Kaupunkiuutiset

Asunto esteettömäksi pienillä ratkaisuilla

Hämeenlinnalainen Sari Lehikoinen pystyy asumaan yksin, vaikka liikkuukin vain pyörätuolilla tai korkeintaan kyynärsauvoilla.

Asunnon esteettömyyteen liittyvät ratkaisut ovat usein varsin pieniä.

– Minusta jokaisen tulisi katsoa asumistaan sillä silmällä, että hän jonakin päivänä voi istua pyörätuolissa. Yksi onnettomuus voi muuttaa koko elämän hetkessä.

Pyörätuolilla liikkuvalle asumisen peruspilareihin kuuluvat portaattomuus tai luiska ulko-ovelle, kynnyksettömyys, vesipisteiden, pistorasioiden ja työtasojen sijoittuminen sellaiselle korkeudelle, että niihin pääsee käsiksi myös pyörätuolista.

Sosiaalivirasto myöntää asunnonmuutostöihin tukea vammaispalvelulain perusteella. Avustuksen perusteena on paitsi hakijan vaikeavammaisuus niin myös asumisen kannalta välttämätön tarve. Aina vammaisen ja sosiaaliviraston näkemykset eivät kohtaa ja korvauskäytännöt vaihtelevat eri puolilla maata

– Lasitetun kuistin lattia oli kolmisenkymmentä senttiä alempana kuin olohuoneen lattia. Minulla ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia hyödyntää kuistia, koska en selviydy portaista. Sosiaalivirasto ei aluksi suostunut korvaamaan lattian korotusta, koska sitä pidettiin ylellisyytenä. Sain perusteltua kantaani kuitenkin sillä, että säilytän polttopuita kuistilla ja olen riippuvainen takkalämmityksestä. Viimein sosiaalivirasto taipui korvaamaan puolet kustannuksista.

Luiskalla oltava pituutta

Pyörätuolia käyttävän kannalta olennaisinta on riittävä luiska, jos sisäänkäynnillä on portaita.

Luiskan kaltevuuden laskemiseen helposti voi käyttää mitoitusta metri per rappu. Muutoin luiskasta tulee niin jyrkkä, ettei sille pyörätuolilla kukaan uskaltaudu tuolin ympäri keikahtamisen pelossa.

Automaattisesti aukeava sähköavaimella toimiva ovi on pyörätuolia käyttävälle välttämättömyys. Ovi avautuu itsestään kaukosäätimen nappia painamalla ja sulkeutuu puolen minuutin kuluttua.

Toinen pieni, mutta erittäin tärkeä yksityiskohta ovat pistorasioiden nostaminen niin korkealle, että niihin ylettyy pyörätuolista.

– Osa pistorasioista oli tässäkin asunnossa lattian rajassa. Koska en voi kumartua, en olisi niitä voinut käyttää. Nostatin muun muassa keittiössä pistorasioita, jotta voin käyttää kodinkoneita, ja mm. ompelukonetta.

Vesipisteet ulottuville

Tavallisessa keittiössä esimerkiksi kuivauskaapit on sijoitettu tiskialtaan yläpuolelle, Lehikoisen taloudessa käyttöastiat ovat keittiötason alapuolella vetokaapeissa.

– Yläkaapeissa säilytän sellaista tavaraa, jota tarvitsen harvoin. Voin aina pyytää avustajaa ottamaan jonkin tavaran yläkaapista jo ennakkoon.

Vesipisteen on oltava myös pyörätuolista istuen kädenojennuksen päässä.

– Koska pystyn seisomaan, voin käyttää keittiön vesipistettä. Mikäli jään joskus täysin pyörätuoliin, ei tilanne muutu. Tuolloin roska-astiat pitää sijoittaa tiskialtaan alapuolisesta kaapista jonnekin muualle, jotta saa jalat mahtumaan tiskialtaan alle. Tässä asunnossa jonkinlainen suunnitteluvirhe on alun perin se, että keittiön kaapistojen alle on rakennettu sokkeli. Sokkeli pitäisi purkaa siinä tapauksessa, että kaappitila olisi purettava.

Viitisen senttiä korotettu vessanpönttö on Lehikoiselle tarpeen, koska matalammalta pöntöltä pystyyn pääsy olisi mahdottomuus.

– Itse asiassa tuo korkeus on sopiva myös ns. normaaleille ihmisille. Ainakin kaikki tuttavani käyttävät mieluummin korkeampaa kuin matalampaa pönttöä, sellainen löytyy kylpyhuoneen vessasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset