fbpx
Kaupunkiuutiset

Arttu on vilkas koltiainen

Kuukauden ikäinen Arttu-varsa, suomenhevonen, laukkaa aitauksessa sen laidasta laitaan ja juoksuttaa perässään ”äitiään”, huolestunutta Aino-tammaa. Toistensa hörähtelyyn ne vastaavat puolin ja toisin.

– Arttu on vilkas koltiainen, pitkäjalkainen orivarsa. Suunniteltu lapsi, kertoo Salla Varenti Aulangon Ratsutallilta. Puolet geeneistään Arttu on saanut Virolahdelta Hessin Leeviltä.

– Puolivuotiaaksi varsa viihtyy emänsä vierellä ja eväillä, lisäksi se näykkii ruohoa ensimmäisillä hampaillaan.

Nyt päivät vielä koostuvat osaksi leikistä kavereiden kanssa ja nukkumisesta. Niin pitää hevosen elämän tuossa vaiheessa ollakin.

– Artulla on merkillinen tapa viihtyä ja nukahtaa aitauksen ojaan. Siitä ei kenenkään kannata huolestua, jostain syystä tuttu oja on Artulle mieluisa paikka ottaa nokoset.

Arttu on osoittautunut sosiaaliseksi nuoreksi ja lähestyy vierastakin innokkaan uteliaana. Ruokaa sille ei kuitenkaan Salla Valentin mukaan ole vieraiden suotavaa antaa, ettei se opi tuuppimaan hamutessaan herkkuja hampaillaan aidan takaa.

Muutaman kuukauden jälkeen Arttu siirtyy pihattoon kavereiden seuraan ja sillä alkavat varsan oppivuodet: Pitää oppia kävelemään talutettuna, nostamaan jalkaa oikealla tavalla kengittämistä varten ja ylipäätään luottamaan ihmiseen. Kaiken välissä se omaksuu hevosen tavat, oppii tulkitsemaan lajitovereiden kehonkieltä ja tarvittaessa väistelemäänkin.

Hevosen mielentilan näkee seuratessaan sen korvien asentoa. Kiinnostuneisuudesta ja myötämielisyydestä kertovat leppoisasti liikkuvat korvat. Jos taas suunta on vahvasti taakse, kuin liimautuneet taaksepäin, on hevonen epäluuloinen.

Ensi kesäksi Salla Varenti lupailee Artulle jo pääsyä saareen orilaitumelle, missä hevosten keskinäinen sopeutuminen hioutuu lopullisesti.

Artusta Aulangon Ratsutallille odotetaan hyvää ratsuhevosta noin kolmen-neljän vuoden päästä. Totuttuaan sillä on mahdollisuus päästä yleisötilaisuuksiin ja jopa hääajoon.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset