fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Asiakkaat kantavat siankorvia lääkäri Vahantilan vastaanotolle pitkänkin matkan takaa – Lasten jännitys katoaa koiralääkärillä

Lääkäri Hannele Vahantila keksi 15 vuotta sitten vastaanotolleen brändin, jonka suosio yllätti hänet itsensäkin.
Hannele Vahantila ei voi kuvitella vastaanottoaan ilman koiraa. – Sillä on suuri sosiaalinen ja hoidollinen hyöty, kun saa ihmiset olemaan jännittämättä. Kuva: Kati Laitinen
Hannele Vahantila ei voi kuvitella vastaanottoaan ilman koiraa. – Sillä on suuri sosiaalinen ja hoidollinen hyöty, kun saa ihmiset olemaan jännittämättä. Kuvat: Kati Laitinen / HäSa

Yleislääkäri Hannele Vahatilan yksityisvastaanotolle Lääkäriasema Alfaan Hämeenlinnaan ja Hollolaan tulee asiakkaita pitkänkin matkan takaa.

Jotain hänen vastaanotollaan on niin erikoista, että se saa mäntsäläläismiehen ajamaan ajokortin uusimista varten vaadittavaan lääkärintarkastukseen yksityiselle lääkärille, vaikka terveyskeskus olisi lähempänä.

Kotoisa koiran tervehdys

Kun asiakas rimpauttaa lääkäriaseman ovikelloa Hämeenlinnassa, Hallituskadulla sijaitsevan kerrostalon viidennessä kerroksessa, kuuluu kotoisa koiran haukahdus.

Pieni chihuahua sekä jättikorvainen welsh corgi cardigan juoksevat hännät heiluen tervehtimään vierasta. Siis lääkäriin tulevaa asiakasta.

Vahantila, valkoinen lääkärintakki päällään ja pieni ruusukahvikuppi kädessään, toivottaa vieraan, siis asiakkaan, peremmälle.

Tarvitaan vain taskussa olevan lelun vinkaisu, ja koirien huomio on hänellä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Hannele Vahantilan mukaan oman koiran ottaminen mukaan omalle työpaikalle on helppo toteuttaa, kun on oma pulju. Ehkä moni muukin lääkäri ottaisi koiran mukaan töihin, jos olisi sellainen mahdollisuus.

Kuinka moni eläimistä vähääkään piittaava ei tuntisi oloaan heti rennommaksi?

– Koira tuo hoitotilanteeseen iloa. Asiakkaan on helpompi avautua, kun on ensi puhuttu eläimistä. Siinä jäät murtuvat ja tavallaan se kliinisyys lähtee, Vahantila kertoo.

Nopeasti toinen koira

Kun Vahantila perusti oman lääkäriasemansa 15 vuotta sitten, toimi hänen karvaisena työkaverinaan chihuahua Ada.

– Hämmästyin, että se oli niin iso suksee.

Pian hän huomasi, ettei yksi koira riitä. Kotikäyntien aikana vastaanotto jäi vaille koiraa, mistä seurasi asiakkaiden nurinaa.

Hän hankki toisen chihun Sirun. Adan poismentyä ja nyt Sirun ikääntyessä, hänelle tuli kiire hommata nuori koira, ettei vaan vastaanotto jäisi missään vaiheessa koirattomaksi.

Lapsille ja ikäihmisille erityisen tärkeitä

Vuoden vanha Sissi on osoittautunut sopivaksi vastuulliseen tehtävään.

– Se on todella sosiaalinen. Kun tulee pieni lapsi, se ryömii kyljellään lapsen eteen. Jos jännittää, on suuri apu, kun koira istuu vieressä.

Lapset kutsuvatkin Vahantilaa koiralääkäriksi. Toinen asiakasryhmä, joka arvostaa suuresti koiravastaanottoa ovat ikäihmiset, joilla usein on ollut aikaisemmin koira tai kissa.

Moni heistä jännittää ajokortin uusimiseen vaadittavaa muistitestiä.

– Silloin minä tuuppaan koiran heidän kanssaan odotushuoneeseen. Silloin loppuu jännitys ja alkaa puheensorina ja pelleily koiran kanssa.

“Missä koira?”

Alussa mainitun mäntsäläismiehen kohdalla kävi niinkin ikävästi, että Ada oli juuri ehtinyt lähteä Vahantilan miehen mukana kotiin viikonlopun viettoon.

– Mies oikein vihastui siitä. Minun oli pakko soittaa miehelleni, että tuo koiran takaisin, Vahantila nauraa.

Toinen vastaavanlainen tapaus haastattelua edeltäneellä viikolla, kun koirat olivat poikkeuksellisesti poissa vastaanotolta. Niin käy Vahantilan mukaan korkeintaan kerran vuodessa.

– Vanhempi nainen tuli vastaanotolle possunkorvat mukanaan ja kysyi ensimmäisenä, missä koira. Taas piti koira toimittaa takaisin. Enää ei tule yhtään päivää, ettei koiraa ole paikalla, Vahantila lupaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Yleislääkäri ja lasten suussa “koiralääkäri” Hannele Vahantilasta on kirjoitettu useita lehtijuttuja ja aivan toiminnan alussa hän esiintyi myös televisiossa silloisen koiransa Adan kanssa. Sylissään hänellä on chihuahua Siru.

Tulevatko he, jotka eivät pidä koirista hänen vastaanotolleen?

– Veikkaisin, että eivät. Vuositasolla on ehkä yksi, joka ei pidä koirista tai hänellä on allergiaa, mutta haluaa silti tulla meille. On esimerkiksi muodostunut hoitosuhde kanssani.

Koira odottaa tällöin toisessa huoneessa oven takana.

Vahantila kertoo suhtautuvansa kritiikkiin rakentavasti.

– Se on jotain, mistä voi oppia ja parantaa toimintatapojaan. Kaikkien mielipiteet ovat yhtä arvokkaita. Mutta se on hyvä, että voi valita, minne vastaanotolle menee.

Vahantila tietää kokemuksesta, että koiralääkäreillekin on suuri tarve.

Kuka ei lumoutuisi tästä Welsh corgi cardigan Sissin suurikorvaisesta naamasta?
Sissi tietää, että töissä käyttäydytään eri tavalla kuin kotona. Pallo lentää vasta työpäivän päätteeksi, ja kun asiakkaan terveysasioita käsitellään, on Sissin paikka huoneen perällä. Hänen palveluksiaan tarvitaan taas lopputervehdysten aikana.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset