Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Blondie-yhtyeen klassikoita ei ole aika himmentänyt

Le Blanc plays Blondie on Timo Hyvönen (vas.), Jari Hiltunen, Kati Terävä, Auvo Pyykkönen ja Ari Käkilehto. Kuva: Muu
Le Blanc plays Blondie on Timo Hyvönen (vas.), Jari Hiltunen, Kati Terävä, Auvo Pyykkönen ja Ari Käkilehto. Kuva: Muu

Karismaattisen Debbie Harryn johtama Blondie oli yksi uuden aallon merkittävimmistä yhtyeistä 1970- ja 1980-luvuilla. Amerikkalaisyhtyeen hittejä ja aikakauden tunnelmia palauttaa mieliin Le Blanc plays Blondie, joka esiintyy Suistossa ensi lauantaina.

Tribuuttibändin idean takana ovat hämeenlinnalainen pariskunta Kati Terävä ja Auvo Pyykkönen.

– Suomussalmi-rockissa vierailin lavalla yhdessä Blondien biisissä ja ajattelin, että näitähän voisi tehdä enemmänkin. Minulle bändi oli kova juttu jo 1970-luvun lopulla, kun tanssin In the Flesh -kappaleen tahdissa Linnanmäen Luola-discossa, Terävä muistelee.

Blondien ponnahduslautana oli Andy Warholin suosima newyorkilainen GBCB-klubi, jonka lavalla rokkasivat muiden muassa Ramones, Talking Heads, Patti Smith ja Television. Yhtyeen suurin suosio ajoittui 1970-luvun lopulle, jolloin maailmaa valloittivat hitit Heart of Glass ja Call Me. Laulusolisti Debbie Harrystä tuli ikoninen hahmo, jossa Marilyn Monroe -henkinen pin up -estetiikka yhdistyi synkkiin ja jopa aggressiivisiin pohjavirtoihin.

– Blondien musiikkiin on suodattunut monipuolisesti vaikutteita Motownin loistoajoilta, 1960-luvun purkkapopista, glam rockista ja kabareesta, Auvo Pyykkönen luonnehtii.

– Tribuuttibändinä pyrimme niin lähelle alkuperäisiä sovituksia kuin mahdollista. Yhtyeen esiintymisissä oli myös teatterin elementtejä vahvasti mukana ja sitä samaa meininkiä tavoitellaan

Suiston keikalla kuullaan Blondien helmiä kuudelta eri albumilta. Tribuuttibändin solistina Terävä ei aio yrittääkään kopioida Debbie Harryä, paitsi ehkä asenteessa.

– Laulajana ja esiintyjänä minua kiehtoo Blondiessa sen monipuolisuus ja leikkisyys. Siihen on mukava heittäytyä, eikä yleisöllä taatusti ole tylsää, Terävä sanoo.

Blondie tunnetaan Suomessa edelleenkin laajasti ja sen suurimmat hitit soivat päivittäin radioissa tänä päivänäkin.

– Harvat bändit kuitenkaan soittavat niitä biisejä livenä, joten meillä on siinä suhteessa paljon annettavaa, pariskunta pohtii.

Laulusolisti Terävän ja kitaraa soittavan Pyykkösen lisäksi kokoonpanoon kuuluvat kosketinsoittaja Timo Hyvönen, basisti Jari Hiltunen ja rumpali Ari Käkilehto.

Miehet ovat Pyykkösen nuoruuden ystäviä hänen kotiseudultaan.

– Ekat keikat soitettiin yhdessä 1970-luvun lopussa Suomussalmella.

Le Blanc plays Blondie la 25.1. klo 22 Suistossa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

25.9.2020