Kaupunkiuutiset

Asfaltti murenee ennen aikojaan

Viipurintien sillan asfalttipinta on pahoin kulunut. Tien pintaan ovat kevään kuluessa ilmestyneet niin syvät urat, että viime viikolla LinnanInfra toi paikalle varoitusmerkit.

– Kaupunkialueella ei ole tähän mennessä tarvinnut uria merkitä, tämä on ensimmäinen kerta minun työurani aikana, vuodesta 2009 Hämeenlinnan kaupungin vastaavavana kunnossapitomestarina toiminut Markus Lahtinen sanoo.

Viipurintien sillan pinnan korjaaminen onkin kaupungin kunnossapidon työlistalla heti ensimmäisenä, kunhan asfaltointityöt saadaan käyntiin.

– Viipurintien silta päällystetään uudelleen heti, kun työkausi alkaa, eli noin viikolla 20. Työn alkamisen tarkka ajankohta riippuu keleistä ja siitä, miten asfalttiasema saadaan käyntiin. Vanha pinta täytyy jyrsiä ja päällystää uudelleen, mikä vaatii sateetonta säätä ja riittävää lämpötilaa, Lahtinen kertoo.

Viipurintien silta on päällystetty viimeksi vuonna 2011, jolloin pintaan tehtiin säästösyistä ohuempi pinnoitus. Normaalisti pinnoitteen tulisi kestää kahdeksan vuotta, mutta nyt asfaltti on kulunut puhki jo pari vuotta ennen aikojaan. Kulumiseen on Lahtisen mukaan useita syitä.

– Uskon, että sääolosuhteet tekivät pinnasta kaksi vuotta lyhytikäisemmän. Viime kesän ja syksyn sateet pehmensivät asfalttia, ja nastarenkaat yhdessä hiekoitushiekan kanssa murensivat pinnan. Rasitusta lisää vielä nousu, jossa renkaat usein sutivat.

Kunnossapidon henkilöstö pani sillan päällysteen kulumisen merkille jo viime syksynä, mutta ajatuksena oli, että pinta kestäisi talven yli. Toisin kävi. Sateiden pehmentämä asfaltti mureni lopullisesti altistuttuaan nastarenkaille ja pakkasille.

Tähän asti sillan päällysteenä on käytetty tavanomaista pinnoitetta, mutta nyt Viipurintien sillalle kaavaillaan kestävämpää asfalttiseosta.

– Vanha pinta jyrsitään kokonaan pois ja tilalle laitetaan puolet paksumpi päällyste.

Kestävämpi asfaltti on myös kalliimpi, mutta toisaalta pidentää pinnan uusimisväliä.

– Väylällä on hyvin vilkas liikenne, 13 000 ajoneuvoa vuorokaudessa, joten kuusi vuotta on oikeastaan aika pitkä aika tavalliselle pinnoitteelle tällaisilla liikennemäärillä.

Lahtisen mukaan muualla kaupunkialueella ei yhtä pahoja uria ole, mutta ainakin Parolantie ja Tiiriöntie vaativat lähitulevaisuudessa toimenpiteitä.

– Tiiriöntie kunnostetaan jo tänä kesänä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020