fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Bocciaa hyvässä hengessä

Susanna ja Jouni Kotiranta ottavat tuntumaa tulevaan tapahtumaan kisapaikalla Elenia Areenassa.

Ensi viikon lauantaina ja sunnuntaina Elenia Areenassa kilpaillaan Suomen CP-liiton boccia-mestaruudesta. Kanta-Hämeen CP-yhdistyksen yhteistyössä CP-liiton kanssa järjestämä mestaruuskisa käydään nyt toista kertaa Hämeenlinnassa.

– Viime vuonna porukka ihastui Elenia Areenan puitteisiin. Täällä kaikki on esteetöntä aina pukuhuoneita myöten. On hienoa, että olemme saaneet Liikuntahalleilta tällaiset tilat käyttöön, Kanta-Hämeen CP-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja liikuntavastaava Jouni Kotiranta suitsuttaa.

Kilpailujen järjestäminen talkootyönä on paikallisyhdistykselle melko iso operaatio.

– Elenia Areenan liikuntahalliin luodaan 8–10 pelikenttää, eli käytännössä hallin lattiaan täytyy vetää 800 metriä teippiä. Minulla on kuitenkin CP-liitolta valtuudet esimerkiksi tilojen varaamiseen ja suunnittelemme järjestelyt liiton kanssa yhteistyössä, Kotiranta kertoo.

Lisäksi koko joukko tuomareita, joista osa on ollut mukana jo viime vuonna, täytyy kouluttaa uusiin sääntöihin.

– Tuomareiksi on tulossa muun muassa HAMKin opiskelijoita.

Boccia on pallopeli, joka muistuttaa läheisesti petanqueta. Pelimuoto soveltuu kaikille ja on erinomainen laji muun muassa vaikeavammaisille. Bocciassa palloa heitetään joko pyörätuolissa tai seisten. Tarvittaessa pelaaja voi käyttää kourua ja myös muitakin apuvälineitä.

– Laji vaatii tarkkuutta, keskittymiskykyä, tasapainoa ja koordinaatiota. Avustaja saa olla mukana, ja hän voi esimerkiksi antaa pallon, muttei saa auttaa itse pelaamisessa, Kotiranta valaisee.

Hämeenlinnan mestaruuskilpailuissa on kisataan luokat kouru–1 ja kouru–2. Naiset ja miehet pelaavat omissa sarjoissaan. Lauantaina käydään yksilökisat ja sunnuntaina ovat vuorossa paripelit. Paikallisista pelaajista kisoissa nähdään ainakin SM-osakilpailumenestyjä Juho Lehtonen, jonka kanssa Kotiranta aikoo osallistua sunnuntain paripeleihin.

– Viime vuonna osallistujia oli noin 60–70 henkeä yhdistyksistä eri puolilta Suomea, ja veikkaan, että tänä vuonna osallistujamäärä on samaa luokkaa.

Boccialla on Suomessa pitkät perinteet.

– CP-liitto toi lajin maahamme 41 vuotta sitten, ja Hämeenlinnassa bocciaa on harrastettu jo 40 vuotta – viime vuonna juhlistimme tasavuosia.

Suomen CP-liiton jäsenyhdistykset kilpailevat boccia-mestaruudesta vuosittain, ja kilpailujen järjestäjäksi täytyy erikseen anoa CP-liiton toimistosta. Päätöksen seuraavan vuoden mestaruuskisojen järjestämisestä tekee liiton liikuntasuunnittelija yhdessä liikuntatoimikunnan kanssa.

Kilpailujen tarkoituksena on paitsi tukea yhdistystoimintaa, myös aktivoida ja virkistää yhdistysten jäsenistöä. Kanta-Hämeen CP-liitossa on Kotirannan mukaan noin 60 jäsentä, joista kymmenkunta aktiivisia.

Yhdistys järjestää tapahtumassa arpajaiset, ja lauantaina klo 14 paikalle tulee klovneja yleisöä hauskuuttamaan.

– Mielestäni on mielekästä tehdä työtä muiden hyväksi. Arpajaisten tuotolla saamme omaa toimintaamme eteenpäin, ja tässä tapahtumassa saamme samalla liiton asioita esille sekä voimme vaihtaa ajatuksia ja nähdä samalla ystäviä. Tämä on kivaa toimintaa, jossa ei vain pelaaminen, vaan myös kaikki muu on vähintään yhtä tärkeää.

Boccian mestaruuskilpailut Hämeenlinnan Elenia-Areenassa la–su 29.–30.9. klo 10 alkaen. Vapaa pääsy.

Boccia

Boccia on kuulapeli, joka kehitettiin 1900-luvun loppupuoliskolla Pohjois-Euroopassa.

Petankinsukuinen tarkkuuspeli on suosittua erityisesti invalidi- ja eläkeläisyhdistysten keskuudessa.

Vaikeavammaisimpien pelaajien luokat kuuluvat kesäparalympialaisten lajiohjelmaan.

Suomen CP-liiton jäsenyhdistykset kilpailevat vuosittain boccia-mestaruudesta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset