Kaupunkiuutiset

Apua nyt yhdeltä luukulta

Suomessa noin 23 naista kuolee vuosittain perheväkivallan seurauksena. Perhe- ja lähisuhdeväkivaltatapauksissa on huomattavaa kasvua ja väkivallan muoto on muuttunut.

– Väkivalta on raaistunut. Se ei ole enää pelkkää lyömistä vaan siihen saattaa liittyä myös esimerkiksi vainoamista, uhkailua ja seksuaalista väkivaltaa, vanhempi rikoskonstaapeli Katja Kinnunen Ankkuri-tiimistä kertoo.

Perheväkivallan ehkäisemiseksi Hämeenlinnassa on noin vuosi sitten käynnistetty moniammatillinen riskinarviointi eli MARAK-työryhmä.

THL:n valtakunnallinen toimintamalli tarkoitettu henkilöille, jotka kokevat vakavaa fyysistä, henkistä tai seksuaalista väkivaltaa tai elävät sen uhan alla.

– Tavoitteena on, että parisuhdeväkivalta tai sen uhka loppuu ja että uhri saa tarvitsemansa avun ammattilaiselta tai viranomaiselta yhdellä ilmoituksella, mahdollisimman helposti, nopeasti ja yksinkertaisesti, Kinnunen kiteyttää.

– Hämeenlinnan seudulla väkivaltatapauksia on kasvavissa määrin, joten toimintamallille on tilausta, Ankkuri-tiimin lastensuojelun sosiaalityöntekijä Anni Partanen sanoo.

HÄMEENLINNASSSA MARAK:issa on ollut tähän mennessä kymmenen asiakasta. MARAK-työryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Ryhmässä ovat mukana lastensuojelu, aikuissosiaalityö, poliisi, Ankkuri-tiimi, A-klinikka, terveydenhuolto, ensiapu, terveyden – ja hyvinvoinnin palvelut, sosiaalipäivystys, rikosuhripäivystys sekä Hattulan ja Janakkalan seutukunnat.

– Sekä palaute että kokemukset uudesta toimintamallista ovat olleet positiivisia, Partanen kertoo.

Kukin viranomainen perehtyy asiakkaan tilanteeseen MARAK-sihteerin toimittamien tietojen perusteella. Asiakas saa halutessaan osallistua kokoukseen ja kertoa myös itse tilanteestaan.

– Kun kaikki ovat saman pöydän ääressä, asiakas saa avun kerralla, Kinnunen painottaa.

Kokouksessa asiakkaalle esitetään toimintasuunnitelma, jossa on mukana eri viranomaisten näkökulmat. Kirjallinen toimintasuunnitelma saattaa sisältää esimerkiksi ehdotukset henkisen hyvinvoinnin palvelujen hyödyntämisestä, poliisin esitutkinnan käynnistämisestä ja vaikkapa lastensuojelun tuen tarpeen arvioinnista.

– Kun toimenpidesuunnitelma annetaan, sovitaan myös yhteyshenkilö, joka seuraa asiakkaan tilannetta, Partanen sanoo.

TIETOA TOIMINTAMALLISTA on jaettu kaupungin työntekijöille. Käytännössä kuka tahansa viranomainen, esimerkiksi poliisi tai terveydenhoitaja, voi ehdottaa asiakkaalle MARAK-toimintamallia tai ohjata sen piiriin. Luonnollisesti asiakkaalta myös kysytään suostumusta.

– Olemme pyrkineet siihen, että ihmisten on helppo saada apua. Myös asiakkaat voivat itse tunnistaa tilanteensa ja kysyä apua, Partanen sanoo.

THL:n sivuilta thl.fi/marak löytyy kysymyksiä, joiden avulla asiakkaan tilannetta voidaan kartoittaa vaikkapa neuvolassa tai terveyskeskuksessa.

Partanen vakuuttaa, että väkivallan tekijöille ei mene tietoa siitä, että asiaa käsitellään. Kinnusen mukaan joissakin tapauksissa MARAK:in avulla on saatu katkaistua jopa vuosien perheväkivaltakierre.

– Haluamme rohkaista ihmisiä ottamaan yhteyttä ja keskustelemaan tilanteestaan, molemmat naiset kannustavat.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset