fbpx
Kaupunkiuutiset

Elokuvissa: Automatka ystävyyteen

Viggo Mortensenin ja Oscar-voittaja Mahershala Alin tähdittämä elokuva kertoo ystävyydestä, joka ylittää 1960-luvun alun rotuun ja yhteiskuntaluokkaan liittyvät rajoitteet. Kuva: Patti Perret

Green Book

Ohjaaja Peter Farrelly

Rooleissa Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco, Dimiter D.Marinov, P.J.Byrne

 

Tositapahtumiin pohjautuva Green Book vie vuoteen 1962 ja automatkalle Yhdysvaltain syvään etelään. Rasismi rehottaa ja rotuerottelu on arkea. Nimi tulee The Negro Motorist Green Bookista, joka oli mustaihoisille autoilijoille tarkoitettu opaskirja.

Elokuvan alussa New Yorkissa kovaotteinen yökerhon portsari Tony Lip Vallelonga (Viggo Mortensen) joutuu työttömäksi. Hämärien keikkojen sijaan hän ottaa vastaan kahden kuukauden mittaisen autonkuljettajan pestin. Työnantaja on mustaihoinen konserttipianisti Don Shirley (Mahersala Ali). Miehet ovat kuin yö ja päivä, sillä Shirley on rikas, sivistynyt ja kielitaitoinen. Tonyn koulutus on peräisin kaduilta.

Green Book on roadmovie miesten matkasta, joka on täynnä vaikeuksia ja rasismia. Samalla se kertoo kahden erilaisen ihmisen ystävystymisestä ja siitä miten ennakkoluuloista ja traumoista voi vapautua. Mahershala Ali ja Viggo Mortensen ovat erinomaisia. Hiukan kuitenkin häiritsee elokuvan liiallinen lämminhenkisyys ja asioiden siloittelu.

 

* * *

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset