Kaupunkiuutiset

Anne Mäkivirtaa teatteri koskettaa joka kerta

– Kaikki esitykset ovat koskettaneet jollakin tavoin, huonoksi näytelmäksi en voi sanoa yhtäkään näkemääni. Tykkään myös kaikenlaisista esityksistä iloisista musikaaleista vaikka synkimpiin draamoihin, hämeenlinnalainen Anne Mäkivirta avaa aktiivista teatterikatsojan näkökulmaa.

Anne Mäkivirrasta tuli teatterin suurkuluttaja aikuisiässä, nyt hän on myös 64-vuotiaan Hämeenlinnan Teatterikerhon aktiivinen jäsen. Teatterikerhossa Anne Mäkivirran ja hänen aviomiehensä Karin teatteriharrastus on myös huomattu – Anne valittiin aivan äskettäin kerhon ensimmäiseksi Vuoden teatterikerholaiseksi. Valinnasta tehdään perinne.

– Oh-hoh, paljon kiitoksia, Anne Mäkivirta kommentoi yllätyksenä tullutta valintaansa.

Anne Mäkivirta syttyi teatterille työkavereiden ja ystäväpiirinsä kautta. Yksittäisten esitysten seuraaminen muuttui hiljakseen aktiiviseksi ohjelmiston seuraamiseksi, siinä sivussa teatterikärpänen puraisi myös aviomiestä.

– Yhteinen aika on kortilla, kun aviomies on yksityisyrittäjä. Nykyisin teatteri-illat pistetään kalenteriin erittäin hyvissä ajoin, niin varmasti päästään yhdessä paikalle, Anne Mäkivirta kertoo.

Hän sanoo, ettei hänellä ollut lapsuudessa tai nuoruudessa oikeastaan minkäänlaista kosketusta esittävään teatteriin. Harrastus on voimistunut iän karttumisen myötä. Viimeiset neljä vuotta Anne Mäkivirta on kuulunut myös Hämeenlinnan Teatterikerhoon.

– Kerhon jäsenenä vierailut naapurikaupunkeihin onnistuvat vaivattomasti, kun matkat ja pääsyliput tulevat samaan pakettiin. Silloin ei tarvitse itse suunnitella kokonaisuutta, vaan hyppää mukavaan porukkaan mukaan.

Hän sanoo olevansa teatterin ”sekakäyttäjä” – kaikki näyttämöllä esitettävä sopii.

– Olen myös musiikin kuuntelijana samanlainen, kaikki hyvä musiikki sopii minulle.

Myrskyluodon Maija kosketti jälleen

Mutta yllätys, yllätys, Anne Mäkivirta ei ole elokuvien tai tv-sarjojen suurkuluttaja. Paikan päällä katsottava elävä teatteri on se, joka vetää.

– Olen innostunut vuosien aikana oikeastaan vain muutamista kotimaisista tv-sarjoista. Elokuvissa käyn erittäin harvoin, kotona leffaillat sijoittuvat joulunajan rauhaisiin hetkiin.

Teatterintekijän kannalta Mäkivirta on varmasti ihannevieras, sillä hän sanoo tykänneensä kaikista näkemistään esityksistä.

– Luen kyllä kritiikit ja seuraan teatterijuttuja, mutta en ole läheskään aina samaa mieltä kriitikoiden kanssa. Minulla on oma mielipiteeni. Tähän saakka olen löytänyt jokaisesta esityksestä aina jotakin hyvää, yhtään ei ole tarvinnut lytätä omassa mielessään huonoksi.

Hän kertoo keskustelevansa työpaikalla ja ystäväpiirissä paljon teatterista. Keskustelut avaavat myös erilaisia näkökulmia ja kokemuksia nähdystä esityksestä.

– Viimeisin todella koskettava näytelmä oli Lahden esitettävä Myrskyluodon Maija. Vaikka tiesi tarinan sisällön, esitys teki voimakkaan vaikutuksen. Se on hyvää teatteria.

Kerhossa on 250 jäsentä

Hämeenlinnan Teatterikerho pyöritti pitkään Hämeenlinnan teatterin kahviota, mutta hallinnollisella päätöksellä tämä toiminta loppui jo aikoja sitten. Kerho keskittyy nykyisellään teatterimatkojen järjestämiseen. Matkakohteina ovat eteläisen Suomen teatterit sekä Tallinna.

– Teatterimatkoja järjestävät nykyisin monet muutkin järjestöt, joten emme ole enää tällä sarlalla ainoa toimija, kerhon nykyinen puheenjohtaja Aarne Kauranen sanoo.

Kerhon ohjelmaan otettu vuoden teatterikerholaisen palkitsemisella halutaan innostaa aktiivieja entistä innokkaampaan toimintaan.

– Nuorempia harrastajia mekin halumme enemmän mukaan, sillä tämä on antoisaa. Nykyajan kiireet tietäen teatterista voisi löytyä monelle se stressitön paikka, kerhon matkanjärjestäjä ja rahastonhoitaja Leila Ahde sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset