Kaupunkiuutiset Lammi

Ammunta opettaa nuorta keskittymään – Monelle lammilaiselle harrastus on koko perheen yhteinen

Monelle lammilaiselle harrastus on koko perheen yhteinen.
Lammin Ampumaseuran harrastajia diplomeineen syyskauden päätöksessä. Kuva: Henrik Metsälä
Lammin Ampumaseuran harrastajia diplomeineen syyskauden päätöksessä. Kuva: Henrik Metsälä

Lammin Ampumaseuran koulussa harjoittelee aina maanantaisin parikymmentä paikkakuntalaista ja lähialueiden 7–16-vuotiasta nuorta. Seura on muutenkin esimerkillisen aktiivinen nuorisopuolella.

– Tuntuu, että myötätuuli puhaltaa. Viimeisen parin vuoden aikana olemme pyrkineet nostamaan toimintaamme entisestään, on tullut uusia taululaitteita, uusittu ampumakoulu ja järjestetty ohjaajakoulutuksia, leirejä ynnä muuta, puheenjohtaja Henrik Metsälä sanoo.

Metsälälle harrastus tuli omaan elämään, kun hänen poikansa Tuukka meni ampumakerhoon kuutisen vuotta sitten. Pojan tie on vienyt jo ampumaurheiluliiton tehovalmennusryhmään ja maajoukkueen ovelle asti.

– Kun Tuukka aloitti, seurassa ei ollut laajemmin pistoolivalmennusta. Lähdin vetämään nuorten ampumakoulua ja opiskelemaan valmentajakoulutukseen, jossa minulla on nyt kakkostaso menossa. On palkitsevaa nähdä, kuinka nuorilta itseltään löytyy motivaatiota ja tavoitteita harjoitteluun, kun harrastus kehittyy tiettyyn vaiheeseen, Metsälä kertoo.

Ampumakoulussa nuoret opettelevat tekniikkaa ja keskittymistä. Ampuminen suorituksena on 70-prosenttisesti henkisen puolen juttua, joten siihen kiinnitetään valmennuksessa erityistä huomiota varsinkin edistyneempien ryhmissä.

Kun lapsi tai nuori alkaa harrastaa aseiden kanssa, vanhemman täytyy olla aina mukana. Monelle perheelle ampumisesta onkin lopulta kehkeytynyt kaikkien yhteinen harrastus, kun sisarukset, isä ja äitikin ovat innostuneet lajista.

Lammilaisseuran menestyneitä nuoria on Tuukka Metsälän lisäksi muun muassa Elina Anttila, joka on nousemassa kohti nuorten aikuisten sarjoja. Muutaman lahjakkuuden odotetaan yltävän vielä pitkälle, kunhan he saavat lisää kisakokemusta.

– Viime keväänä Lammilla järjestettiin ensimmäisenä koko Suomessa uudistettu ampumaohjaajakurssi, ja saimme seuraamme kerta rysäyksellä kahdeksan uutta koulutettua ohjaajaa. Tämä porukka, yhdistettynä vanhoihin konkareihin, on ollut tekemässä uudistusta, josta saamme olla todella ylpeitä, Metsälä kertoo.

Ilma-aseammuntaa Lammilla harrastetaan vanhan meijerin tiloissa, jotka vuonna 1996 remontoitiin 15-paikkaiseksi ampumaradaksi. Puolitoista vuotta sitten halliin saatiin Ely-keskuksen tuella seitsemän elektronista taulua tietokoneineen, ja järjestelmää on sittemmin kasvatettu 10-paikkaiseksi. Monella pikkuseuralla ei vastaavia laiteita ole. Kesällä lajin oheisliikuntaa voi harrastaa Untulan kentällä, ja ruutiaseammunnalle on seuralla on oma rata Tippavaarassa.

Lammin Ampumaseura tekee yhteistyötä pitäjän koulujen kanssa esimerkiksi liikunta- ja harrastepäiviä järjestämällä.

– Nuorelle ammunta on hyvä harrastus, koska se kehittää keskittymiskykyä. Hektisessä maailmassa ampumaradalla voidaan ollaan hetki ihan vain omien ajatusten parissa. Moni vilkkaan lapsen vanhempi on ilahtuneena nähnyt, miten ammunta rauhoittaa hetkeksi paikalleen, kun hälinä ympäriltä opitaan sulkemaan pois. Kouluarvosanatkin ovat monilla parantuneet harrastuksen myötä, Metsälä kertoo.

Lammin Ampumaseura

Perustettu 1957.

Harrastajia lähes 150, joista kolmasosa nuoria.

Naisia ja tyttöjä toiminnassa kolmasosa jäsenmäärästä.

Aloittelijat saavat seuralta välineitä lainaksi.

Ampumahallissa Puhdistamontiellä on 15 kappaletta 10 metrin sisäratoja.

Seura valittiin vuoden ampumaseuraksi 2014.

Hallitukseen kuuluvat Henrik Metsälä (pj.), Katja Seppälä (vpj.), Minna Anttila, Antero Sorvali, Atte Launiala, Jussi Forsström ja Kimmo Kopra.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset