin on löytynyt sen verran rokottamattomia lapsia, että rokotettujen ja rokottamattomien lasten allergisuutta on voitu vertailla. Rokotukset eivät millään tavoin lisää allergioita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset