fbpx
Kaupunkiuutiset

Biljardi on hauskaa ja sosiaalista

Suomen menestyksekkäimpiin biljardinpelaajiin kuuluva Tuija Soininen, 27, Hämeenlinnasta harrastaa lajia, koska se on hänen mukaansa hauska ja sosiaalinen.

– Tykkään biljardista myös sen takia, että se vaatii strategista ajattelua ja panostamista ja se pohjautuu lihasmuistiin. Toistoja tarvitaan paljon, jotta suorituksista tulee teknisesti puhtaita, hän sanoo.

Soininen on biljardissa niin hyvä, että hän on Suomen naisten rankingissa sijalla kolme. Helmikuussa hän pääseekin ensimmäistä kertaa osallistumaan Pohjoismaiden mestaruuskisoihin Osloon. Kotoisia kilpailuja taas riittää ympäri vuoden.

Soinisella on tavallaan kotikenttäetu, sillä hänen osaksi omistamassaan Papukaija Pubissa on biljardipöytä, ja ravintolassa myös kisataan tiistaisin ja keskiviikkoisin Pelika-biljardiliigaa. Joka päivä pöytä on ahkerassa käytössä.

– Tervetuloa pubiin pelaamaan. Tiskin takaa saa neuvoja ja vinkkejä joko minulta tai Vesikon Jounilta, hän kannustaa kaikkia kokeilemaan uutta lajia tai jatkamaan joskus aloitettua harrastusta.

 

Soininen itse aloitti biljardin pelaamisen 18-vuotiaana. Kipinä syttyi roihuun, kun hän oli hetken töissä biljardisalissa. Kilpaillut hän on vuodesta 2012 lähtien. Heti ensimmäisellä kaudella hän voitti 9-pallon B-mestaruuden, ja sen jälkeen mitaleita on tullut tasaiseen tahtiin lajiliiton SBIL:n kisoista: yksi SM-hopea ja kolme SM-pronssia naisten sarjassa.

Soininen pelaa kisoja myös MUIJJAT-joukkueessa, joka on ollut koossa kymmenen vuotta. Siihen kuuluvat hänen lisäkseen Teija Niinistö, Anna Mikkola, Hannaleena Vainio, Tuija Karvinen, Marika Söderman, Moona Korhonen ja Nam Rotjana Tiengtam.

Joukkueet pelaavat Pelika-liigaa, jossa on mukana Papukaija Pubilla kolme joukkuetta ja Hämeenlinnasta yhteensä yhdeksän joukkuetta. Liiga alkaa syksyllä ja päättyy helmi-maaliskuun vaihteessa. Valtakunnalliset Pelika-finaalit otellaan Leppävirralla huhtikuussa.

– Hyvä joukkuehenki on tärkeä. Meillä on aina hauskaa, kun pelaamme yhdessä. Koko Hämeenlinnankin biljardiväen kesken on hyvä fiilis. Harrastajia on kaiken ikäisiä, miehiä vähän enemmän kuin naisia. Laji ei vaadi voimaa eikä kovaa lihaskuntoa, Soininen kertoo.

 

Aikaisemmin Soininen treenasi useamman kerran viikossa, nyt harjoitteleminen on yrityksen pyörittämisen myötä jäänyt noin kertaan viikossa.

– Vaikka treenaaminen on vähäisempää, kisatilanteen tuoma jännitys saa tekemään kilpailuissa parhaansa. Haluan aina, että jännitän sopivasti, ilman sitä ei tule hyvää kisaa, hän sanoo.

Jos Soininen säilyttää rankingsijansa kolmen parhaan joukossa, hänellä on mahdollisuus lähteä heinäkuussa Hollannissa pidettäviin EM-kisoihin edustamaan Suomea.

– Henkilökohtaisella tasolla on iso juttu päästä nyt helmikuussa Osloon. Pohjoismainen taso on kova, lähdenkin sinne nöyränä hakemaan kokemusta, hän sanoo.

Kannustajat ovat jo kyselleet streamia Papukaijaan, jotta he voisivat seurata Soinisen pelejä Oslossa. Sponsoreita hänellä ei tällä hetkellä ole, mutta tsemppariporukka tukee häntä sitäkin innokkaammin.

 

Biljardin harrastamisesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä Hämeenlinnan Biljardiseuraan tai mennä tutustumaan Rauhankatu 5:ssä sijaitsevaan Pool Cafeseen, jossa on aina lajin vakiharrastajia pelaamassa. Mukaan toimintaan kaivattaisiin etenkin junioreita. Tällä hetkellä seurassa ei ole yhtään kilpailevaa nuorta pelaajaa.

Biljardi ei ole kallis harrastus, jos ei osta hintavia välineitä. Soininenkin kertoo pelaavansa noin 100–200 euron arvoisilla kepeillä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset