Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Andrei Sergejeff: Suhtauduin politiikkaan pilkallisesti – Valitsi vähiten väärässä olevan puolueen

Andrei Sergejeffin mielestä kaupungin elinvoima on keskustan kehittämisestä kiinni. Jos se epäonnistuu, pitäjät kärsivät ensimmäisinä ja viimeinen voi sammuttaa valot.
Vihreiden kaupunginvaltuutettu Andrei Sergejeff arvostaa kotikaupunkinsa kaunista luontoa, mutta sitä löytyy myös monista muuttotappioiden kurimuksessa olevista kunnista. Vetovoimatekijäksi se ei yksin riitä. Kuva: AP Sarjanto
Vihreiden kaupunginvaltuutettu Andrei Sergejeff arvostaa kotikaupunkinsa kaunista luontoa, mutta sitä löytyy myös monista muuttotappioiden kurimuksessa olevista kunnista. Vetovoimatekijäksi se ei yksin riitä. Kuva: AP Sarjanto

Andrei Sergejeff on vihreiden kaupunginvaltuutettu, joka punnituissa puheenvuoroissaan ja kolumneissaan liputtaa Hämeenlinnan elinvoiman lisäämisen puolesta.

Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri, jonka pääaine yliopistossa oli arabian kielen ja islamin tutkimus.

Miksi halusit opiskella juuri näitä aiheita?

– En tiennyt niistä mitään, siinä syy kaikessa lyhykäisyydessään. Löysin monimutkaisen ja mielenkiintoisen historian, joka on kietoutunut yhteen Euroopan historian kanssa.

Kuinka hyvin suomalaiset tuntevat islamia?

– Huonosti. Islam nähdään yhtenä isona mörkönä kaikenlaisten ääriliikkeiden ansiosta. Tälle pahuudelle on kuitenkin nimi ja se on jihadismi. Se on näkyvä ääri-ideologia, joka lopultakin kertoo yhtä paljon islamista kuin kolonialismi tai fasismi länsimaisesta kulttuurista. Ne ovat osa kuvaa, mutta eivät ole koko kuva.

Mikä sai sinut mukaan politiikkaan?

– Suurimman osan elämästäni pidin etäisyyttä puoluepolitiikkaan. Suhtauduin siihen kyynisesti, jopa hiukan pilkallisesti. Olin kuitenkin jatkuvasti Lähi-idässä tekemisissä ihmisten kanssa, joilla ei demokratiaa ollut. Sitä kautta ymmärsin, kuinka arvokas asia liberaali demokratia on. Se on ainoa järjestelmä, jossa tavallinen ihminen voi vaikuttaa.

Miksi valitsit Vihreät?

– Se on puolue, joka on eniten oikeassa ja vähiten väärässä. Liityin 2014 ja päädyin pian muun muassa kirjoittamaan turvallisuuspoliittisia ohjelmia puolueelle. Hämeenlinnassa olin esillä kolumnistina, minkä kautta sain ajatuksiani esille ja pääsin kaupunginvaltuustoon vuoden 2017 vaaleissa.

Mitä ajattelet toriparkkikeskustelusta?

– Siinä vaikuttaa olevan kyse kaikesta muusta, kuin siitä mihin autot laitetaan ja millä hinnalla. Toriparkkiin tiivistyvät kaikki muutokseen liittyvät pelot, eivätkä nämä kaikki turhia ole. Ainoa mitä voi varmasti sanoa on, että meidän on pakko muuttua. Nykyiseen tilanteeseen emme voi jäädä.

Kannatatko toriparkkia?

– Riippuu rahoituksesta. Autottomana vihreänä en todellakaan rakasta ajatusta parkkipaikkojen tukemisesta julkisin varoin, mutta en myöskään kevein perustein palauta keskustan kehittämistä takaisin lähtöruutuun.

Kolumneissasi nostat esiin keskustan asuntotarjonnan merkitystä. Entä jos väki vain vähenee?

– Suomi polarisoituu ja kunnat jakautuvat muuttovoittajiin sekä -häviäjiin. Meidän ei tarvitse olla huolissamme niin kauan kuin rakennusliikkeet haluavat rakentaa. Se kertoo, että asunnoilla on kysyntää.

– Jos haluamme, että junat pysähtyvät täällä, meidän on pystyttävä tarjoamaan laadukasta kaupunkiasumista. Emme voi antaa Helsingin ja Tampereen vain kasvaa ja itse taantua siinä välissä. Tässä on meille myös pelipaikka. On muistettava, että emme kilpaile suurempien kaupunkien keskustojen kanssa, vaan niiden lähiöiden. Vaihtoehtona näille meillä on tarjota historiallisesti mielenkiintoinen kaupunkikeskusta.

Eikö työvoiman saamiseksi tarvita uusia yrityksiä?

– Nykyään enemmänkin päinvastoin. Emme enää elä teollisuusyhteiskunnassa, jossa tehtaita tupsahtelee taivaasta ja työpaikat seuraavat niitä. Nykyään yritykset hakeutuvat paikkaan, jossa jo on riittävän monipuolisesti osaavaa työvoimaa. Siksi meidän on tarjottava asumista, joka vetoaa nuorempaan ja koulutettuun väestöön.

– Hämeenlinnan elinvoima on keskustan kehittämisestä kiinni. Jos siinä epäonnistutaan, veropohja pettää. Jotkut ajattelevat, ettei muuttovoittoa kannata edes tavoitella, mutta ei ole olemassa sellaista asiaa kuin onnellisesti taantuva kunta. Se on synkkä luopumisen tie.

Miksi Hämeenlinna ei tällä hetkellä houkuttele työikäistä väkeä?

– Me tyrkytämme edelleen maaseutumaista asumista, vaikka kysyntää on kaupunkiasumisesta. Hämeenlinnan pitää olla rohkeammin kaupunki.

Etkö koe nyt pyllistäväsi pitäjille?

– Minä olen pitäjien paras ystävä. Kaikki verorahat menevät meillä samaan kassaan riippumatta siitä missä ihminen Hämeenlinnassa asuu. Tällä hetkellä taloudellinen moottori on keskusta, mutta ei se tee pitäjiä eikä niiden ihmisiä yhtään vähempiarvoiseksi. Mutta jos keskusta romahtaa, isku osuu ensimmäisenä pitäjiin. Palveluiden karsiminen alkaa aina reunoilta.

Andrei Sergejeff

Syntynyt 1974 Helsingissä.

Parisuhteessa, asuu Lukiokadulla Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu (vihr.).

Strateginen neuvonantaja T-Mediassa, tietokirjailija.

Koulutukseltaan filosofian maisteri.

Kirjoittanut mm. teokset Afganistanin historia (Gaudeamus, 2011) ja Egyptin historia (Gaudeamus, 2019).

Kolumneja ja aliokirjoituksia Aamulehdessä, Turun Sanomissa, Hämeen Sanomissa ja Kaupunkiuutisissa.

Harrastaa uintia ja hölkkää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset