fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Avoimesta oppimisympäristöstä aktiiviseksi – Kaurialan uudessa yläkoulussa se tarkoittaa ainakin viralliset mitat täyttävää koripallokenttää, ja se miellyttää rehtoria

Kaurialan uuteen yläkouluun tulee kohtaamispaikkojen lisäksi paljon myös perinteisiä luokkahuoneita.
Kolmen, toisiinsa kytkeytyvän osan keskellä on koulun "sydän", joka toimii monitoimi- ja ruokailutilana. Etualalla näkyviä "oppiportaita" vastapäätä on alakerrassa tila, joka yhdistää aulan ja liikuntasalin ja joka voi toimia myös näyttämönä. Kuva: Havainnekuva: Lapti Oy
Kolmen, toisiinsa kytkeytyvän osan keskellä on koulun "sydän", joka toimii monitoimi- ja ruokailutilana. Etualalla näkyviä "oppiportaita" vastapäätä on alakerrassa tila, joka yhdistää aulan ja liikuntasalin ja joka voi toimia myös näyttämönä. Kuva: Havainnekuva: Lapti Oy

Kaurialaan nouseva uusi yläkoulu on suunniteltu monikäyttöiseksi. Perinteisiä luokkahuoneita on paljon, mutta myös muissa tiloissa opitaan.

– Avoimet oppimisympäristöt ovat puhuttaneet valtakunnallisesti. Meille avoin oppimisympäristö tarkoittaa avoimeen yhteistyöhön kannustavia tiloja, ei verhoilla jaettavia kaikuvia hallitiloja, sanoo kilpailutuksen voittaneen rakennusliike Lapti Oy:n hankekehityspäällikkö Elina Aine-Simonen.

Kaupungin talonrakennuttamispäällikkö Mika Rajala sanoo, että täysin avoimet tilat eivät kaikissa tilanteissa toimi.

– Ympäri Suomea on vedetty radikaaleista avoimista ympäristöistä takaisin päin.

Avoimuuttakin kouluun tulee.

Opetus voidaan tarvittaessa jalkauttaa luokkien läheisille “oppitoreille” tai kakkoskerroksessa “oppiparvelle”. Erityisryhmien lähellä on myös yhteiskäyttöön soveltuva “olohuone”, taito- ja taideaineiden luokkien vieressä “taitotori”.

Aine-Simonen kertoo, että tärkeää oli kaikkien tilojen valvottavuus ja turvallisuus. Tähän päästään muun muassa sisäikkunoilla ja sijoittamalla toisen kerroksen hallinto ja opettajainhuone niin, että sieltä näkyy välituntialueelle.

– Neuvotteluissa tilaajan kanssa ilmeni selkeästi, että kaupungille on tärkeää saada tilat, jotka mahdollistavat luontevia kohtaamisia.

Oppilaat pääsevät vaikuttamaan pihan rakentamiseen

Kaksikerroksisen koulun alakerrokseen sijoittuvat taito- ja taideaineet, erityisryhmät, jopo-opetus, keittiö, liikuntasali ja musiikin opetus. Yläkertaan tulevat luonnontieteiden, reaaliaineiden ja kielten opetustilat sekä hallinto ja oppilashuolto.

Myös ulkotiloihin satsataan. “Aktiivipiha” on 5 000 neliömetrin kokoinen. Sen reunoille tulee muun muassa viher- ja hyötykasveja.

Urakkasummaan sisältyy 120 000 euroa pihan rakentamiseen, välineineen ja niiden asennuksineen. Oppilaat saivat mahdollisuuden olla tiiviisti mukana pihan suunnittelussa. Tätä kehaisee myös Aine-Simonen.

– Sellaista ei usein näe. Se kertoo hyvin myös siitä, miksi Hämeenlinna on Unicef-kaupunki.

Kaurialan koulun rehtori Pekka Saros on mielissään siitä, että verrattuna pari vuotta sitten puretun entisen koulun asfalttipihaan uudesta pihasta tulee myös aktiivinen oppimisen ympäristö.

Myös tuleva liikuntasali on Saroksen mukaan “huikea parannus” entisestä. Tilaa tulee yli puolet lisää. Parkettilattiainen sali täyttää viralliset koripallomitat.

Uusi koulu sijoittuu isolla tontilla lähelle Brahenkadun ja Parolantien kulmausta, kun vanha koulu oli korttelin keskellä. Pääsisäänkäynti tulee Parolantien puolelle.

Niin sanotulla kilpailullisessa neuvottelumenettelyssä kustannusarvio saatiin puristettua noin 13,7 miljoonaan euroon. Kaupungin taloussuunnitelmassa on varauduttu 14,5 miljoonan euron hintaiseen kokonaisbudjettiin. Hinta ei ollut ainoa kriteeri kilpailutuksessa.

Lapti on rakentanut aiemmin Kanta-Hämeeseen muun muassa hoivakoteja, muttei kouluja. Viime kesänä valmistunut uusi Katuman päiväkoti on yhtiön käsialaa.

Kaurialan uusi koulu

Kaurialan yläkoulu jatkaa väistötiloissa Lahdensivuntiellä enää neljä lukukautta.

Väistössä on nyt 471 oppilasta. Uusi koulu on 450 oppilaalle.

Rakentaminen alkaa ensi keväänä, ja valmista on vuoden 2022 lopussa.

Koulun koko on noin 5 600 neliömetriä, josta hyötyalaa yli 4 500 neliötä.

Ulkoasussa on paljon tiilenpunaista, luonnonvalkoista ja tummanharmaata tiililaattaa, katossa on harmaa bitumikermikate.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset