Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Asiaa lainsäädännöstä: Identiteettivarkauksien määrä jatkaa edelleen kasvuaan

Identiteettivarkauksien estämiseksi omia tietoja ei saa luovuttaa ulkopuolisille ja myös tietokoneen tietoturvasta tulee huolehtia. Kuva: Sergey A.Khakimulli
Identiteettivarkauksien estämiseksi omia tietoja ei saa luovuttaa ulkopuolisille ja myös tietokoneen tietoturvasta tulee huolehtia. Kuva: Sergey A.Khakimulli

Identiteettivarkaudet ovat yleistyneet ja helpottuneet sähköisten tietoverkkojen käytön yleistyessä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Identiteettivarkauksia tapahtuu paljon sellaisten petosrikosten yhteydessä, joissa toisen henkilötiedoilla esimerkiksi ostetaan tavaraa verkkokaupoista tai otetaan pikalainoja.

Identiteettivarkauden määritelmä

Yksinkertaisuudessaan tekijä esiintyy henkilönä, joka hän ei oikeasti ole. Aikaisemmin ongelma on ollut melko vähäinen. Sähköisten tietoverkkojen myötä identiteettivarkaudet ovat helpottuneet ja tätä kautta lisääntyneet.

Identiteettivarkaus on ollut omana itsenäisenä rikoksena voimassa lainsäädännössä. Rikoslain mukaan identiteettivarkaudesta tuomitaan se, joka erehdyttääkseen kolmatta osapuolta oikeudettomasti käyttää toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa.

Lisäksi edellytyksenä on, että tekijä aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai haittaa sille, jota tieto koskee. Kyseessä on asianomistajarikos, josta voidaan tuomita sakkoa. Näin ollen poliisi tutkii tekoa vain, jos asianomistaja esittää asiassa rangaistusvaatimuksen.

Miten rikoksia voi ennaltaehkäistä?

Viime aikoina julkisuudessa on usein varoiteltu ihmisiä, että omia tietoja ei saa luovuttaa ulkopuoliselle. Tarkkana saa olla kenelle luovuttaa ja mitä tietoja. Ei pidä uskoa kaikkeen, ei edes vakuuttaviin henkilöihin puhelimessa. Myös tietokoneen tietoturvasta on syytä huolehtia.

Lisäksi mahdollista on asettaa omiin luottotietoihin Oma luottokielto-turvamerkintä, josta saa virallisen todistuksen. Todistus lähetetään ilmoitettuun osoitteeseen. Oma luottokielto -turvamerkinnän asettaminen vähentää merkittävästi identiteettivarkauden riskiä.

Mitä identiteettivaras tiedoilla tekee?

Useimmiten identiteettivaras pyrkii tekemään rahanarvoisia sitoumuksia toisen henkilön identiteetin nimissä. Tekijä saa toisen henkilötiedot tai pankkitunnukset haltuunsa ja niitä hyödyntämällä tekee esimerkiksi oikeudettomia tavarantilauksia. Usein nettihuijari on huijannut tuhansia ihmisiä tai puoliso on ottanut pikalainoja toisen puolison nimissä. Tekijä on usein taparikollinen.

Tekijä käyttää esimerkiksi toisen henkilön ajokorttia tai passia hankkii tiedoilla erilaista tavaraa, puhelimia, vaatteita tai hakee pikalainaa. Toisen nimissä esimerkiksi avataan pankkitilit, joihin suunnataan pikalainoja. Valtaosa rikoksista tehdään verkossa.

Rikos voi pahimmillaan jatkua kuukausia, koska pankkitunnuksilla voi tehdä muutoksia uhrin tietoihin kuten muuttaa osoitteen. Näin ollen uhri voi saada tiedon ongelmista vasta, kun asia on edennyt käräjäoikeuteen. Tässä vaiheessa uhrin luottotiedotkin ovat vaarassa.

Miten tilanteessa tulisi menetellä?

Lähtökohtana on, että uhri ei ole vastuussa identiteettivarkaan tekemistä sitoumuksista ja sopimuksista. Hankalaksi asian tekee se, että uhrilla voi kestää parhaimmillaan kuukausia selvittää, mitä kaikkia toimia tekijä on ehtinyt uhrin tiedoilla tekemään. Selvittelyyn kulunutta aikaa ei korvata. Näin ollen uhrin on syytä toimia nopeasti huomatessaan identiteettinsä anastetuksi.

Seuraamus viestii moitittavuudesta

Pelkissä identiteettivarkauksissa voi kiinnijäämisriski olla pieni. Lisäksi identiteettivarkauksia tekevät rikolliset saadaan Suomen sisällä vastuuseen, mutta taloudellisia korvauksia ei tekijöiltä yleensä saada.

Identiteettivarkauden rikokseksi säätämisen hyötynä on uhrin selkeytynyt asema asianomistajana ja toisaalta rikoksena se viestii teon moitittavuudesta. Sakkorangaistus voi estää viemästä pieniä tekoja eteenpäin. Lisäksi tekijä on usein taparikollinen, jolloin rikosilmoituksen tekeminen edesauttaa tekijän saamista vastuuseen teoistaan.

 

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen asianajaja.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset