Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Anniina Vainionpää tutkii luopumisen ja muistamisen teemoja

Anniina Vainionpää on kuvannut teoksissaan näkymiä lapsuudenkodistaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Anniina Vainionpää on kuvannut teoksissaan näkymiä lapsuudenkodistaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Riihimäkeläisen taidegraafikon Anniina Vainionpään Kerrostumia-näyttely tarjoaa muistoja lapsuuden kotitalosta; pitsiverhot ikkunoissa ja näkymä villiintyneeseen puutarhaan, jossa kasvaa kukkia, koiranputkia ja pihapuita. Vainionpää tutkii luopumisen ja muistamisen teemoja.

– Teosteni aiheet ovat liittyneet viime aikoina historiaan, muistiin ja muistamiseen. Mitä muistaminen on? Vastaako muistikuva todellisuutta ja missä määrin, taiteilija pohtii.

Galleria Koneessa esillä olevaan näyttelyyn liittyy henkilökohtaista luopumista.

– Isäni muutti hoitokotiin, kotitalo jäi tyhjilleen ja tuli aika luopua siitä.

Näyttelykokonaisuus sisältää myös kuolemaan sekä läsnä- ja poissaoloon liittyviä töitä. Takaseinälle on ripustettu puupiirros Musta puku III.

– Olin 15-vuotias, kun äitini kuoli 25 vuotta sitten. Suru yhdistyi mielessäni silloin aika ulkoisiin seikkoihin, kuten mustaan pukuun, mutta suru on itse asiassa aika pitkä. Takaapäin kuvattu, maisemaa katsova hahmo on tietysti tuttu myös taidehistoriasta.

Vainionpää aloitti näyttelyn teosten työstämisen vuonna 2017. Suurin osa teoksista on tältä vuodelta. Vainionpään kuvat rakentuvat palapelimäisesti taiteilijan yhdistellessä eri laattoja ja tekniikoita. Monet taiteilijan uusista teoksista ovat monotypian ja puupiirroksen yhdistelmiä.

– Monotypia tuo teoksiin maalauksellisuutta ja sattumanvaraisuutta. Puupiirroksissa yhdistyy piirtäminen ja kaivertaminen, käsillä tekemisen viehätys. Pidän puumateriaalista ja kaivertamisen fyysisyydestä. Työvaiheet ovat suhteellisen hitaita. Samalla ehtii ajatella kaikenlaista menneisyyteen, nykyisyyteen ja elämään liittyvää, Vainionpää pohtii.

Vainionpää on valmistunut kuvataiteilijaksi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulusta ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2018. Taiteilija asuu ja työskentelee Riihimäellä.

Anniina Vainionpään Kerrostumia on esillä Galleria Koneessa, Verkatehtaalla 27.8. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset