Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Avantouimarit haluavat pinnalle Hämeenlinnassa – Oma yhdistys perusteilla

Pirjo Piirainen, Annele Miettinen ja Olavi Ylänen nautiskelivat Ahvenistolla järvivedestä, jonka lämpötila oli nippa nappa plussan puolella. Kuva: Iiro-Pekka Airola

Kun Titta Rapila muutti tovi sitten Pohjanmaalta Hämeenlinnaan, hän hämmästyi. Rapila oletti automaattisesti, että lakeuksilla alkanutta avantouintiharrastusta olisi mukava ja helppo jatkaa uudessa kaupungissa, jota järvet ympäröivät, mutta tilanne osoittautui toisenlaiseksi.

Nyt vankkana pyrkimyksenä on perustaa avantouimareille oma yhdistys Hämeenlinnaan ja löytää sen avulla saunatilat, joita avantouimarit voisivat käyttää useamman kerran viikossa järkevään aikaan.

Harrastajat haluavatkin äänensä kuuluviin. Yhdistys tarjoaisi siihen oivan ja virallisen väylän, mikä voisi mahdollistaa myös esimerkiksi avustusten hakemisen.

Alku tälle kaikelle itää Facebookiin perustetussa Avantouinnin ystävät Hämeenlinna -ryhmässä, joka on kerännyt muutamassa viikossa jo yli 60 jäsentä.

Moni haluaa myös saunaan

Viidesti viikossa avantoon pulahtava Annele Miettinen pohtii, tiedetäänkö kaupungissa edes avantouimareista. Hän laskee vieraskirjoista, että Ahvenistolla käy keskimäärin päivittäin uimassa 40–50 naista ja 15–20 miestä. Aulangolla määrä on 30–40 uimaria päivässä.

Tämä porukka pulahtaa siis jääkylmään veteen pitkälti ilman saunan lämpöä. Osa ei löylyjä kaipaakaan, mutta joillekin se on harrastuksen ehdoton edellytys.

Uimarit kaipaavat lisää mahdollisuuksia päästä saunasta avantoon. Olavi Ylänen muistuttaa myös saunan mukanaan tuomasta sosiaalisesta ulottuvuudesta.

– Avannossa ei välttämättä ole hirveän sosiaalinen. Pukukopissakin se on aika vähäistä, kun vain äkkiä vetää lämmintä päälle, Ylänen kuvailee.

Saunavuoroisssa parannettavaa

Ahveniston rantasaunalla on julkiset vuorot, mutta ne ovat hankalaan aikaan: keskiviikkoisin kello 12–14 tai torstaisin kello 20.30–22.

– Ne ovat älyttömät ajat, kun päivisin on töissä ja iltaisin menee tosi myöhään, jos avannossa käy lähempänä yhdeksää, Titta Rapila sanoo.

Ajankohdat on Ahveniston rantasaunalla sidottu muihin varauksiin. Julkisia vuoroja on vähän, koska saunan varausaste on niin korkea.

– Kun nytkin katsoo kalenteria, niin aika täyttä on. Illat ovat ihan tukossa, Ahveniston Toimintapuiston päällikkö Siiri Ellä vastaa.

Toimintapuiston liikennetoiminnasta vastaava TG Ahvenisto Oy hallinnoi myös saunaa.

Ellän mukaan Ahveniston saunan käyttäjissä on paljon viikoittaisia vakiovuorolaisia. Hänen mukaansa kuka tahansa voi netin sähköisestä kalenterista valita itselleen sopivan vapaan ajan ja varata saunan 35 euron tuntihinnalla.

– Se on tuntihinnaltaan todella edullinen sauna, Ellä arvioi.

Tutkittuja terveysvaikutuksia

Avantouinnilla on tutkittuja terveysvaikutuksia. Kylmäkaraisua tutkinut dosentti Pirkko Huttunen kertoo Turun Avantouimareiden verkkosivuilla, että avantouinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa ja siten hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta.

Huttusen tutkimuksen mukaan säännöllisesti uivien perusverenpaine laskee merkittävästi.

– Itselläni on selkärankareuma ja tämä tekee sille hyvää, Titta Rapila kertoo.

– Kun olin vielä töissä, kävin usein päivän jälkeen avannossa. Kyllä stressi jäi sinne, Annele Miettinen kuvaa.

Ahveniston ja Aulangon avantouintipaikoille avaimen kertakorvaus 29 euroa, lunastus Palvelupiste Kastellista. Ahveniston julkisella saunavuorolla maksu 5 euroa/kerta. Hauhon Porrinahteeseen avain on maksuton, lunastus Hauhon kirjastosta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset