fbpx
Kaupunkiuutiset

Betonista taidetta

Kuvanveistäjä Pertti Kukkonen evästi oppilaita betonivalun saloihin Hämeenlinnan Yhtenäiskoulussa keskiviikkona. Kukkoselta on tilattu veistos Tuomelan koulun pihalle, ja osana taideprojektia kaikkiaan 150 oppilasta pääsi sekoittamaan betonia omin käsin.

– Tuomelan koulu oli se koulu, johon itsekin ensimmäiseksi menin, joten tässä on tunnelmaa, hämeenlinnalaislähtöinen kuvanveistäjä kertoo oppilaspaljouden keskellä.

Koululaiset antavat Kukkosen taideteokselle oman panoksensa, sillä heidän kädenjälkensä siirretään osaksi veistosta.

– Tänään kerron omasta taiteestani, perehdytän oppilaita betonin käyttöön ja teen betonia tutummaksi. Näytän oppilaille, millä lailla veistos periaatteessa tehdään ja millä lailla kädenjäljet siirretään veistokseen, Kukkonen kertoo.

Oppilaat tekevät päivän aikana betonista reliefit, jotka jäävät heille muistoksi tapahtumasta. Samalla oppilaat tutustuvat betoniin materiaalina. Reliefejä ei käytetä suoraan itse taideteoksessa, vaan ne liittyvät siihen välillisesti.

– Veistokselta lähtee betonipolku, joka koostuu betonilaatoista. Osan laatoista ideoi tämän päivän oppilasjoukosta valikoituva pienempi ryhmä myöhemmin keväällä.

KOULULAISET jonottavat betonipisteelle. 5A -luokan pojat ovat innoissaan siitä, että oppilaiden kädenjäljet ikuistetaan taideteokseen.

– On mielestäni kivaa, ettei tänne tule vain betoniseinää, Kustaa Mattsson sanoo.

– Kädenjäljet on hauska tapa saada kaikesta hienomman näköistä, Riku-Pekka Ojala komppaa.

Koululaiset mittaavat pienryhmissä eri ainesosista juuri oikean seoksen ja sekoittavat betonimassan tasaiseksi. Massa jaetaan ryhmän kesken astioihin ja sen annetaan hiukan jähmettyä. Kukin oppilas tekee betonista oman reliefin.

– Itse tekeminen on erilaista ja mukavaa, Kustaa sanoo.

– Tämä tuo kivaa vaihtelua koulupäivään, Riku-Pekka jatkaa.

KUVATAITEEN opettaja Anne Vilkuna sekä tekstiilityönopettaja Anu Vartiainen ovat aiemminkin ideoineet koululle yhteisprojekteja. Rehtori Arto Nykäsen ja kuvanveistäjä Pertti Kukkosen keskustellessa opettajien kanssa tulevasta veistoksesta syntyi ajatus oppilaiden osalllistamisesta taideprojektiin.

– Päädyimme betoniprojektiin, Anne Vilkuna kertoo.

Projekti on malliesimerkki uudesta ilmiöpedagogiikasta, jossa oppiminen tapahtuu muuallakin kuin luokassa.

– Projektissa oppilaat saavat käytännön tietoa betonista, sekä ovat elävässä yhteydessä kuvataiteeseen ja taiteilijaan.

TAIDETEOS kuuluu kunnan prosenttitaidehankkeisiin.

– Ainakin Helsingissä prosenttitaidehankkeita noudatetaan mallikelpoisesti, ja mielestäni Hämeenlinna on myös hienosti mukana, Pertti Kukkonen kiittelee.

Kukkonen innostui heti opettajien ideasta, että oppilaat otetaan mukaan taideteoksen tekemiseen.

– Koulun opetusidea – luokaton koulu – ja oppilaiden kädenjäljet sopivat hyvin veistoksen teemaan.

Itse taideteos on vielä salaisuus.

– Veistoksessa on paljon oppimiseen liittyvää symboliikkaa, se on tehty betonista ja sijoittuu Tuomelan koulun sisäpihalle. Siitä tulee toiminnallinen, sellainen, että oppilaat voivat halutessaan hyppiä ja kiipeillä sen päällä, kuvanveistäjä paljastaa.

Veistos valmistuu touko-kesäkuussa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset