Kaupunkiuutiset

Asianmukainen hoito on myös eläinsuojelukysymys

Eläinten terveydenhoidon kustannukset eivät kuulu Suomessa korvattavien hoitojen piiriin, eivätkä lemmikkien terveysvakuutuksetkaan ole maassamme vielä kovin yleisiä.

Eläinlääkärit kantavatkin huolta siitä, että lemmikit pääsevät asianmukaiseen hoitoon riittävän ajoissa.

– Se on myös eläinsuojelullisesti tärkeää, eläinlääkäri Henrik Lindberg painottaa.

Tämän tiimoilta paikalliset eläinlääkärit perustivat keväällä Hämeenlinnan ydinkeskustaan Eläinlääkäriin.com -vastaanoton ideanaan tarjota pieneläinten laadukasta perusterveydenhoitoa, pitäen kynnyksen vastaanotolle tuomiseen matalana.

– Olemme kotimainen ja paikallinen yritys. Kun keskitymme peruspalvelujen tuottamiseen, pystymme tarjoamaan parhaat, nykyaikaiset hoidot rauhallisessa hoitoympäristössä.

Tätä nykyä koirat kärsivät usein muun muassa korva- ja ihosairauksista, loukkaantumisista sekä ripulista ja oksentelusta. Myös rokotukset, terveystarkastukset ja matkusteluun liittyvät asiat ovat yleisiä syitä vastaanottokäynnille.

Kissoja puolestaan kiusaavat virtsatievaivat, sisätaudit, tappeluhaavat ja – varsinkin sisäkissoja – ylipaino.

– Sisäkissoilla myös käytösongelmat ovat yleistyneet, eläinlääkäri Johanna Lankila kertoo.

Lankila on perehtynyt erityisesti kissojen sairauden- ja terveydenhoitoon sekä kissojen käytösterapiaan.

– Ongelmia voi ilmetä, jos kissoja on useita, eivätkä ne siedä toisiaan, tai jos kissalla ei ole riittävästi virikkeitä.

Tylsistyminen, turhautuminen ja stressi voivat johtaa jopa kissan sairastumiseen.

– Ongelmat ovat yleistyneet, koska aiemmin kissat liikkuivat ulkona, mutta nykyisin yhä useampi ei pääse ulos. Kissa ei lajina ole sopeutunut näin valtavaan muutokseen, Lankila perustelee.

Ratkaisuksi hän ehdottaa usein ympäristön muokkaamista kissalle sopivammaksi, sellaiseksi, jossa eläin pääsee toteuttamaan lajityypillisiä tarpeitaan.

– Kun kissa ja ihminen ovat kovin erilaisia, voi ihmisen joskus olla vaikea tulkita kissaansa. Kissat eivät ole usein kovinkaan sosiaalisia, ja kissaa pitäisi kunnioittaa sellaisena kuin se on.

Tällä hetkellä Arvi Kariston katu 7:n tiloissa työskentelee Lindbergin ja Lankilan lisäksi eläinlääkäri Nina Kivistö. Vastaanottoajat ovat joustavat ja eläinlääkärit työskentelevät myös iltaisin ja viikonloppuisin. He tekevät lisäksi kotikäyntejä 20 kilometrin säteellä.

Ajan varaaminen tapahtuu sähköisesti osoitteessa www.eläinlääkäriin.com, jossa vapaita aikoja voi tarkastella valitsemalla toimenpiteen valikosta. Käytössä on lisäksi chat-palvelu, jonka kautta voi esittää kysymyksiä.

– Aina on kuitenkin parempi tutkia eläin vastaanotolla, jotta se saa oikeanlaista hoitoa, Lindberg suosittelee.

Koirien ja kissojen kastraatiot ja kissojen sterilisaatiot sekä yleisimmät toimenpiteet hoituvat paikan päällä, mutta isompia leikkauksia sekä hammasoperaatioita vastaanotolla ei tehdä.

– On tärkeää, että on myös erikoistason klinikoita, joihin voimme tarvittaessa asiakkaan lähettää. Yli 80 prosenttia pieneläinten hoitotoimenpiteistä voidaan kuitenkin hoitaa meidän vastaanotollamme, Lindberg summaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

21.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.11.2020