Kaupunkiuutiset

Annika Erosen dekkareiden poliisi on Miekkalinnasta

Rikoskomisario Hannu Savolainen on ymmällään. Kuristettuna löydetyn naisen murhatutkimuksen hennot johtolangat katkeavat toinen toisensa jälkeen. Odottamatta eteen kuitenkin avautuu uusi tutkimussuunta: uhrin kuolema näyttää merkillisellä tavalla kytkeytyvän jo lakkautettuun psykiatriseen mielisairaalaan ja siellä vuosikymmeniä sitten menehtyneeseen karismaattiseen naisnäyttelijään.

Annika Erosen maaliskuussa ilmestyneen esikoisromaanin Kaivo (Myllylahti, 2017) tapahtumat sijoittuvat Hämeenlinnaan ja rikoksia tutkiva poliisi työskentelee Miekkalinnassa. Sama asetelma on myös parhaillaan tekeillä olevassa dekkarisarjan kakkososassa.

– Olen viettänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Rautatiekadulla Hätilässä, Eronen kertoo.

– Vaikka olen asunut jo pitkään Lempäälässä, Hämeenlinna on edelleen se minun kaupunkini, johon mieli aina palaa. Olen joutunut hiukan päivittämään tietojani, sillä täällä on niin paljon muuttunut. Vaneritehdastakaan ei enää ole.

Eronen kuvaa tyylilajiaan pehmeäksi rikosromaaniksi, jossa hän on pyrkinyt rakenteelliseen haastavuuteen ja yllättävyyteen. Poliisityön kuvauksessa hän pitäytyy suurissa linjoissa ja iso painoarvo on tutkijan päänsisäisellä maailmalla, sen tunteilla ja oivalluksilla.

– Savolainen on aika ristiriitainen ja neuroottinen henkilö. Häntä kiehtoo samaan aikaan sekä pyhyys että pahuus, Eronen kuvailee.

– Hän aloitti opinnot teologisessa tiedekunnassa, mutta ei löytänyt sieltä etsimäänsä. Savolainen miettii paljon maailman epäoikeudenmukaisuutta ja kokee samalla, että hänen oma elämänsä menee kaiken suorittamisen ohessa ohi.

Savolaisen pohdinnoissa on paljon kirjailijan omaakin ajatusmaailmaa.

– Olen omalla kohdallani miettinyt paljon tuota suorittamisen pakkoa. Minulla oli edessä joidenkin mielestä hieno tutkijanura yliopistossa, mutta samalla tunsin olevani ansassa.

– Niinpä olen tarttunut unelmiini, kirjoittanut ja tehnyt siinä sivussa ihan tavallisia hanttihommia.

Kaivo on otettu hyvin vastaan ja teosta jonotetaan kirjastoissa ympäri Suomea. Omiksi esikuvikseen Eronen mainitsee Mary Higgins Clarkin, Maria Jungstedtin ja Agatha Christien. Tekeekö komisario Savolainenkin kaiken kirjailijasta huolimatta oman päänsä mukaan, kuten Christie aina valitti Hercule Poirotin tekevän?

– Kyllä Savolainen vie itse itseään ja minun tehtäväni on välillä käydä katsomassa, mitä hän puuhaa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset