Kaupunkiuutiset

Avoin muistikirja

GalleriaKONEessa on esillä Leppäkoskella työskentelevän kuvataitelija Elina Aution (s. 1985) harvemmin nähtyjä, luonnosmaisia piirustuksia, maalauksia ja kollaaseja.

– Näyttely on kuin avoin muistikirja, joka sisältää löytöjä, etsintöjä, ehdotuksia, viitteitä ja tärkeitä muistiinpanoja. Luonnokset ovat muuttuneet itsenäisiksi teoksiksi etsiessäni rytmiä ja sommittelua. Teokset eivät ole spektaakkeleita, vaan ennemminkin merkityksellisiä kokeiluita, Autio pohtii.

Näyttelyn nimi ”Entäs tämä” pohjautuu Lauri Viidan runoon.

– Ajattelin runoa näyttelyä kootessani. Joskus jonkin asian määrittämiseksi on hyvä käydä läpi asioita, mitä se jokin ei ainakaan ole, Autio toteaa.

Näyttely syntyi parin kuukauden mittaisen, tiiviin työpajamaisen työskentelyjakson sekä taiteilijaresidenssin vaikutuksesta.

– Puolet teoksista syntyi vuosi sitten Pariisissa, taiteilijaresidenssissä Seinen rannalla. Tein löytöjä piirtämisen kautta. Esimerkiksi kujeilevat vieteriaiheet ovat Pariisin tuliaisia, taiteilija kertoo.

Aution työskentely lähtee tekemisen kautta, materiaaleista ja välineistä. Hänen työskentelylleen on ominaista tietynlainen materiaaliestetiikka ja mittakaavalla leikittely. Maalaaminen on Autiolle myös väri-ilottelua.

– Väri on intuitiivinen osa työskentelyäni. Minulla on koko paletti käytössä.

Elina Autio valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideyliopistosta vuonna 2014.

– Muutin Janakkalan Leppäkoskelle kolme vuotta sitten poikaystävän perässä. Olen viihtynyt. Minulla on työhuone kodin yhteydessä. Työ ja vapaa-aika sekoittuvat toisinaan, taiteilija juttelee.

Autiolla on ollut aikaisemmin tänä vuonna näyttely Tampereella ja Berliinissä. Hän on osallistunut myös Etelä-Koreassa järjestettyyn yhteisnäyttelyyn. Ensi kesänä Aution taidetta nähdään Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museon galleriassa.

• Elina Aution maalauksia, piirustuksia ja kollaaseja sisältävä Entäs tämä -näyttely on esillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 22.11. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset