fbpx
Kaupunkiuutiset

Auringopaneelit kytkettiin Ahveniston voimalassa

Auringosta saadaan nyt virtaa kaupunkiin, kun aurinkosähköpaneelit kytkettiin käyttöön Ahveniston lämpövoimalassa viime torstaina. Voimalan katolla on 80 neliön verran paneeleita, joiden tuottaman sähkön avulla pyöritetään kaukolämpöverkossa vettä kierrättäviä pumppuja. 15 kW:n aurinkovoimala tuotta energiaa aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn saakka.

– Eleniassa seurataan tarkasti alan kehitystä ja keräämme tällä hankeella tietoa aurinkoenergian hyödyntämisestä, Elenia Lämpö Oy:n asiakkuus- ja kehitysjohtaja Tero Holappa sanoo.

– Kehitämme yhdessä kumppaneittemme kanssa uusia palveluja niin, että voimme vastaisuudessa tarjota asiakkaillemme entistä monipuolisempia ja tehokkaampia energiaratkaisuja.

Kumppanina lämpöyhtiön pilottihankkeessa on GreenEnergy Finland, joka on yksi maan johtavista aurinkoenergian järjestelmien toimittajista. Kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaan on kasvanut viime vuosina, sillä paneeleiden teho on kasvanut ja hinta laskenut.

– Aurinkovoimala on investointi, jonka käyttökustannukset ovat suurin piirtein nollan luokkaa, GreenEnergyn liiketoiminnan kehitysjohtaja Jarmo Skarp sanoo.

– Saksassa aurinkosähköllä tuotetaan parhaimmillaan kolmasosa koko maan tarpeesta. Puhutaan 40 000 megawatista eli 40 ydinvoimalaa vastaavasta tuotannosta.

Tällä hetkellä Suomessa aurinkoenergia kiinnostaa erityisesti teollisuusyrityksiä ja kauppakeskuksia.

– Yrityksillä on mahdollisuus saada 25 prosenttia investointiavusta ja ne voivat käyttää kaiken sähkön itse.

Nykyiset paneelit pystyvät muuttamaan suoraan sähköksi 16 prosenttia niiden pintaan säteilevästä aurinkoenergiasta. Aurinkosähköstä on tullut kilpailukykyinen vaihtoehto muuallakin kuin kesämökeillä. Suomen ilmasto vähäisine helteineen soveltuu ratkaisuun maallikon luuloja paremmin, sillä aurinkoenergian hyödyntämisessä on kysymys enemmänkin valon kuin lämmön määrästä.

Elenian investointi aurinkoenergiaan Ahvenistolla kuvaa koko alan kehitystä ja muutosta. Yhden energiavalinnan sijasta tulevaisuudessa rakennetaan entistä useammin hybridiratkaisuja, joissa tarvittava energia tuotetaan monta eri tuotantotapaa yhdistäen.

– Jos ajatellaan vaikka omakotitaloa, aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä voittaisiin pyörittää vaikkapa jäähdytysjärjestelmää, toimitusjohtaja Matti Tynjälä ehdottaa.

– Silloin sähkön tarve ja tuotanto osuvat sopivasti samaan ajankohtaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset