fbpx
Kaupunkiuutiset

Askartelu alkoi tyytymättömyydestä

Kauanko olet tehnyt Hai Jump -skeittilehteä ja miksi, Pentti Järvelin?

– Lehden tekeminen alkoi viisi vuotta sitten tyytymättömyydestä skeittilehtitarjontaan. Samalla tuli huomattua, että tässähän voi kirjoittaa ihan mitä vaan, kun ei ole ketään määräilemässä.

– Alkumetreillä ei ollut yhtään tietoa tai taitoa lehden tekemisestä. Hienoimmat jutut syntyvät mielestäni silloin kuin sitä intoa ja paloa on enemmän kuin taitoa. Viimeisen päälle hiotut jutut ovat useasti hajuttomia, mauttomia ja elottomia.

(Hai-sana on väännös englanninkielestä high, suomeksi korkea. High Jump on skeittitemppu, jossa lauta liukuu esteen ali ja skeittaaja hyppää yli. Lehden logona patsastelee eväkäs hai.)

Toimitat lehteä nimellä Pena. Mitä eroa on Hai Jumpin Penalla ja Pentti Järvelinillä?

– No jos niitä keskenään vertaa niin Pena on aika mustavalkoinen tyyppi, niin kuin itse lehtikin. Paitsi tämä uusinhan tuli nyt väreissä. Pentillä on sosionomiopinnot loppusuoralla ja alan töitä.

Numero 10 ilmestyi tammikuussa. Hai Jumpia myy melkein kaikki suomalaiset skeittikaupat. Teetkö lehteä yksin?

– Lehti on kymmenien ihmisten työn tulos. Siinä on ollut mukana mahtava joukko eri alojen ammattilaisia: kuvataiteilijoita, kolumnisteja, valokuvaajia, runoilijoita, tatuoitsijoita ja vaikka mitä.

– Jos tekijöitä jokin yhdistää, niin skeittaus. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lehden sisältö pyörisi pelkästään sen ympärillä.

Kiteytä, miten yksittäinen lehti syntyy?

– Haastattelut ja niiden purku sekä kirjoittaminen ovat työläin osa. Loppu menee tulostaen, leikaten, liimaten, sutaten, kasaten, skannaten, painaen, myyden ja postittaen.

Siis aito tee-se-itse-punkkari?

–– Siitä tiedä, mutta kyllä sieltä punk-kulttuurista tarttui jo nuorena mukaan ajatus itse tekemisestä. Ei se kyllä hirveän punkilta tunnu himassa nyhjöttää kellon ympäri kolmea kuukautta askarrellen. Olisihan se rajumpaa vaikka kiljupäissään lävistää poski hakaneulalla ja kehottaa päättäjää työntämään pää ahteriin.

Mistä leikkaa ja liimaa -materiaalit löytyvät?

– Roskalavoilta yleensä. Mulla on aika läjä 1930–1960-lukujen lehtiä. Niistä saa tosi kovaa kuvitusmatskua, mutta tässä uusimmassa numerossa visuaalinen ilme nojaa entistä vahvemmin kuvittajien tekemiin tussi- ja vesiväritöihin.

Mistä Hai Jump on tehty?

– Näyttävästä ulkoasusta ja avoimista haastatteluista, joissa jengi ei kainostele kertoa elämänsä varjopuolistakaan. Tämän takia lehteä ei aina myydä alaikäisille. Ehkä se on saanut nimeä siksikin.

Haastattelun lopuksi Pentti haluaa lähettää terveisiä:

– Mutsille, joka on yleensä lainannut rahat lehden painokustannuksiin. Terveiset Leppäkoskelle.

– Janakkalan kunnalle, joka meinaa purkaa Turengin ainoan skeittiparkin kylän about setsemännentoista futiskentän tieltä pois. Olisiko aiheellista tarjota tilalle jokin uusi paikka? Nuorten parissa useita vuosia työskennelleenä tiedän kuinka tärkeitä muutkin kuin perinteiset harrastukset ovat nuorten hyvinvoinnille.

Hai Jump #10 eli viimeistä numeroa voi tiedustella sähköpostitse haijumpmag@gmail.com. Lehti painaa kuin synti, 200-sivuista järkälettä on painettu 700 kappaletta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset