Kaupunkiuutiset

Aurinkoenergiaa voi hyödyntää entistä tehokkaammin

Mikkelin asuntomessuilla energiansäästö oli monella tapaa pinnalla. Energian suhteen asukas voi yltää lähes omavaraisuuteen. Energialuokka A voidaan toteuttaa pientalossakin ja samalla pientaloon voidaan tuoda nykyaikaista tekniikkaa.

Aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä voidaan varastoida kotiakustoon ja luovuttaa sähköä talon käyttöön, kun talon sähkönkulutus kasvaa aurinkopaneelien tuotantoa suuremmaksi. Energiaa voidaan myös myydä sähköverkkoon. Asunnon käyttösähkö tuotetaan itse.

Talo on rakennettu kahdesta tilaelementistä sisätiloissa rakentamisen kuivaketju huomioiden. Talo on laajennettavissa asukkaan tarpeiden mukaan. Talo se on laajennettavissa asukkaan tarpeiden mukaisesti.

Talossa on 62 neliötä sekä 34 neliön terassi

Rakennuksen suunnittelu ja rakentaminen on Ahopelto Group Oy:n käsialaa samoin kuin pihansuunnittelu.

– Energiatehokkuusluokassa A ei ole vastaavaa pientaloa tähän mennessä Suomessa rakennettu, toimitusjohtaja Voitto Ahopelto sanoo.

Lämmityksestä ja energiatuotannosta vastaavat ilma-vesilämpöpumppu, vesikiertoinen lattialämmitys, kiertoilmatakka, aurinkopaneelit ja kuuden kilowatin akku.

Talon 18 aurinkopaneelia tuottavat 280 wattia per paneeli. Yhteistuotanto on maksimissaan 5,04 kilowattia ja vuosituotto on 4100 kilowattituntia.

– Tähän saakka aurinkosähkön varastointi pientaloissa ei ole toiminut kalliiden kustannusten takia. Akun kustannus on uudessa saksalaisessa Sonnen-järjestelmässä 8000 euroa. Akun pitäisi kestää 20 000 latauskertaa ja akun iäksi lasketaan 15 vuotta.

Suomessa on käytössä tällä hetkellä alle kymmenen akkua, kun Saksassa niitä on jo noin 10 000.

Talon vuosikulutukseksi on laskettu vuodessa 6000 kilowattituntia, ja kaksi kolmasosaa energiatarpeesta saadaan paneeleilla. Muut lämmitysjärjestelmät ovat tukena lähinnä talvisin ja kiertoilmatakka on lähinnä tunnelman luoja. Tosin määrä riippuu asukkaasta, sillä laskelmassa ei ole huomioitu poreallasta tai sähkökiuasta. Ikkunat ovat argonkaasulla täytettyjä kolmilasisia ikkunoita, joiden U-arvo on 0,79.

– Aurinkoenergian tuottaminen ja sähköauton omistaminen sopivat yhteen, koska aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö voidaan varastoida suoraan auton akkuihin.

Talossa on myös energiaseuranta, joka on sähköverkon tasapainoa tarkkaileva palvelu, jonka avulla yösähköllä lämmitetyt vesivaarajat voidaan lämmittää öisin hiukan eri aikoihin siten, että sähkön kulutuspiikit eivät osu kaikilla samaan aikaan.

– Ajatuksena on, että järjestelmä säätelee sähkön kulutusta vastaamaan paremmin tuotannon määrää, joka mahdollistaa uusiutuvan energian tuotannon kasvuun. Tämä järjestelmä on täysin uutta Suomessa ja ensimmäistä kertaa esillä messukohteessa. Esimerkiksi astianpesukone menee automaattisesti päälle, kun sähkön hinta on alimmillaan. Järjestelmään on sijoitettu kahdeksan kodinkonetta. Omavaraisuuteen on pyrittävä ja tässä talossa siinä on onnistuttu pitkälle, Ahopelto sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset