Kaupunkiuutiset

Asumiseen uusia ratkaisuja

Hämeen liitto innostaa Kanta-Hämeen kuntia uudenlaisiin ratkaisuihin kaavoituksessa ja rakentamisessa. Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen sanoo asumiseen liittyvien linjanvetojen vaikuttavan niin alueen elin- kuin vetovoimaisuuteen sekä asuinviihtyvyyteen. Hämeen liitto lienee valtakunnassa edelläkävijöitä asumiskysymysten maakunnallisena innovaattorina.

– Aihiot ovat koko ajan olleet olemassa, mutta emme ole hoksanneet käyttää niitä toteutuksessa. Maakunnassa ei ole vielä saatu kiinni nykyaikaisen asumisen trendeistä, Ahonen sanoo.

Hämeen liitto järjestää kevään ja alkukesän aikana kolme asumiseen liittyvää keskustelufoorumia, joissa alustajina toimii alojensa valtakunnan kärkinimiä. Ensimmäinen foorumi ensi perjantaina kello 9 Hämeenlinnan Raatihuoneella käsittelee ”arvokasta vanhuutta omassa kodissa yhteisön keskellä”. seuraava foorumi on vuorossa 18. toukokuuta ja kolmas 15. kesäkuuta. Niiden aiheina ovat ”arjen kauneus paikallisen elinvoiman osatekijänä” sekä ”urbaanit asumisen ja elämisen unelmat”.

– Haluamme tarjota uusia näkökulmia asumiseen, Ahonen toteaa tilaisuuksien taustasta.

Maakunnan kuntajohtajat olivat äskettäin tutustumismatkalla Hollannissa, jossa nähtiin esimerkkejä nykyajan asumisratkaisuista. Kuntien kaavoituksen ja rakennusvalvonnan edustajat tutustuvat lähitulevaisuudessa samoihin kohteisiin.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa asumisratkaisuihin, kun vain hoksaamme millaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Suomessa grynderit määrittävät nyt hyvin pitkälle asumismuodon, -tavan ja -ympäristön. Kunnilla on valtavat mahdollisuudet vaikuttaa etenkin omistamiensa tonttien kautta lopputulokseen. Emme ole tähän saakka käyttäneet tuota mahdollisuutta kovin ahkerasti hyväksi, Ahonen pohtii.

– Kun asunnon ostaja voi vaikuttaa vain lattiamateriaalin ja keittiökaapiston materiaalivalintoihin, niin se on hyvin pientä. Asukkaana pitäisi pystyä vaikuttamaan talojen, jopa kokonaisten alueiden toteutukseen, Ahonen muistuttaa.

– Esimerkiksi ryhmärakennuttaminen on toteuttamistapa, joka voi toimia niin vanhojen tilojen remonteissa kuin uudisrakentamisessa. Asukas on siinä kuningas!

– Minusta olisi jo hyvä alku, kun jokainen kunta toteuttaisi vaikka kuinka pienen kohteen näiden uusien ajatustemme innoittamana. Sen ei tarvitse olla edes kokonainen rakennus. Suuresta massasta erottuvilla yksityiskohdilla Häme voi aivan hyvin profiloitua asumisen alueena, sillä maakunnan vetovoima sinällään ei ole kadonnut mihinkään. Nyt täytyy tarttua tilaisuuteen.

Maakuntajohtaja Ahonen painottaa myös kuntakeskusten kokonaissuunnittelun merkitystä asuinympäristön vetovoimaisuuden lisäämisessä.

– Asuminen ei ole pelkkiä rakennuksia, vaan siihen liittyvät myös kunnallisten ja yksityisten palvelujen nivominen yhteen viihtyisän kokonaisuuden toteuttamiseksi.

Anna-Mari Ahonen ottaa yhdeksi esimerkiksi Iittalan hyvinvointikeskuksen, Sauvalan. Samassa rakennuksessa kohtaavat kaikenikäiset ihmiset. Vakituisten asukkaiden palvelut määritetään asukaskohtaisesti.

– Tulevaisuudessa ikäihmisille rakennetaan yhä enemmän asuinratkaisuja, joissa palvelutarjonta räätälöidään aina tilanteen mukaan. Asukkaan ei tarvitse muuttaa palvelutarpeen lisääntyessä, vaan palvelut lisääntyvät omassa kodissaan asuvalle.

Ahonen muistuttaa, että asumisen erilaisia konsepteja on maailma tulvillaan, niitä pitää vain soveltaa Suomeen ja Kanta-Hämeeseen. Ahonen ottaa esimerkin taannoiselta Hollannin matkalta, jossa pienkerrostaloalueelle oli varattu omat ryytimaat jokaiselle asunnolle, vaikka Hollannissa rakennusmaata on käytössä ratkaisevasti vähemmän kuin Suomessa.

– Pihasaunat ja ryytimaat olisivat täysin mahdollisia myös hämäläisissä kerrostalokohteissa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020