fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Asiaa lainsäädännöstä: Riita poikki ja asianajaja väliin – Sovittelu säästää kustannuksia ja on nopeaa

Riitely kuluttaa niin taloudellisia kuin henkisiä voimavaroja, kun taas sovinnon hakeminen on järkevää asioiden hoitamista. Kuva: Juhani Salo, arkisto
Riitely kuluttaa niin taloudellisia kuin henkisiä voimavaroja, kun taas sovinnon hakeminen on järkevää asioiden hoitamista. Kuva: Juhani Salo, arkisto

Poikkeusaika on kuormittanut käräjäoikeuksia ja pidentänyt entisestään pitkiä käsittelyaikoja. Valitettavasti näen läheltä päivittäin, miten tilanne kuormittaa ihmisiä.

Tämä on kestämätön tilanne sen ihmisen näkökulmasta, jonka asian käsittely on kesken ja venyy. Riitely kuluttaa aina niin taloudellisia kuin henkisiä voimavaroja.

Mitä asialle voidaan tehdä, kun resurssit ovat riittämättömät?

Yksityinen sovintomenettely on nykyaikaa

Asianajaja-avusteinen sovittelu on nopeaa ja joustavaa. Tällöin puolueeton asianajaja auttaa osapuolia pääsemään sovintoon neuvottelemalla. Lähes kaikki riita-asiat sopivat sovitteluun, myös ne asiat missä riita on kroonistunut.

Yleisimmin sovitellaan perheoikeudellisia tai kiinteistöön liittyviä riita-asioita. Menettelyssä käytävät neuvottelut ovat täysin luottamuksellisia, eivätkä sido osapuolia, joten kumpi tahansa osapuoli voi lopettaa sovintomenettelyn niin halutessaan.

Jos sopimukseen päästään, laaditaan sitova sovintosopimus, jonka laatimisessa kokeneen asianajajan apu on hyödyksi.

Sovittelukampanja käynnissä

Sovittelussa on yleensä paljon voitettavaa, mutta vain vähän hävittävää. Asianajaliitto on käynnistänyt #sovittelunsupersyksy-kampanjan, jossa asianajajat sovittelevat riitoja maksutta. Tärkeää on tuoda esiin, kuinka hyvä vaihtoehto sovittelu riidanratkaisukeinona on.

Suurimmaksi osaksi sovittelun käyttämättömyys on johtunut siitä, ettei vaihtoehtoa edelleenkään tunneta tarpeeksi ja ehkei niitä kyvykkäitä sovittelijoitakaan tiedetä.

Myös minä osallistun tähän kampanjaan, jossa asianajaja sovittelee riitoja maksutta. Jospa tämän johdosta ruuhka tuomioistumissa vähän helpottaisi ja saisimme autettua osan asioista nopeammin ratkaisuun.

Riidan päättyminen ja lopputuloksen tietäminen ovat yleensä päällimmäisenä mielessä asiakkaalla. Kampanja alkaa lokakuun alusta ja kestää vuoden 2021 loppuun.

Kampanjan ideana on, että Asianajajaliiton sovittelijaluetteloon hyväksytty, sovittelijakoulutuksen saanut asianajaja sitoutuu sovittelemaan riidan veloituksetta. Sitovan suostumuksensa antanut jo lähes 80 sovittelijaa ja varsin moni näistä sovittelijoista on sitoutunut sovittelemaan useamman riidan.

Sovittelun edut

Käytännössä sovitteluprosentit ovat huikeita. Esimerkiksi tuomioistuinsovitteluista sovitaan noin 70–80 prosenttia ja lapsiasioiden Follo-sovittelussa vielä enemmän. Osa riidoista sovitaan myöhemmin sovitteluistunnon jälkeen.

Mielestäni ongelmana saattaa olla se, ettei sovintoa lähdetä alusta alkaen tarpeeksi aktiivisesti hakemaan. Riidan pitkittyminen kroonistaa riitaa ja tästä johtuen potentiaalisimmillaan ratkaisuun pääseminen olisi ennen tätä.

Valitettavan usein aktiivinen asian kohtaaminen alkaa vasta tuomioistuimessa. Suosittelen kaikkia riidan hetkellä alusta alkaen selvittämään asiaa aktiivisesti ja olemaan ennakkoluulottomasti sovinnollinen. Se ei ole periksi antamista vaan järkevää asioiden hoitamista.

Valitettavasti omista poteroista on usein vaikea nähdä toisen näkökulmaa ja siksi ennakkoluuloton kuunteleminen lähentää osapuolia ja johtaa mielestäni poikkeuksetta parempaan lopputulokseen kuin se, ettei keskusteluja käydä lainkaan.

Sovittelusta ratkaisua

Sovittelun etuja on ensinnäkin nopeus, koska usein ratkaisu saadaan yhden tai kahden päivän aikana. Toiseksi sovittelu on edullisempaa, koska osapuolet voivat maksaa kustannukset puoliksi ja kustannuksena on vain päivän tai kahden asianajajan palkka. Sovittelija laskuttaa vain, kun sovittelee asiaa.

Koska sovittelussa ei ole voittajia eikä häviäjiä osapuolten on helpompaa tyytyä siihen, että asia on lopullisesti ratkaistu. Näin ylimääräiset muutoksenhakukeinot jäävät myös käyttämättä.

Tärkeimpänä kaikista on tietysti se, että riidan osapuolille jää aikaa elämästä nauttimiseen eikä mahdollisesti vuosia kestävä riitely kuormita jatkuvasti.

Toivotan kaikille sovinnollista syksyä!

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen asianajaja.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset