Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Anna-Maija Bergman leikittelee taiteessaan luonnonmateriaaleilla

Anna-Maija Bergman käyttää teoksissaan erilaisia luonnonelementtejä, kuten nokkoskuitua, kalan luita ja höyheniä. Taustalla teokset ”Muistoja famusta, Itämeren ulkosaaristossa” ja ”Lintuperheen elämää”. Kuva: Riikka Helenius
Anna-Maija Bergman käyttää teoksissaan erilaisia luonnonelementtejä, kuten nokkoskuitua, kalan luita ja höyheniä. Taustalla teokset ”Muistoja famusta, Itämeren ulkosaaristossa” ja ”Lintuperheen elämää”. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Paperihuoneella on hämeenlinnalaisen taidegraafikko, kuva- ja paperitaiteilija Anna-Maija Bergmanin näyttely Luonnollisesti.

Bergman käyttää luonnonmateriaaleja ja -elementtejä ja ammentaa luonnosta myös aiheita kuvaamaan jokapäiväistä elämää. Hän valmistaa ja värjää itse käyttämänsä puuvilla-, pellava-, silkki- ja japaninpaperit.

– Olen soveltanut paperiin kankaanvärjäysmenetelmiä. Esimerkiksi installaatio Silkkiä vaan – elämä on sisältää usealla eri menetelmällä värjättyä silkkipaperia, taiteilija esittelee.

Bergman on yhdistänyt metalligrafiikkaan muun muassa kuituja, luita ja höyheniä. Teoksessa Pohjolan emännän parempi puku Bergman on vedostanut etsauksen itse värjätylle japaninpaperille. Pohjolan emännän hame on puuvillapaperimassasta ja sitä koristavat hauen hampaat. Tuoreessa teoksessa Oho, Piika Pikkarainen, uusi asu Pohjolan pitoihin piian mekko ja legginsit ovat nokkosesta.

 

Bergman on terveydenhuollon lehtori ja taide- ja ympäristökasvatuksen opettaja.

– Eläkkeelle jäätyäni aikaa on jäänyt enemmän taiteen tekemiselle. Minulla on työtila ja prässi kotona, taiteilija kertoo.

Bergmania voisi luonnehtia hämeenlinnalaiseksi kansainväliseksi taiteilijaksi, sillä näyttelykutsuja satelee ympäri Eurooppaa. Syksyllä Bergman on lähdössä kutsunäyttelyyn Venetsiaan ja residenssi- ja näyttelymatkalle Bulgariaan.

 

Grafiikkapajan puolella on hausjärveläisen kuvataiteilija Monica Bouchtin näyttely Elämäni eläimet. Boucht on kuvannut lintuja ja muita pihapiirin eläimiä. Näyttelystä löytyvät muun muassa teokset Puukiipijä ja Kuukiipijä.

– Minua haastateltiin toissa keväänä lehtijuttuun. Toimittaja kysyi, mitä aioin seuraavaksi kuvata. Vastasin, että puukiipijän, mutta hän kuuli, että kuukiipijän, taiteilija kertoo.

Kuukiipijä kuulosti niin hauskalta, että Boucht päätti vedostaa myös sellaisen. Elämäni eläimet on toteutettu erilaisin grafiikan menetelmin; etsaamalla, akvatintalla, fotoetsauksella ja serigrafialla. Näyttelyssä on mukana myös valokuvia.

Anna-Maija Bergmanin ja Monica Bouchtin näyttelyt ovat esillä Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 31.8. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset