fbpx
Kaupunkiuutiset

Baletilla on vahvat perinteet

Helposti voisi luulla, että nykypäivän YouTube-tähtien ja kertakäyttökulttuurin aikana klassisen baletin kaltainen harrastus olisi vaipunut täysin marginaaliin. Asia on kuitenkin päinvastoin, sillä Sibelius-opiston balettiryhmät ovat vuodesta toiseen täynnä.

– Baletti voi olla juuri vastapaino tämän päivän hektiselle elämänmenolle, tanssiosaston vastaava opettaja, tanssin lehtori Heidi Wasko tuumaa.

– Sen harrastaminen vaatii suurta pitkäjänteisyyttä, sillä rutiinit pysyvät aina samoina. Baletissa viehättää varmasti myös klassisen musiikin kauneus ja taidelajin esteettisyys, jotka ovat katoamattomia arvoja.

Wasko arvelee, että baletin suosio Hämeenlinnassa pohjaa myös historiaan.

– Ihmiset muistavat hyvin Ilmi Marttisen elämäntyön Hämeenlinnan Liikunta- ja balettikoulun perustajana ja johtajana. Lasten vanhemmat arvostavat baletin tapakasvatusta, perinnettä ja kulttuuria. He ovat suorastaan hämmästyneitä, kuinka hyvin lapset osaavat keskittyä opetukseen.

Ensimmäiset tanssiaskeleet Sibelius-opistossa otetaan 3-4 -vuotiaiden ja 5-6 -vuotiaiden lastentanssiryhmissä sekä 6-7 -vuotiaille suunnatussa alkeisbaletissa. Keskeisimpiä periaatteita varhaisiän opinnoissa ovat tanssin kokonaisvaltainen kokeminen, elämyksellisyys ja leikinomaisuus.

– Aivan pienimmätkin tytöt näkevät televisiosta ohjelmia, joissa prinsessat tanssivat ja sanovat vanhemmilleen ihan suoraan, että haluavat nimenomaan balettiin, Wasko kertoo.

– Visuaalinen puoli kiehtoo erityisesti tyttöjä, mutta kyllä balettina prinssit ja ritarihahmot vetoavat myös poikiin.

Tanssin perusopintojen jälkeen siirrytään syventäviin opintoihin, joiden kesto on noin neljä vuotta. Opiston vanhimmat oppilaat ovat tällä hetkellä 19-vuotiaista. Yksi Sibelius-opistosta ponnistaneita huippukykyjä on Rasmus Ahlgren, joka opiskelee tällä hetkellä neljättä vuotta Venäjän kuuluisimmassa balettiakatemiassa Pietarissa.

– Rasmus valittiin Vaganova-akatemian Pähkinänsärkijän päärooliin ensimmäisten ulkomaalaisten joukossa, Wasko sanoo.– Yleensä näiden oppilasesitysten tähtiroolit annetaan aina venäläisille.

Venäläisellä Vaganova-metodilla harjoiteltu klassinen baletti on harrastuksena monipuolinen.

– Balettiin kuuluu musiikki, kehonhallinta, liikkumisen vapaus, luovuus ja itseilmaisu. Sivutuotoksena saadaan vielä hyvä kunto ja ryhti.

– Aika paljon puhutaan baletin ankaruudesta, mutta tavallinen harrastaja tuskin kokee sitä niin. Vastaavasti ne, jotka tähtäävät pitemmälle, oppivat rakastamaan baletin kurinalaisuutta. Hyvin tärkeätä on opettajien antama kannustus. Baletti sopii kaikille ja sen voi aloittaa myös aikuisena.

Sibelius-opiston uusissa ryhmissä on vielä tilaa: akrobatiaryhmät la klo 12.15 (7-8 -vuotiaat) ja klo 13.00 (9-10 -vuotiaat) sekä lastentanssin aamutunti to klo 10.30 (3-5 -vuotiaille). Lisätiedot ja ilmoittautumiset heidi.wasko@sibeliusopisto.fi.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset