Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Anne Laatikainen: "Onko meidän viestintämme Hämeenlinnasta myönteistä, vai kertomus peloista ja surkeasta tulevaisuudesta?"

Demareiden ryhmyrin mielestä Hämeenlinna voi selviytyä voittajana, jos kaupunkilaiset itse uskovat sen tulevaisuuteen.
Demareiden Anne Laatikainen nousi Hämeenlinnan kaupunginvaltuustoon vuoden 2017 kunnallisvaaleissa. Rehtorina hänellä suora on linja koululaisten arkeen ja laulajana taas näkökulma paikallisen kulttuurin tekemiseen. Kuva: AP Sarjanto
Demareiden Anne Laatikainen nousi Hämeenlinnan kaupunginvaltuustoon vuoden 2017 kunnallisvaaleissa. Rehtorina hänellä suora on linja koululaisten arkeen ja laulajana taas näkökulma paikallisen kulttuurin tekemiseen. Kuva: AP Sarjanto

Iittalan yhtenäiskoulun rehtori Anne Laatikainen on ollut mukana kunnallispolitiikassa vasta vähän aikaa, mutta vauhtia on riittänyt. Tämän vuoden alussa hänet valittiin sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajaksi.

Millainen poliittinen tausta sinulla on?

– Olen aika tuore poliittinen tekijä, sillä lähdin mukaan vasta vuonna 2015. Kyselyjä oli tullut aikaisemminkin, mutta vasta silloin elämäntilanne tuntui sellaiselta, että minulla olisi todella aikaa paneutua asioihin.

Miksi valitsit demarit?

– Tulen työläisperheestä ja jo hyvin nuorena huomasin tuntevani sympatiaa heikompiosaisia kohtaan. Myöhemmin tiedostin, mitä suomalainen hyvinvointivaltio on minulle mahdollistanut ja sosialidemokraatit ovat olleet sen keskeisiä rakentajia. Näen eriarvoistumiskehityksen voimakkaana ja se vain lisääntyy, jos yhteiskunta ei pidä huolta kaikista.

Mitä vasemmistolaisuus sinulle merkitsee?

– Poliittinen heräämiseni tapahtui 15-vuotiaana historian tunnilla. Halusin tietää enemmän sisällissodasta ja kotona kirjahyllystä käteeni tarttui Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Luin koko trilogian ahmimalla ja elin mukana kirjan ihmisten tapahtumissa. Akseli Koskelasta tuli ensirakkauteni.

– Vasemmistolaisuus on minulle toimintaa epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Se on epäitsekkyyttä, solidaarisuutta ja uskoa oikeudenmukaisuuden voittoon.

Mitä poliittisia tavoitteita sinulla on?

– Olen alusta asti kokenut tärkeäksi Hämeenlinnan elinvoiman lisäämisen. On tehtävä kaikki mahdollinen, jotta tästä saadaan houkutteleva asumiskaupunki, jonne ihmiset haluavat muuttaa. Kunnossa olevien peruspalvelujen lisäksi meidän pitää pystyä tarjoamaan paljon mielekästä tekemistä vapaa-ajalle.

– Koen myös tehtäväkseni toimia koulumaailman asiantuntijana. Olen päätöksenteon keskiössä kertomassa, mitä lapsille sekä nuorille kuuluu ja mitä kentällä tapahtuu.

Mistä johtuu, ettei Hämeenlinna houkuttele muuttajia?

– Pohdin paljon sitä, onko meidän viestintämme Hämeenlinnasta myönteistä, vai kertomus peloista ja surkeasta tulevaisuudesta. Positiivisuudella on suuri voima ja se lähtee jokaisesta asukkaasta, virkamiehestä ja poliitikosta. Kun kaupungit käyvät eloonjäämistaistelua, meidän pitää uskoa siihen, että selviämme voittajana.

Vievätkö demarit ja kokoomus Hämeenlinnaa yhteistuumin haluamaansa suuntaan?

– En ole kokenut noin ainakaan tällä valtuustokaudella. Kyllä asiat ratkaisevat, mitä mieltä ollaan. Mielestäni valtuustossa ei ole mitään junttaamisen meininkiä, vaikka ymmärrän sen, että pienemmissä ryhmissä voi joskus siltä tuntua. Kunnallinen päätöksenteko on niin lähellä kaupunkilaisten arkea, ettei politiikkaa voi tehdä politiikan vuoksi, vaan ihmisten hyväksi.

Kannatatko toriparkkia?

– En ole tässä asiassa vielä naulannut kantaani. Keskustan kehittäminen ei ole mahdollista ilman keskitettyä pysäköintiratkaisua. Toriparkkia parempaa ratkaisua ei ole toistaiseksi ole.

Etkö pelkää, että rakennustöiden kestäminen tappaa yritystoiminnan keskustasta?

– Ei se tappanut keskustaa Joensuussakaan, joka oli pitkään kotikaupunkini. Kyllä ihmiset remontinkin aikana liikkeisiin löytävät. Pysäköintiratkaisu on tehtävä, sen kanssa ei voida enää viivytellä. – Monien näkökulmat ovat sementoituneet, mutta minusta viisaaseen päätöksentekoon kuuluu kaikkien korttien katsominen. Olemme pian saamasta verrokkiselvitystä, miten toriparkki on muissa kaupungeissa onnistunut.

Laulat monissa bändeissä. Mistä harrastus lähti?

– Olen laulanut lapsuudesta asti. Asuin kirjaimellisesti korvessa, joten harrastusmahdollisuudet olivat aika vähissä. Laulaminen on minulle rentoutumista, jopa jonkinlaista meditaatiota. Olen mukana kolmessa bändissä: RRR:ssä joka esittää kantaaottavia lauluja, Ramonas-yhtyeessä joka laulaa a cappella -sovituksina tangoja ja 3Kulmaa-kokoonpanossa, jonka ohjelmistossa on suomalaisten runoilijoiden teksteihin sävellettyjä omia biisejä.

Onko päättäjien puhe Hämeenlinnasta kulttuurikaupunkina pelkkää sanahelinää?

– Ei sen pitäisi olla. Meidän pitää arvostaa sekä tukea paikallisia tekijöitä ja mahdollistaa tapahtumia. Puhutaan kuitenkin aika pienistä rahoista Hämeenlinnan budjetissa. Kaupungin pitäisi ehdottomasti tukea enemmän paikallista kulttuuria.

Anne Laatikainen

Syntynyt 1968 Kajaanissa, lapsuus Suomussalmella.

Naimisissa, kolme aikuista lasta.

Iittalan yhtenäiskoulun rehtori.

Kaupunginvaltuutettu (sd.), valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Kaupunkirakennelautakunnan ja Koulutuskuntayhtymä Tavastian hallituksen jäsen.

Kanta-Hämeen rehtoreiden puheenjohtaja.

Laulajana yhtyeissä RRR, Ramonas ja 3Kulmaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset