Kaupunkiuutiset

Bensalitralla yli 10 sentin hintaeroja

Bensan ja dieselin kuluttajahinnat ovat laskeneet viimeisten viikkojen aikana. Ukrainan kriisi ei vaikuttanut raakaöljyn hintaan, kuten aikaisemmin pelättiin.

Autoilija pystyy vaikuttamaan menoveden loppulaskuun myös itse, sillä kylmäasemienkin hinnat vaihtelevat useita senttejä Hämeenlinnassa kaupungin sisällä.

Kuluvan viikon maanantaina 95 oktaanisen bensan kuluttajahinnoista löytyi jopa 13,5 sentin ero/litra. Satunnaisotannalla kalleimmat hinnat olivat Tuulosen kauppakeskuksen molemmissa tankkauspisteissä, kun sekä Nesteen että ABC:n litrahinnasta olivat 1.62,9 euroa. Vastaavasti halvimmat tankkauspaikat löytyivät Harvialantien Nesteeltä ja Aulangontien TB:n tankeilta, kun bensalitraa voi lorottaa 1.49,4:n euron hintaan.

Dieselissä hintaerot olivat vastaavanlaisia. Tuulosessa diesellitra maksoi maanantaina 1.47,7, Harvialantien Nesteellä ja Aulangontien TB:llä 1.35,4 euroa. Hintaeroa tässäkin yli 12 senttiä litralta.

Rengossa 95 oktaanisen bensalitran hinta oli sekä TB:n että ST1:n tankeilla sama – 1.50,9.

Kantakaupungissa hinnat vaihtelevat muutamien satojen metrien välein. Harvialantiellä ABC (1.55,9) ja Neste (1,49,9) sekä Aulangontie TB (1,49,4) sijaitsevat liki kivenheiton päässä toisistaan.

Vastaavasti Idänpäässä Seo (152,9) ja Neste (1.51,9) ovat Viipurintien vastakkaisilla puolilla.

Sama ilmiö toistuu myös Tiiriössä, jossa TB ja Neste kulkevat hinnoittelussa melkeinpä aina käsikynkkää. Tiiriön ABC myi samaista bensaa 1.61,9/litra. Hämeensaaren Shell myi ysivitosta 1.49,9 litrahinnalla.

Tynnyrihinta laskenut

Syksyn pieneen hinnan alennukseen on vaihtuneen sesongin lisäksi vaikuttanut globaali kehitys. Syy löytyy öljyn maailmanmarkkinoista. Vielä kesällä öljyn tynnyrihinta liikkui 100–115 dollarissa (noin 90 euroa). Näinä päivinä barrelin eli tynnyrin markkinahinta on noin 90 dollarissa.

Öljyalan keskusliiton mukaan bensiinilitran keskihinta on Suomessa nyt samalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten.

Hinnanlaskun taustalla on monta tekijää, joista yksi vaikuttaja liuskeöljyn tuotannon kasvu USA:ssa. Myös Libyan paluu maailman öljymarkkinoille ja autojen sähköistymisen eteneminen ovat pieniltä osin vaikuttaneet hintakehitykseen.

Sekin vaikuttaa, etteivät öljyntuottajamaiden Opec-järjestön jäsenmaat ainakaan juuri nyt tue hintaa tuotantoa supistamalla tuotantoaan.

Paikkakuntakohtaiset polttoaineen hintatiedot löytyvät netistä osoitteesta: http://polttoaine.net

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset