Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Anna Haaranen tekee paluun näyttämölle omalla esityksellään – "Miksi pirussa en keksinyt tätä aikaisemmin?"

Federico García Lorcan runoihin pohjautuva teos on täynnä tulta ja tappuraa.
Anna Haaranen asuu yli satavuotiaassa puutalossa Luolajassa. Mäkilaurilan tilan emäntä suunnittelee nyt rakennukseen uutta toimintaa. Kuva: AP Sarjanto
Anna Haaranen asuu yli satavuotiaassa puutalossa Luolajassa. Mäkilaurilan tilan emäntä suunnittelee nyt rakennukseen uutta toimintaa. Kuva: AP Sarjanto

Espanjan sisällissodan melskeissä murhattu Federico García Lorca oli runoilija ja taiteilija, jolla oli vahva yhteys myös Anna Haarasen rakastamaan flamencoon.

Runoilijan väkevistä teksteistä, lauluista ja musiikista on syntynyt näyttämöteos Federico, joka kantaesitetään Taidekasarmin teatterissa 16. lokakuuta.

– Pidin pari vuotta sitten Tampereella flamenco-tuntia, jossa olivat mukana Emilia Pokkinen, Sirkka Laitinen ja säestäjänä kitaristi Toni Jokiniitty, Haaranen kertoo.

– Harjoittelimme jotain oikein synkkiä tansseja ja mieleeni tulivat Lorca ja flamenco. Päätin siinä paikassa, että juuri tällä porukalla meidän on tehtävä jotain.

Haaranen sai apurahan käsikirjoitukseen sekä koreografiaan ja ryhtyi toimeen.

Emilia Pokkinen (vas.), Sirkka Laitinen, Toni Jokiniitty ja Anna Haaranen vievät katsojat espanjalaistunnelmiin. Kuva: Terho Aalto
Emilia Pokkinen (vas.), Sirkka Laitinen, Toni Jokiniitty ja Anna Haaranen vievät katsojat espanjalaistunnelmiin. Kuva: Terho Aalto

Köyhien yhteisö

Noin tunnin kestävässä esityksessä kuullaan Lorcan runoja sekä pienoisnäytelmä Tyttö, merimies ja lukiolainen. Tansseissa ja lauluissa on perinteistä flamencoa ja runoilijan keräämiä kansansävelmiä.

– Luvassa on jotain ihanan synkkää ja absurdia, mustaa ja punaista, verta ja hiekkaa. Eräs ystäväni kävi katsomassa harjoituksia ja sanoin meidän näyttäneen kyläyhteisöltä.

Runoissa onkin sadan vuoden takaista ajankuvaa köyhästä Andalusiasta ja sen ihmisistä.

– Minulle Lorca edustaa vähemmistöjen puolustajaa ja auktoriteetteja vastaan taistelijaa, Haaranen sanoo.

Suosituissa tv-sarjoissa

Näyttelijänä Haaranen tuli koko kansalle tunnetuksi 1990-luvun puolivälissä tv-sarjasta Elämän Suola. Sitä seurasivat sarjat Hovimäki, Rakkauden tanssi, Paavo ja Raili sekä Korpelan kujanjuoksu. Hän oli vakituisella kiinnityksellä Tampereen Työväen Teatterissa 1988-1995.

– Lähdin TTT:stä, koska tv-keikkoja oli hirveästi ja satsasin paljon myös flamencoon. Olen sittemmin katkerasti katunut päätöstäni, koska teatterihommat loppuivat siihen. Kun muutin Hämeenlinnaan, luulin että täällä riittäisi minulle teatteritöitä, mutta eiväthän asiat ole niin yksinkertaisia, Haaranen tuumaa.

Haaranen on viimeksi näytellyt näyttämöllä Hämeenlinnan teatterin Carmenissa vuonna 2006.

– Nyt olen ihan tiloissa siitä, kuinka ihanaa on tehdä taas taiteellista työtä. Harmittaa vain, miksi pirussa en keksinyt tehdä jotain samanlaista jo aikaisemmin.

Mäkilaurilan emäntä

Haaranen asuu yli satavuotiaassa puutalossa Luolajassa. Mäkilaurilan tilan vanhassa päärakennuksessa on tanssilattia flamenco-tunneille, mutta sen emännällä on muutakin mielessään.

– Olen kysellyt kaupungilta, olisiko mahdollista vuokrata tätä tilaa pieniin juhliin, kokouksiin tai tapahtumiin. Voisin itsekin järjestää vaikkapa espanjalaisia iltoja.

Federico pe 16.10. klo 19 ja la 17.10. klo 16 ja 19 Poltinahon Taidekasarmilla. Liput viuhkakauppa.fi.

Lue myös: Flamenco saa ukkosen kalpenemaan

Artikkelia muokattu 23.9. klo 13.10. Korjattu esityspäivämäärässä ollut virhe.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset