Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Arjen ääniraita

Musiikin kuuntelu on tätä nykyä keskittymässä yksittäisiin kappaleisiin albumien ja tiettyjen artistien tai bändien sijaan.

Teoston ja Musiikkituottajat IFPI Finland ry:n vuonna 2017 teettämässä musiikinkulutustutkimuksessa vastaajien ikä oli kulutustottumusten tärkein selittäjä. Selkeitä eroja ikäryhmien välillä ilmeni mm. käytettyjen kuuntelulaitteiden ja formaattien, kuunteluympäristön sekä albumikokonaisuuksien ja artistien tärkeyden suhteen.

Nuori kuuntelee musiikkia useimmiten puhelimesta liikkeellä ollessaan – 20-vuotiaista vastaajista 84 % kertoi kuunnelleensa musiikkia puhelimesta viimeisen viikon aikana. Käytetyimmät musiikinkuuntelulaitteet 16–25-vuotiaiden keskuudessa olivat puhelimen lisäksi autoradio ja kannettava tietokone. 26–35-vuotiaiden ikäryhmässä kannettavan tietokoneen sijaan kolmanneksi käytetyin laite oli pöytätietokone. Vanhempien ikäryhmien keskuudessa erillinen radio on edelleen toiseksi käytetyin musiikinkuuntelulaite autoradion jälkeen, mutta nuoret eivät erillisiä radiolaitteita juurikaan käytä. CD:t ovat nuorillakin pudonneet kelkasta musiikin siirryttyä internettiin: CD-soitinta käyttivät eniten 26–35-vuotiaat, mutta heistäkin vain 11 % kertoi kuunnelleensa CD-levyä viimeisen vuorokauden aikana.

Tutkimuksen perusteella artistien ja bändien fanittaminen vaikuttaa myös olevan laskussa: 77 % kaikista vastaajista koki hyvän biisin tärkeimmäksi valintakriteeriksi musiikin kuuntelussa. Esiintyjä oli tärkein vanhimmassa vastaajaryhmässä, 55–65-vuotiaat, joista 18 % koki hyvän esiintyjän tärkeimmäksi kriteeriksi. Nuorimmassa vastaajaryhmässä, 16–24-vuotiaat, esiintyjä oli tärkein vain 8 prosentille vastaajista. Musiikin kuuntelu on keskittymässä hyvin vahvasti yksittäisiin kappaleisiin albumien ja tiettyjen artistien tai bändien sijaan. Nykyinen digitaalisen suoratoistojakelun malli suosiikin nopeassa tahdissa julkaistuja yksittäisiä hittibiisejä pitkään mietittyjen albumikokonaisuuksien asemesta. Tutkimuksen mukaan mieluisimmat ja henkilökohtaisesti tärkeimmät musiikintekijät olivat 16–24-vuotiaille Eminem, Nightwish, Cheek, Antti Tuisku, Linkin Park, Juha Tapio ja – hieman yllättäen – Pink Floyd.

Haastattelin 18–28-vuotiaita nuoria heidän musiikin kuuntelustaan. Kysyin, minkälaista musiikkia he kuuntelevat, missä ympäristössä, millä laitteilla ja mitä he musiikista saavat. Vastauksissa esiintyi erittäin monipuolisesti eri tyylilajeja, ja musiikilla on monenlaisia merkityksiä nuorille. Käytetyin kuuntelulaite on puhelin, ja musiikkia kuunnellaan useimmiten videopalvelu Youtubesta tai suoratoistopalvelu Spotifysta.

J., 18 vuotta:

”Kuuntelen musiikkia vapaa-ajallani lähes aina. Ei ole mitään tiettyä musiikkityyliä tai bändiä, jota ainoastaan kuuntelisin. Kuuntelen yksittäisiä biisejä, joista pidän. Tietysti joskus saatan hetken fanittaa jotain bändiä, kun huomaan, että heillä on useampi hyvä biisi, mutta se loppuu yleensä pian. Kotona kuuntelen musiikkia kuulokkeiden kanssa tietokoneella Youtubesta tai Spotifysta. Kodin ulkopuolella käytössä on useimmiten puhelin ja matkakaiutin. Musiikki on minulle mukavaa ajanvietettä. Siitä tulee hyvä fiilis, varsinkin jos on vähän tylsää. Kavereiden kanssa kuunnellaan myös yleensä musiikkia.”

Severi, 21 vuotta:

”Kuuntelen mm. klassista piano- ja viulumusiikkia, powermetallia, synthwaveä ja räppiä. Oikeastaan mitä vain, paitsi nykyään en enää kuuntele dubsteppiä ja muuta vastaavaa. Liikkuessani paikasta paikkaan kuuntelen musiikkia puhelimella ja kotona tietokoneen ääressä. Sanojen rakentama tarina ja tarkoitus luovat minulle todella syvän kokemuksen. Instrumentaalimusiikissa minua viehättää musiikin teknisyys. Oikeaa musiikkia on musiikki, joka nostaa hiukset pystyyn ja josta tulee kylmät väreet.”

Petteri, 23 vuotta:

”Harrastan itse musiikin tekemistä, joten musiikki on minulle hyvin tärkeä asia. Hiphop on minun juttuni. Ulkona kuuntelen musiikkia puhelimesta kuulokkeilla, kotona taas Youtubesta ”ghettoblasterilla”. Kuuntelemassani musiikissa arvostan rakennetta, sanomaa ja riimejä. En pidä mistään huutamisesta. Musiikki herättää minussa tunteita ja ajatuksia sekä auttaa keskittymään ja rentoutumaan. Laitan aina musiikin heti soimaan, kun pääsen kotiin. Jos on paha päivä, hyvä musiikki korjaa kaiken.”

Lea, 24 vuotta:

”Kuuntelen monenlaista musiikkia, mutta pääsääntöisesti suomalaista. Örinämusiikista tai muutenkaan raskaammasta musiikista en pidä. Kuuntelen musiikkia enimmäkseen kävellessä puhelimesta kuulokkeilla. Musiikki auttaa minua ajattelemaan ja saan siitä ideoita tarinoihin. Laulan myös paljon itse.”

A., 26 vuotta:

”Kuuntelen pääsääntöisesti iskelmää, mutta hyviä biisejä löytyy myös muista tyylilajeista. Eniten musiikkia tulee kuunneltua autoradiosta ja työpajalla päivän aikana radiosta. Joskus saatan kotona tietokoneeltakin kuunnella. En oikein ole koskaan ajatellut, miksi kuuntelen musiikkia – varmaankin vain kuuntelun ilosta ja jottei olisi niin tylsää.”

H., 28 vuotta:

”Musiikkimakuni on melko laaja. Pitkäaikaisiin suosikkeihini kuuluu suomalainen poprockmusiikki, kuten Eppu Normaali ja Leevi and the Leavings. Bändien kuuntelu on alkanut jo lapsena. Mieleen jäivät melodiat ja laulajien äänet, mutta sanoituksia en silloin vielä ymmärtänyt. Sanoituksissa minua kiehtovat aiheet, joita voi verrata omaan elämään ja jotka herättävät tunteita. Kuuntelen myös iskelmämusiikkia ja suomalaisia rap-artisteja ja lisäksi pidän elektronisesta tanssimusiikista. Kuuntelen lempimusiikkiani kotona tietokoneelta Spotifyn kautta, jossa minulla on omia soittolistoja. Lisäksi kuuntelen usein myös radiota ollessani kotona. Ulkona kävellessä tai bussimatkalla käytän musiikin kuunteluun puhelinta ja kuulokkeita. Kesäisin meillä on tapana lähteä kavereiden kanssa nauttimaan musiikista festareille.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020