Kaupunkiuutiset

Biljardiseura etsii uusia harrastajia

Karoliina eli kaisa on suomalaisen biljardin kuningaslaji. Vanha venäläinen pelimuoto sai alkujaan suosiota lähinnä ylhäisön sekä tsaarin armeijan sotilaiden keskuudessa. Suomeen peli rantautui 1800-luvulla. Kilpailutoiminta aloitettiin 1950-luvulla ja uusia kerhoja perustettiin tiheään tahtiin, koska biljardi koettiin mukavaksi seurapeliksi ja sen puitteissa sosiaalinen kanssakäyminen lisääntyi. Kansallinen kilpailutoiminta tuli mukaan pelaajamäärän kasvaessa. Kaisa oli pitkään ainoa biljardin pelimuoto, jossa järjestettiin avoimia SM-kilpailuja.

Kaisassa on järjestetty kahdet maailmanmestaruuskilpailut, joista jälkimmäisen voitti hämeenlinnalainen Marko Lindberg vuonna 2013.

– Olen pelannut kaisaa 13-vuotiaasta asti, kun Arno Carlstedt laittoi aikoinaan salin pystyyn, Lindberg muistelee.

– 1970- ja 1980-luvuilla se oli biljardin ylivoimaisesti suosituin pelimuoto Suomessa. Pool ja snooker tulivat kuvioihin oikeastaan vasta 1990-luvulla.

Kaisalle ehkä leimallisinta on pussien pieni koko käytettäviin palloihin nähden. Pussin leveys on tavallisesti vain kahdesta viiteen milliä pallojen halkaisijaa suurempi. Pöydät ovat suurempia kuin poolissa, mutta pienempiä kuin snookerissa.

– Onhan kaisa tosi vaikea laji, vaikka sitä on nyttemmin helpotettu painavammilla palloilla, Lindberg tuumaa.

– Kilpailin jonkin verran 20 vuotta sitten, mutta sitten oli pidempään taukoa. Muutamia vuosia sitten kaverit saivat yllytettyä osallistumaan ja menestystä alkoi tulla.

Lindberg puolustaa maailmanmestaruuttaan Hotelli Presidentissä 21.-23. lokakuuta. Lajin herruudesta on kamppailemassa lähes sata pelaajaa. Lindberg ei menestyksestään huolimatta ole suunnannut kilpailemaan ulkomaille.

– Olisi pitänyt ehkä nuorena lähteä, mutta nyt alkaa olla jo ikää ja selkävaivoja, hän sanoo.

– Käyn 4-5 ranking-kisaa vuodessa. Kaisan palkinnot eivät liiku samoissa summissa kuin snookerissa ja maailmanmestaruudesta voi saada jokusen tuhannen.

Pool on biljardipeli, jonka tunnetuimmat muodot ovat 8-pallo, 9-pallo, 10- pallo ja straight pool. Hämeenlinnan biljardiseuran Mika Riikonen ja Jani Kela pelaavat Finnish Pool Touria, joka on lajin korkein taso Suomessa.

– Kausi koostuu neljästä FPT:n osakilpailusta ja jokaisen pelimuodon SM-kilpailuista, Riikonen kertoo.

– Tourilla on 44 pelaajaa ja Jani saatiin tänä vuonna mukaan villillä kortilla. Hänellä oli 9 vuoden tauko, mutta takana on kovia meriittejä, eli 5 junioreiden suomenmestaruutta, SM-mitali ja kaksi EM-pronssia, Itse pääsin mukaan voittamalla 1. divisioonan rankingin aika selvästi.

Niin Kela kuin Riikonen sanovat pelaavansa biljardia päivittäin.

– Tavoitteena on tänä vuonna päästä 15 parhaan joukkoon, Kela sanoo.

– Suomen poolin taso on eurooppalaisittainkin hyvin korkea.

Biljardiseuran kotisali on mattoliikkeen alakerrassa Rauhankadulla toimiva Pool Café. Seurassa on noin 70 jäsentä, joista naisia on kymmenkunta.

– Pelaan poolia ja snookeriakin, jos on pelikavereita, Riikka Näyskä kertoo.

– Ajauduin lajin parin oikeastaan ihan vahingossa ja nykyään pelaan muutamana päivänä viikossa. Tavallisen harrastajankin kannattaa kuulua seuraan, koska se oikeuttaa edullisempiin pelihintoihin ja muihin etuihin.

Nykypäivän biljardisali ei ole enää gangsterielokuvista tuttu savuinen luola, vaan viihtyisä ja tyylikäs ympäristö. Pelaajat kehuvat Pool Cafen olosuhteita erinomaisiksi. Kimmo Saarisen vuonna 2012 perustamassa salissa on 10 pool-pöytää sekä yksi kaisa- ja yksi snookerpöytä.

– Kyllähän biljardi on kaikin puolin menossa urheilullisempaan suuntaan, Lindberg tuumaa.

– Muutos on suuri ja vanhat mielikuvat näistä saleista ja lajin harrastajista kuuluvat menneisyyteen.

Seura haluaa houkutella riveihinsä myös uusia jäseniä.

– Tämä sali on siisti ja turvallinen miljöö myös nuorille, Riikonen vakuuttaa.

– Seurassa on valmisteltu junnukoulun järjestämistä, jotta lajin pariin saataisiin uusia harrastajia.

Pool Café (Raatihuoneenk. 5), avoinna joka päivä. Lisätietoja seurasta www.facebook.com/HmlBS/

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset