fbpx
Kaupunkiuutiset

Alumnit auttavat ja tukevat

– Suomalaisessa jääkiekkoilussa ei ole vieläkään kunnollista lajikulttuuria. SM-liiga Alumni -yhdistyksen yhtenä tavoitteena on tuon kulttuurin rakentaminen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Näin sanoo legendaarinen Veli-Pekka Ketola, jääkiekkoalumnien perustajajäsen ja nykyinen hallituksen jäsen. Ketola vieraili Hämeenlinnassa alumnien golfturnauksen yhteydessä.

Vaikka Ketola moittii jääkiekkokulttuurin puuttumista Suomesta, ovat entiset suomalaiset huippupelaajat itse Euroopan eturintamassa, sillä missään muussa maassa ei ole kiekkoalumneja. Suomessa alumnijärjestelmää ei ole puolestaan missään muussa urheilulajissa.

Paitsi kiekkokulttuurin rakentamista, Alumni-yhdistyksen toiminta keskittyy vähävaraisten nuorten kiekkoilijoiden tukemiseen ja sekä uransa jälkeen elämässään ongelmia kokeneiden pelaajien sekä kehitysvammaisten tukemiseen.

– Kaveria ei jätetä, on tässäkin mottona. Kaikilla elämä ei ole ollut pelkkää myötätuulta peliuran jälkeen. Toisaalta lahjakkaiden nuorten tukeminen on tärkeää, jos perheellä ei riitä varoja nykyisin hyvin kalliiseen harrastukseen, Ketola sanoo.

Taloudellisen tukemisen voimavaraksi perustettiin Alumnien tukisäätiö, joka on Ketolan näkemyksen mukaan tulevaisuudessa merkittävä toimija.

– Jo lyhyessä ajassa olemme saaneet Tukisäätiön yhteyteen rakennetuksi kattavan rahastointijärjestelmän, mikä eri alueitten kautta koituu koko jääkiekkoa harrastavien nuorten avuksi ja tueksi. Tätä järjestelmää kehitetään jatkuvasti, ja sen tarkoituksena onkin luoda pysyvä tapa kehittää ja avustaa nuoria tulemaan ja pysymään jääkiekon parissa.

Ketola uskoo tukisäätiön lahjoitusten saavan lähivuosina melkoisesti huomiota.

Mallia alumnien ja jo paljon aikaisemmin perustetun pelaajayhdistyksen toimintaan otettiin ison veden takaa NHL:stä. Siellä molemmilla toimijoilla on erittäin merkittävä rooli kiekkobusineksessa.

– Pelaajayhdistys perustettiin 1973. Nyt se on jo vahva pelaajien etujärjestö. Liiga Alumni saa tulevaisuudessa varmudella merkittävän aseman, mutta se vie aikaa.

Vellu kiittelee ja kehuu useampaan otteeseen Juha Rantasilaa, joka on ollut sekä alumneissa että tukisäätiössä erittäin ratkaisevassa asemassa. Nykyinen puheenjohtaja Hexi Riihiranta on myös alumnien keulakuvia.

Alumni-toimintaa on jo kaikilla liigapaikkakunnilla, niin nykyisillä kuin ex-liigajoukkueilla.

Hämeenlinnassa alumneja on nyt noin 100, kun pitkän liigahistorian omaavassa Porissa heitä on jo 350.

– Käymme puhumassa nuorille pelaajille esimerkiksi koulutusvaihtoehdoista peliuran aikana, sillä urheileminen on vain pieni pätkä elämästä. Esimerkiksi loukkaantuminen voi katkaista peliuran, joten ei kannata keskittyä pelkästään urheilemiseen, HPK:n alumnien nokkamiehiin kuuluva Teijo Savijoki kertoo toiminnasta.

Entisillä pelimiehillä on myös otteluita muita alumnijoukkueita vastaan, ottelutapahtumien seuraamista ja esimerkiksi matkoja MM-kisoihin.

– Yhteydenpito entisiin pelikavereihin on yksi tärkeä asia kokonaisuudessa, Ketola ja Savijoki myöntävät.

Alumni tulee latinankielisestä sanasta alumnus, joka merkitsee kasvattia tai suojattia. Alumni taas on joukko kasvatteja tai suojatteja. Alumnitoiminta on yleistä yliopisto- ja koulumaailmassa ja on levinnyt myös meille yliopistoihin.

Pohjois-Amerikassa alumnitoiminnalla on pitkät perinteet myös urheilun piirissä. NHL-seuroista kaikilla vanhoilla (original six) joukkueilla on omat alumninsa. Vanhin Detroit Red Wingsin Alumni on toiminut vuodesta 1959.

SM-Liiga Alumni ry. perustettiin kesällä 2007 ensimmäisenä suomalaisena urheilun piirissä toimivana alumnijärjestönä. Perustajajäseniä olivat Juha Rantasila, Veli-Pekka Ketola, Juhani Tamminen, Heikki Riihiranta, Jyrki Lumme ja Kai Tervonen.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset