fbpx
Kaupunkiuutiset

Anneli Saaristo tulkitsee elämänsä suuria lauluja

Upea ja sielukas Anneli Saaristo saapuu tammikuun lopulla Verkatehtaalle. Elämäni lauluja -konsertissa hän esittää karismaattiseen tyyliinsä yleisön rakastamia tuttuja, mutta myös konserteissa harvemmin esitettyjä kappaleita mittavan uransa varrelta. Esitys pitää sisällään Annelin tulkitsemana tarinoita ja säveliä tunteitten äärilaidasta toiseen välillä yleisöä hersyvästi naurattaen, mutta myös vakavampiakin asioita läpikäyden. Illan pianisti on Eliina Mäkiranta.

 

Vuonna 1949 Jokioisissa syntynyt Anneli Saaristo aloitti uransa 1970-luvulla tanssiorkesterin solistina ja hän levytti myös omia versioitaan iskelmistä. Suurelle yleisölle hän tuli tutuksi Suomen euroviisukarsinnoissa vuonna 1978 kappaleella Sinun kanssasi, sinua ilman.

Saariston ensimmäinen albumi Aina aika rakkauden (1980) ei ollut kaupallinen menestys. Vuonna 1982 laulaja osallistui Syksyn säveleen kappaleella Tyhjät sanat ja pari vuotta myöhemmin taas euroviisukarsintoihin laululla Sä liian paljon vaadit. Molemmat laulut herättivät yleisön kiinnostuksen ja artistin toinen albumi myi ensimmäistä paremmin.

 

Laulajan lopullisena läpimurtona voidaan pitää vuoden 1989 euroviisukarsintoja. Saaristo esitti kappaleet Oi äiti maa ja La Dolce Vita, joista ensin mainittu sijoittui kolmanneksi ja jälkimmäinen voitti. Lausannessa järjestetyissä euroviisuissa La Dolce Vita sijoittui seitsemänneksi, mikä oli siihen Suomen paras sijoitus suhteutettuna osallistujamaiden määrään. Kappaleen mukaan nimetty albumi saavutti kultalevyyn oikeuttavan määrän.

 

Saaristo on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Vuonna 1983 hänet valittiin Knokken festivaaleilla parhaaksi naissolistiksi. Vuonna 1985 hän sai pääpalkinnon Rostockin kansainvälisessä laulukilpailussa Menschen und Meer ja 1987 toisen palkinnon Dresdenissä järjestetyssä kilpailussa.

 

Artistin tunnetuimpiin lauluihin lukeutuvat edellä mainittujen hittikappaleiden lisäksi Viimeinen känni, Evakon laulu, Päättyneet juhlat, Appelsiinipuita aavikkoon ja Kypsän naisen blues. Miten enkeleitä vietellään -projektissa hän tulkitsi Bertolt Brechtin runoja Monna Kamun ja Liisa Tavin kanssa. 2000-luvulla Saaristo oli mukana Rakkauden kiertokulku -konserteissa Eija Kantolan ja Marjorien kanssa.

 

Saaristo on toiminut myös näyttelijänä muun muassa Turun kaupunginteatterissa. Vuonna 2005 hän näytteli Timo Koivusalon elokuvassa Kaksipäisen kotkan varjossa. Vuonna 2011 Saaristolle myönnettiin taiteilijaeläke. Vuonna 2014 Saaristo esiintyi iskelmälaulaja Fredin rinnalla Fredin vieraana -konserttikiertueella.

Elämäni lauluja pe 26.1. klo 19 Vanaja-salissa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset