Kaupunkiuutiset

Bändikoulusta potkua soittoon

Vuonna 2007 perustetussa Rocktehtaassa perehdytetään niin aloittelijoita kuin vähän pidemmällekin ehtineitä musikantteja yhteissoiton kiemuroihin. Opetus koostuu bändisoitosta, yksilöllisemmistä instrumenttikohtaisista opetuksista ja sitä haluaville myös teoriatunneista. Myös laulajat ovat Puusepänkatu 1:ssä olevaan tehtaaseen erittäin tervetulleita. Koululla on kaikki soittimet valmiina, eli harrastuksen voi aloittaa ilman omaa soitintakin. Rockmyllyä johtaa hämeenlinnalainen Tomi Ranta-Kahila, joka on tuttu muun muassa yhtyeistä Trace Element ja Perfect Gentlemen.

– Olen itse kitaristi, mutta vuosien varrella on karttunut aika tavalla kokemusta siitä, mikä kuulostaa hyvältä, Ranta-Kahila sanoo.

– Käytän myös ulkopuolisia palveluja ja ohjaan harrastajia osaaville opettajille myös jatkoa ajatellen.

Kouluun ei ole pääsykokeita, eli opetusta annetaan Rocktehtaassa kaikille sitä haluaville kerran viikossa. Jokaiselle pyritään löytämään oman tasoinen bändi, jossa harrastus pääsee hyvin käyntiin.

– Rocktehtaassa ei tarvitse sitoutua mihinkään opetussuunnitelmaan ja oikeastaan ainoa vaatimus on, että soitto kuulostaa tänään paremmalta kuin edellisellä kerralla.

– Oppilaita on ollut 7-vuotiaista 60-vuotiaisiin. Alussa voi tulla tutustumiskäynnille, jossa kartoitetaan osaamista ja intoa. Kun soitto alkaa sujua niin, että päästään yksin biisi läpi, oppilas pääsee johonkin ryhmistä, joissa itsekin usein soittelen mukana.

Ranta-Kahila sanoo, ettei hän edes pyri kilpailemaan esimerkiksi Sibelius-opiston kanssa, jonka popjazz-puoli on hänen mukaansa hyvissä käsissä.

– Bändisoitto on aivan oma taiteenlajinsa, joka vaatii kykyä havainnoida ympärillä tapahtuvia asioita.

– Alussa oman instrumentin hallinta vie kaiken keskittymiskyvyn, mutta keskimäärin noin vuoden kuluttua tulokset alkavat näkyä ja etenkin kuulua.

Kaupungissa on Ranta-Kahilan mukaan varsin elinvoimainen kellaribändien kulttuuri, vaikka vilkkaampaakin on ollut.

– Kun vuonna 2007 aloitettiin, kaikenlaiset artistiskabat olivat kuuminta hottia ja tulokkaita olisi ollut enemmän kuin pystyin ottamaan.

– Kyllä Hämeenlinnassa edelleenkin on hyvin terve meininki ja monet entisistä oppilaistani tekevät nykyään jo ammattimaisesti keikkaa.

Millaista musiikkia Rocktehtaaseen tulevat nuoret sitten haluavat soittaa?

– Nuorillahan on usein tämä asenne, että ”ihan sama”. Pojilla suurin suosikki taitaa kuitenkin olla metallimusiikki. On aika hauska tutustua tosi nuoriin kavereihin, joiden mielestä I Surrender on maailman kovin juttu.

– Tyttöjen puolella ollaan sitten yleensä kiinnostuneita vähän kevyemmästä ja poppaavasta musasta.

Rocktehdas vuokraa myös treenikämppiä ja soittimia sekä tarjoaa demopajassaan mahdolisuuden äänityksiin. Lukukausi alkaa syyskuun toisella viikolla.

Lisätietoja info@rocktehdas.fi ja p. 040-5898533.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset