fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Anna Ellmén ikuisti kadonneet lajit pronssiin

Anna Ellménin veistos Kuva: Riikka Helenius
Anna Ellménin veistos Kuva: Riikka Helenius

Galleria Koneessa voi tutustua atlaskarhuun, berberileijonaan, sapelihammaskissan hampaisiin ja dodon sulkiin. Esillä on turkulaisen kuvanveistäjä Anna Ellménin näyttely Espèces perdues eli Kadotettuja lajeja, joka esittelee luonnosta hävinneitä ja sukupuuttoon kuolleita eläimiä tai niiden osia.

– Historia, menneet ja kadonneet asiat ja tarinat ovat kiehtoneet minua aina. Olen ollut kiinnostunut jääkaudesta pienestä pitäen, taiteilija kertoo.

Jääkaudella sukupuuttoon kuolleet lajit arovisentti, mastodontti ja sapelihammaskissa ovat antaneet kimmokkeen veistoksille Blue Babe, Jättiläisen hammas ja Smilodon. Jättiläisen hammas liittyy 1700-luvun lopulla syntyneeseen sukupuuton käsitteeseen.

– Pohjois-Amerikasta löytyi mastodontin jäänteitä, eikä kukaan ensin tiennyt, mistä eläimestä ne ovat. Ranskalainen eläintieteilijä Georges Cuvier pystyi osoittamaan, että fossiilit olivat espèces perdues, kadotettuja lajeja ja, että lajien sukupuutto on laajalle levinnyt ilmiö. Cuvierille ei tosin ollut evoluution näkökulmaa, vaan hän uskoi, että luonnonkatastrofit olivat pyyhkäisseet lajit mennessään.

Ellmén kuvaa ihmisen ja luonnon suhdetta. Myös valtasuhteet kiinnostavat taiteilijaa.

– Toivon, että näyttelyni havahduttaisi ihmisiä toimimaan niin, ettemme tuhoaisi enää lisää lajeja.

Ellmén käyttää pronssia, terästä, romurautaa ja kierrätysmateriaaleja. Berberileijona sirkuksessa sai alkunsa roskalavalta löytyneestä koripallokorista. Värikkäässä veistoksessa on myös maalattua pronssia ja terästä.

Kreivi Rabenin olohuone kertoo viimeistä siivetönruokkia täytettyjen eläinten kokoelmiinsa tavoitelleesta tanskalaisesta kreivi Rabenista. Teokseen Atlaskarhun iltarusko Ellmén on kuvannut atlaskarhun kannattelemassa maapalloa.

– Atlaskarhu kuoli sukupuuttoon Afrikassa 1800-luvun lopulla. Atlaskarhuista saadaan edelleen näköhavaintoja, mutta todisteita lajin selviytymisestä ei ole, Ellmén kertoo.

Muuttokyyhky oli vielä 1800-luvun alussa maailman yleisin lintulaji. Muuttokyyhkyt elivät Pohjois-Amerikassa ja liikkuivat valtavissa parvissa. Laji metsästettiin kuitenkin sukupuuttoon.

– Viimeinen muuttokyyhky Martha kuoli eläintarhassa vuonna 1914, Ellmén tietää. Taiteilija kuvasi tarinan veistokseen Martha muistelee menneitä.

Ellmén valmistui kuvanveistäjäksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta vuonna 2014. Hän päätti kulttuurihistorian opinnot ja valmistui samana vuonna myös filosofian maisteriksi. Taiteilija asuu Turussa ja työskentelee Pääskyvuoren vanhalla kasarmialueella.

– Jöötti ry:n pronssivalimo Pääskyvuoressa on ihanteellinen työskentelypaikka kuvanveistäjälle, Ellmén kiittelee.

Anna Ellmén Espèces perdues / Kadotettuja lajeja on näytteillä Galleria Koneessa, Verkatehtaalla 23.11. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset