Kaupunkiuutiset

Arttu hyväntekeväisyyden asialla

Aulangon Arttu-varsa keräsi viime kesänä runsaasti huomiota. Orivarsa, viralliselta nimeltään Aulangon Ahkera, osoittautui suorastaan yleisömagneetiksi.

– Kun Arttu viime keväänä syntyi, sadat ihmiset kävivät sitä ihailemassa. Moni eli mukana ja kävi täällä jopa päivittäin. Myös päiväkotiryhmät tekivät tänne vierailuja, Aulangon Ratsastuskoulun yrittäjä Salla Varenti kertoo.

Välillä Arttu juoksenteli emänsä vierellä, välillä se taas heittäytyi ojan pohjalle päivänokosille.

– Moni tuli kysymään, onko jotain vialla, kun varsa makaa. Sehän vain lepäsi, niin kuin pienet lapsetkin lepäävät. Tuli ajatus, että ihmiset eivät enää oikein tiedä hevosista mitään, ja mietin voisinko tehdä asialle jotain, ja samalla herättää myös kiinnostusta hevosmaailmaa kohtaan yleisemminkin, Varenti sanoo.

Varenti on nyt käynnistämässä Artun ympärille kolmivuotista hyväntekeväisyysprojektia Arttu ja Hyväntahtoiset. Projektissa yhdistyvät hyväntekeväisyys lasten hyväksi, Suomen 100- ja suomenhevosen 110-vuotisjuhlavuodet sekä kimppaomistajuus.

– Kysymyksessä on Suomen ensimmäinen ratsukimppa hyväntekeväisyydelle, Varenti kertoo.

Arttu-varsa on rodultaan suomenhevonen ja Aulangon ratsastustallin omia kasvatteja. Sukulaistensa tavoin Artulle suunnitellaan ratsun uraa. Projektissa seurataan Artun kasvua, kehitystä ja koulutusta, ja tehdään samalla hevosen elämää ihmisille tutummaksi.

Artun osaomistajaksi pääsee maksamalla kertamaksun. Kaikki osuuden ostaneet pääsevät seuraamaan varsan elämää niin facebook-ryhmässä kuin oikeissa, omistajille järjestetyissä tapahtumissa.

– Käytännössä suomenhevoskasvatus ei tuota, mutta se tuo muita arvoja, iloa ja hyvää mieltä. Arttu on peruspolle, jonka kautta on hyvä tutustua hevosen elämään.

Kimppaomistajuus on saanut suosiota erityisesti raviurheilun puolella ja samalla kasvattanut ihmisten kiinnostusta lajiin. Varenti halusi soveltaa mallia myös ratsupuolelle. Hanketta varten Varenti osallistui Hippoliksen hevoskimppojen vetäjille tarkoitettuun koulutukseen.

– Kimppaomistajuudessa yhdistyvät yhteisöllisyys ja kiinnostus hevosiin. Toivon, että tutustuttamalla ihmisiä ratsuhevoseen saataisiin ihmiset kiinnostumaan myös ratsastuksesta, ja sitä kautta lisää hevosharrastajia ja hevosenomistajia suomalaiseen ratsumaailmaan.

Projekti on myös aidosti hyväntekeväisyyshanke, sillä osaomistajilta saatavia varoja ei käytetä Artun elämisen kuluihin, vaan varat lahjoitetaan kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Osaomistajat voivat lisäksi vaikuttaa toimintaan ja ideoida sitä.

– Yhdessä Artun omistajien eli Hyväntahtoisten, Hope-yhdistyksen ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa on suunnitteilla pieniä ja isompia tekoja suomalaisten lasten ja vähäosaisten hyväksi.

Suomen juhlavuonna apu haluttiin kohdistaa nimenomaan kotimaan kohteisiin.

– Esimerkiksi varoilla paikallinen Hope-yhdistys kerää vaatteita ja lahjoittaa leffalippuja vähävaraisten perheiden lapsille, tai Pelastakaa Lapset avustaa perhekotien lisäksi vähävaraisten lasten koulunkäyntiä ostamalla koulukirjoja. Se on sellaista toimintaa, jossa haluan olla mukana.

Projekti käynnistyi virallisesti 28. joulukuuta. Tällä hetkellä Arttu majailee vielä Ypäjällä, jossa se talvehti kolmen muun varsan kanssa. Arttu tulee olemaan mukana erilaisissa tapahtumissa, ja nähtäneen Hämeenlinnassa laskiaisriehassa helmikuussa.

– Minulle oli yllätys, että Arttu ilahdutti niin monia. Ajattelin, että kun juhlavuosi on tulossa, on hyvä polkaista hanke käyntiin. Kunhan Arttu palaa Hämeenlinnaan, sitä voi käydä tervehtimässä täällä paikan päällä. Olemme suunnitelleet myös yhteistyötä lähialueen tallien kanssa, Varenti lupaa.

Lisätietoa Arttu ja Hyväntekijät -projektista: www.aulangonahkera.com.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset