fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Valotaideviikko sai Hämeen rahastolta 40 000 euroa – Taiteilijoina ovat lapset ja nuoret yhdessä ammattilaisten kanssa

Valotaideviikon työryhmään kuuluvat Auni Tuovinen (vas.), Riikka-Leena Puistola, Laura Kauppinen ja Minna Haveri. Kuva: Jussi Lehtiö / Arx

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto jakoi perjantaina 20.5. vuoden 2022 apurahat. Tukea myönnettiin kaikkiaan 640 000 euroa 42 kantahämäläiselle tiede- ja taidehankkeelle.

Rahasto sai tämän vuoden hakuaikana 262 hakemusta, joiden yhteenlaskettu rahamäärä oli yli 5,1 miljoonaa euroa.

Tiedettä ja taidetta

Kärkihankkeeksi Hämeen rahasto nosti maatalous- ja metsätieteiden tohtori Pirjo Mäkelän, professori Laura Alakukun ja maatalous- ja metsätieteiden tohtori Asko Simojoen kasvintuotannon resurssitehokkuuden lisäämistä ja kasvihuonepäästöjen vähentämistä kolmilajisilla kasvustoilla käsittelevän tutkimuksen, jonka toteuttamista rahasto tukee 41 000 eurolla.

Toinen Kärkihanke on Hämeenlinnan kaupungin Kulttuurikeskus ARX, jonka lasten ja nuorten osallisuutta korostavan valotaidetapahtuman tuottamista Hämeen rahasto tukee 40 000 eurolla.

Uusi festivaali

Valotaideviikko on ympäri Hämeenlinnaa tapahtuva yhteisöllinen ja osallistava valotaidetapahtuma. Se toteutetaan ensimmäisen kerran Lapsen oikeuksien viikolla 14.–20.11.2022.

Tapahtumasta on tarkoitus kehittää vuosittain toistuva. Valotaiteen tapahtumaviikko ja työpajakokonaisuus tuotetaan laajassa yhteistyössä Hämeenlinna kaupungin toimijoiden sekä eri järjestöjen kesken.

Tuotantoa koordinoi Kulttuurikeskus ARX.

Uuden festivaalin taiteilijoina toimivat Hämeenlinnan lapset ja nuoret, jotka pääsevät suunnittelemaan ja toteuttamaan valotaidetta yhdessä taiteen ja valaisun ammattilaisten kanssa.

Teoksia suunnitellaan ja toteutetaan erilaisissa työpajoissa kouluilla, päiväkodeissa, tapahtumissa sekä osana lasten ja nuorten taideharrastuksia muun muassa Aimokoululla ja Harrastus ihan lähellä -toiminnassa.

Jokainen voi osallistua

Tapahtuma koostuu ympäri kaupunkia toteutettavista valo- ja videoteoksista, valotyöpajoista ja esitysluonteisista valo-happeningeistä sekä valotaiteen omatoimivinkeistä, joiden avulla jokainen voi osallistua ja toteuttaa valoteoksia vaikka omaan kotiinsa.

Monipaikkainen tapahtuma säteilee eri puolille Hämeenlinnaa; keskustan kortteleista pitäjiin ja julkisesta kaupunkitilasta yksityisiin tiloihin.

Valoa marraskuuhun

Valotaideviikon tavoitteena on edistää kaupunkilaisten sekä erityisesti lasten ja nuorten osallisuutta kaupunkitilaan ja -taiteeseen. Lisäksi se tarjoaa inspiroivassa muodossa valoa marraskuiseen pimeyteen.

Tapahtumaviikko toteutetaan yhteistyössä laajan kumppanuusverkoston kanssa.

Pääyhteistyökumppanina valotaideteoksia eri puolille kaupunkia toteuttaa Torvinen Showtekniikka. Hankkeen ohjausryhmään kuuluu ARXin työntekijöitä sekä muita kaupungin ja yhteistyötahojen edustajia.

Apurahan saajia

Musiikkia Linnassa ry orkesterikonserttien järjestämiseen, Yleisrahastosta 25.00 euroa.

Kuvanveistäjä Olli-Pekka Larjo taiteelliseen työskentelyyn, Väinö ja Hilkka Kiltin rahastosta 26.000 euroa.

Taiteiden maisteri Salla Laurinolli taiteelliseen työskentelyyn, Martti Alikarin rahastosta 26.000 euroa.

Lääketieteen opiskelija Veronika Uslin keskussairaalan päivystyksen myrkytyspotilaiden tutkimukseen, Tyyne ja Lauri Peltosen rahastosta 11.500 euroa.

Kettuki ry Kansainvälisen European Outsider Art EOA2022 -konferenssin järjestämiseen, Tyyne ja Lauri Peltosen rahastosta 10.000 euroa.

Filosofian maisteri Marika Riikonen yksinolon tarvetta ja autuutta käsittelevän esseeteoksen kirjoittamiseen, Yleisrahastosta 9.000 euroa.

Teatteritaiteen maisteri Sauli Suonpää kirjalliseen työskentelyyn ja työpajatoiminnan järjestämiseen, Yleisrahastosta 9.000 euroa.

Näyttelijät Antti Kemppainen ja Mika Juusela sekä ohjaaja Mika Vuorentie näytelmän valmistamiseen 8.000 euroa.

Hämeenlinnan lasten tanssiteatteriyhdistys ry juhlanäytöksen toteuttamiseen, Väinö ja Hilkka Kiltin rahastosta 4.000

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset