fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Asiaa lainsäädännöstä: Asunnon vuokraamisessa on monta kiemuraa – Asianajaja kertoo, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon

Asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen. Kuva: Pekka Rautiainen

Vuokraustoiminnan sääntelystä:

Asunto on perinteisesti vuokrattu omaan ja perheen asumiskäyttöön pidemmäksi ajaksi. Tuollaista vuokraustoimintaa koskien on säädetty oma lakinsa.

Yhteiskunnan muuttuessa on syntynyt ajatus ja tarve vuokrata omassa käytössä olevaa asuntoa lyhytaikaisesti, jopa vain yhdeksi päiväksi tai viikonlopuksi. Asuinhuoneiston vuokrausta koskevissa säännöksissä ei ole lausuttu mitään erityistä näistä hyvin lyhytaikaisista vuokrasuhteista.

Vuokraustoiminnan luvallisuudesta:

Perinteinen pitkäaikainen asunnon vuokraus on yleensä riidattomasti luvallista. Asunto-osakeyhtiöissä on joskus kuitenkin ollut yhtiöjärjestyksessä määräys, että vain yhtiön osakkeenomistajat saavat asua yhtiön omistamassa rakennuksessa olevissa huoneistoissa.

Hyvin lyhytaikaisen vuokraustoiminnan osalta asunnon sijaintialueen kaavamääräykset saattavat kieltää asunnon lyhytaikaisen vuokrauksen. Asunnon lyhytaikainen vuokraus voi olla kiellettyä myös rakennuslupamääräysten perusteella.

Oman asunnon myynnin luovutusvoiton verovapaus:

Asunnon myynnistä saatava luovutusvoitto on lain säännöksen nojalla verovapaa, jos omistaja tai hänen perheenjäsenensä on asunut asunnossa omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Perheeseen katsotaan tässä yhteydessä kuuluvan puoliso ja alaikäiset lapset.

Milloin omistusaikana on täytynyt asua omistamassaan asunnossa:

Asunto on voinut ennen myyntiä olla omistajansa omistuksessa jopa vuosikymmeniä. Myynnissä saatavan luovutusvoiton verovapauteen riittää se, että kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen vaatimus milloin tahansa omistusaikana täyttyy.

Katkaiseeko lyhytaikainen vuokraus yhtäjaksoisen asumisajan kertymisen:

Koko asunnon vuokraaminen lyhyeksi ajaksi katkaisee yhtäjaksoisen asumisajan kertymisen. Aika voi olla jopa vain yksi vuorokausi. Jos asunnosta on sen sijaan ollut omistusaikana yhtäjaksoisesti omassa käytössä vähintään 50%, ei yhtäjaksoisen asumisajan kertyminen katkea.

Onko asunnossa asuttava itse, jotta yhtäjaksoinen asumisaika kertyy:

Yhtäjaksoisen asumisajan kertyminen ei katkea sen johdosta, että asunto on lomamatkan, ulkomaan työkomennuksen tai muun syyn johdosta pitkänkin ajan tyhjillään. Asunnon tulee kuitenkin olla tuona aikana varattu omaan käyttöön eikä sitä tuona aikana vuokrata.

Mitä pitäisi tehdä ennen kuin aloittaa oman asunnon lyhytaikaista vuokrausta:

Kannattaa pohtia lyhytaikaisen vuokraustoiminnan merkitystä itselle ja omalle taloudelle. Pohdinnassa ovat toisaalta suunnitellun toiminnan hyödyt ja toisaalta suunnitellun toiminnan mahdolliset haitat. Toiminnan hyödyt lienevät yleensä puhtaasti taloudellisia. Toiminnan haitat voivat olla taloudellisia, mutta myös laaja-alaisempia. Toiminnan haittoja voi pyrkiä minimoimaan ja tekemään haittoihin liittyviä riskejä hallituiksi.

Jokaisella asunnolla on oma naapurustonsa. Kannattaa pyrkiä ottamaan naapurit huomioon ennen suunnitellun toiminnan aloittamista. Siten voi onnistua välttämään riitojen syntyä toiminnasta.

Vuokrasopimus. Asunnon vuokralaisen kanssa kannattaa sopia vuokrauksen ehdoista ja vuokralaisen vastuusta asunnon ja siellä olevan vuokraajan irtaimiston osalta. Vielä kannattaa tarkistaa onko oma vakuutusturva riittävä oman asunnon lyhytaikaista vuokrausta ajatellen.

Oman asunnon lyhytaikainen vuokraus on hyvin yleistä eri maissa. Siitä on hyvin positiivia kokemuksia. Toiminnan hyvällä valmistelulla ja asioiden riittävällä dokumentoinnilla se on varmasti myös harjoittajalle tarkoituksenmukaista toimintaa.

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen asianajaja.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset