Kaupunkiuutiset

Älylaitteiden haittavaikutukset

Monilla ihmisillä, varsinkin nuorilla puhelin hakeutuu käteen jatkuvasti arjen tapahtumien keskellä. Bussipysäkillä, kaupan jonossa, koulussa, töissä, kotona, kävellessä, pyöräillessä ja vielä illalla nukkumaan mennessäkin näyttöä tuijotetaan ahkerasti. Verkostoituminen, tiedottaminen ja sosialisointi on helppoa puhelimen kautta milloin ja missä vain.

 

Älylaitteet ovat hyödyllisiä monessakin asiassa, mutta tutkimusten perusteella niiden liiallinen käyttäminen aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä haittavaikutuksia. Näitä ovat muun muassa stressi, päänsärky, univaikeudet ja huimaus. Laitteiden käyttämisestä voi tulla myös riippuvaiseksi.

Käytön vaikutukset ovat ihmisillä yksilöllisiä eikä käyttäjä välttämättä huomaa itse esimerkiksi riippuvuutta, koska älypuhelimien runsas käyttö on nykyaikana hyvin yleistä ja suuri osa kommunikaatiosta on siirtynyt sähköiseen viestintään. Jos kärsit vaikkapa uniongelmista, ennen unilääkkeisiin siirtymistä kannattaakin miettiä olisiko tarvetta rajoittaa puhelimen viihdekäyttöä etenkin iltaisin. Haastattelemani nuoret kertoivat ajatuksiaan älylaitteiden vaikutuksista.

 

”Yleensä olen iltaisin tietokoneella joko pelailemassa Steamin tai Blizzardin pelejä tai sitten ihan vain katson Netflixiä. Nukkumaan mennessä saatan vielä joskus katsoa puhelimella jotakin streamia Twitchistä tai selata nettikauppojen sivuja. Vaikea arvioida mikä on sosiaalisen median käytön määrä päivisin, kun lähes jokaisessa välissä on puhelin kädessä ja Facebook auki kun on aikaa. Jos sattuu puhelin unohtumaan johonkin tai se ei ole hetkeen saatavilla, niin kyllä sitä miettii missä se on ja onko tullut ilmoituksia tai viestejä. Keskimäärin nukun arkisin 6-7 tuntia, mutta viikonloppuisin voin hyvin nukkua 10–13 tuntia. Kun herään pirteänä, niin olen nukkunut vähintään 9 tuntia. Jos pelaan liian myöhään tietokoneella tai juuri ennen nukkumaan menoa niin on selvästi vaikeampi nukahtaa ja myös herääminen vaikeutuu aamulla. Olen yrittänyt olla iltaisin käyttämättä tietokonetta, mutta ei se ihan aina kyllä onnistu. Jos en käyttäisi puhelinta viihdekäyttöön, niin enemmän tulisi kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa ja luultavasti olisin sosiaalisempi. Veikkaan että myös puhelimen käyttöikäkin pitenisi kun se ei olisi jatkuvassa käytössä.”

Laura 24 v.

 

”Yleensä käytän puhelinta tunnin verran ennen nukkumista. Käytän YouTube-sovellusta ja katson välillä uutiset Iltalehdestä. Päivisin käytän vain Whatsappia viestittelyyn. 5–6 tuntia on juuri tarpeeksi unta että pärjään ilman jatkuvaa haukottelua. Olen vähentänyt puhelimen käyttöä iltaisin, koska muuten nukahtaminen ilman unilääkkeitä on vaikeata ja rasittavaa.”

Daniel 21 v.

 

”Puhelinta tulee käytettyä päivässä muutama tunti kavereille viestittelyyn, uutisten lukemiseen ja myös ennen nukkumaanmenoa, mutta se ei ole vaikuttanut nukahtamiseen. Yleensä nukun noin 8 tuntia. Jos jättäisin puhelimen viihdekäytön pois, en usko että se vaikuttaisi elämääni.”

Mies 19 v.

 

”Tiedän kyllä että läppärin käyttö ei ole suositeltavaa juuri ennen nukkumaanmenoa, mutta muuta tekemistä ei oikein tule keksittyä. Käytän yleensä vain YouTubea videoiden katseluun melkein koko päivän jos ei ole mitään ihmeellisiä suunnitelmia. Selailen myös vähän sosiaalista mediaakin silloin kun tekee mieli. Somessa käyn enimmäkseen DeviantArtissa, Twitterissä, Facebookissa ja kännykällä välillä selaan Instagramia. Yleensä tulee nukuttua 6–9 tuntia, joka on minulle ihan tarpeeksi. En ole paljoa huomannut että älylaitteiden käyttö vaikuttaisi unenlaatuuni. Olen koettanut lukea kirjaa silloin kun minulla on ollut joku kiinnostava saatavilla, mutta kirjan kiinnostavuus valvottaa minua yhtä paljon kuin läppärini käyttö, sillä en malta päästää kirjasta irti. En paljoa jaksa puhelinta räplätä, joten ehkä päivän aikana yhteensä menee noin 30–60 minuuttia Instagramiin ja musiikin kuunteluun. En usko että puhelimen pois jättäminen vaikuttaisi paljoa arkeeni paitsi kävelymatkaan ja ulkoiluun, sillä tarvitsen musiikkia ahdistumisen välttämiseksi. Musiikki pitää huomiotani pois muista ihmisistä sen verran että en pääse ahdistumaan liikaa, enkä ajattele liikaa omia virheitä.”

Nainen 18 v.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset