Kaupunkiuutiset

Bluegrassin lipunkantajat

Suomen ahkerimminen keikkaileva bluegrass-yhtye Jussi Syren & The Groundbreakers tuo syksyiseen Hämeenlinnaan tuulahduksen Amerikan syvän etelän lämpöä. Jo vuonna 1995 perustettu bändi on kiertänyt Euroopassa ja tietenkin myön sinisen ruohon eli niittynurmikan kotikonnuilla Yhdysvalloissa saavuttaen kaikkialla suurta arvostusta napakalla yhteissoitollaan ja autenttisella tyylillään. Suomessa bändi tuli laajemmin tunnetuksi Itsevaltiaat-satiirisarjan tunnusmusiikista, mutta vuosien varrella kokoonpano on kasvattanut kuulijakuntaansa levyillä ja keikoilla kaikkialla maassa.

Yhtyeen itseoikeutettu nokkamies on laulusolisti ja mandoliininsoittaja Jussi Syren, joka säveltää ja sanoittaa valtaosan ryhmän omasta tuotannosta. Banjoa soittaa virtuoosimainen Tauri Oksala, rytmikitaraa J.P. Putkonen ja bassoa Kari Hella.

Syren aloitti uransa rockabilly-musiikin parissa 1980-luvulla ja hän johtaa edelleen Jussi Syren Rockabilly Revival -kokoonpanoa. Lisäksi hän esittää perinteistä kantria yhtyeessään Ranch Riot. Groundbreaker on julkaissut yhdeksä albumia, joista viimeisimmät ovat Shave And Haircut, The Old Home Place Ain´t The Same Anymore sekä gospel-musiikkia sisältävä There´s No Greater Message.

Bluegrass on musiikkia, jossa on vaikutteita vanhemmasta amerikkalaisesta perinnemusiikista sekä irlantilaisesta ja skottilaisesta kansanmusiikista. Tyyli perustuu rytmikkyyteen, moniääniseen lauluun ja tarttuviin melodioihin, joita varioidaan taitavasti erilaisilla kielisoittimilla. Tyylin isänä ja tärkeimpänä kehittäjänä pidetään Bill Monroeta, jonka särmikkäästä ja väkevästä tyylistä myös Groundbreakers on ottanut vahvasti vaikutteita. Grounbreakers on kuitenkin myös rikkonut raja-aitoja ja levyttänyt albumillisen HIM-yhtyeen kappaleita sekä versioinut muiden muassa J. Karjalaisen kappaleen Laura Häkkisen silmät.

Jussi Syren & The Groundbreakers pe 10.10. klo 21.30 Albertin kellarissa. Vapaa pääsy.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset