fbpx
Kaupunkiuutiset

Alvettulassa eletään kesää virkeästi

Alvettula herää talviunestaan kunnolla eloon viimeistään kesäkuun alkupuolella, kun kylän nurmikentällä pelataan kotimaisittain harvinainen turnaus Alvettula-futis. Päivän mittainen rento tapahtuma tuo kylään harrastajapalloilijoita kauempaakin.

– Tämä on fiilariturnaus, näitä ei Suomessa juuri muita ole. Nytkin osallistujia tuli Hyvinkäältä asti, turnauksen pääjärjestäjä, kyläkauppias Jouni Niiranen kertoo.

Kyläkauppa ei pysty yksin viemään 16 joukkueen pelipäivää läpi, vaan se tarvitsee avukseen muita talkoolaisia.

– Me hoidimme muun muassa maalien kunnostuksen ja ottelumaksujen perinnän, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Saastamoinen kertoo.

Alvettulan elämää Saastamoinen kuvailee niin, että talvet nukutaan ja kesäksi herätään eloon, kun mökkiläiset saapuvat rannoille. Niiranen tosin vakuuttaa, että kyllä Alvettulassa – varsinkin kaupassa – ollaan hereillä talvellakin. Ne pikkupaikkakunnat, joissa on oma kyläkauppa, alkavat ollakin jo maassamme harvassa.

– Kyläkauppa on tämän kylän vetovoima. Jos se lopettaisiin, se olisi sama kuin henki otettaisiin pois. Ihmiset poikkeavat sinne syömäänkin, ruokahuolto toimii myös viikolla, Saastamoinen kehuu.

Alvettula-futis alkoi aikoinaan yli kymmenen vuotta sitten Jukka Pohjolan johdolla pienenä kylien välisenä turnauksena. Sittemmin se on paisunut lähes parinkymmenen joukkueen kisaksi, mikä Niirasen ja Saastamoisen mukaan alkaa olla ihan maksimi. Oman kylän entisiä ja nykyisiä poikia on mukana 4–5 joukkueellista.

– Turnaus jatkuu vuodesta toiseen niin kauan kuin Jouni jaksaa sitä moottorina pyörittää. Tämä on monille kavereille kesän kohokohtia, Saastamoinen pohtii.

Niiranen on vetänyt Alvettula-futista seitsemän vuoden ajan. Joka kerta pelien hiljennyttyä hän on saanut joukkueilta jo ensimmäiset varaukset seuraavaksi kesäksi.

– Niin kauan kun turnaus pysyy rentoja, sitä jatketaan. Yritämme estää, että ottelut eivät menisi liian vakaviksi. Tapahtuma teettää paljon töitä, mutta kun näkee, että ihmiset viihtyvät, se on se juttu. Ihan sama on kyläkaupassakin.

Futisturnauksella on Niirasen mukaan syvempääkin vaikutusta ihmisten elämään kuin vain yhden päivän kisailun ja yhdessäolon tuoma riemu. Sen ansiosta ihmiset pistävät kroppansa entistä innokkaammin liikkeeseen hyvissä ajoin.

– Jo pari kuukautta ennen turnausta huomaa, että liikuntaharrastus alkaa lisääntyä. Se on tarttuvaa. Siksi tällaisilla jutuilla on iso merkitys, hän sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset