Kaupunkiuutiset

Aulangontien maamerkki joutui uusimaan kasvonsa

Suurin piirtein Aulangontien korkeimmalla kohdalla sijaitsevat niin kutsutut pitsitalot värikkäine parvekkeineen ovat jättäneet muistijälkiä lukemattomien kaupunkilaisten mieleen. Parin viikon ajan autoilijoiden niskat ovat olleet nyrjähtää, kun osoitteessa Aulangontie 30-32 olevan talon kellertävät parvekkeet ovat vaihtuneet lasiin.

– Alkuperäinen tarkoitus oli peruskorjata parvekkeet, taloyhtiön puheenjohtaja Jorma Vilmunen kertoo.

– Ulospäin kaikkei näkyvimmät osat, eli värikkäät lasikuituelementit piti ottaa irti ja laittaa takaisin paikoilleen. Elementit olivat kuitenkin niin huonossa kunnossa, ettei niille suostuttu myöntämään takuuta.

Taloyhtiö selvitti mahdollisuutta uusien samanlaisten elementtien teettämiseen, mutta siinä vaiheessa parvekeremontin kustannusarvio alkoi hipoa taivaita.

– Uusi lasikuituelementti olisi tullut aivan älyttömän kalliiksi ja lisäksi haluttiin suojata parvekkeet säältä. Paikka on aika tuulinen ja vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella, joten vanha systeemi ei ollut kovin miellyttävä, Vilmunen pohtii.

– Päädyttiin sitten tähän nykyiseen ratkaisuun. Arkkitehti suunnitteli parvekelasitukset, joissa se vanhojen elementtien koristeaihe on muistona mukana.

Kaupunki ymmärsi

Vuonna 1975 rakennettu kerrostalo on monien ikätovereidensa tavoin saanut viime vuosina käydä läpi remontin poikineen.

– Kallista on kerrostaloasuminen nykypäivänä. Tässä rytäkässä mekin kunnostimme koko julkisivun, johon laitettiin lisälämmöneristys.

– Parvekelasitusta tuli paljon myös pihan puolelle ja nyt koko talossa on maalämpö.

Vaikka keltaiset parveke-elementit olivat eräänlainen Aulangontien maamerkki kohtalaisen pitkän ajan takaa, eivät viranomaiset jarrutelleet talon julkisivun muutosta.

– Kaupunki ei millään tavalla asettanut kyseenalaiseksi uusia suunnitelmia, Vilmunen sanoo.

–  Joku tietysti saattaa haikailla sitä vanhaa näkymää, mutta asukkaiden kannalta sen säilyttäminen olisi ollut kaikin puolin huono vaihtoehto.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset