Kaupunkiuutiset

Bongarit saivat kokoon 50 lajia Kanta-Hämeestä

Kanta-Hämeen Lintutieteellisen yhdistyksen perinteinen uudenvuoden linturalli toi esiin maakunnasta 50 lintulajia. Kuudesta joukkueesta kaksi havaitsi 39 lajia. Harvinaisimmat olivat Aulangolla ruokinnalla jo toista kuukautta vieraillut pähkinänakkeli sekä Tervakoskelle ilmaantuneet kaksi turkinkyyhkyä. Etelä-Hämeen linnuston yksi valtakunnallinenkin harvinaisuus on jo kolmatta talvea salaisessa paikassa talvehtiva luhtakana. Ilmeisesti kyseessä on ollut sama lintu vuodesta toiseen. Rallissa tätä piilottelijaa ei yksikään joukkue havainnut.

– Runsaassa viikossa lintumaailma on muuttunut paljon. Joulun aikaan maastossa oli satapäisiä rastasparvia, nyt parvet ovat pienentyneet ilmeisesti pihlajanmarjojen loppumisen takia muutamien kymmenien lintujen räkättirastasparviksi. Muita rastaslajeja on parvissa yksittäisiä kulo-, punakylki- tai laulurastaita. Mustarastaita rallissa löytyi 2–3 linnun keskittymiä, Markku Hyvärinen Kanta-Hämeen Lintutieteellisestä yhdistyksestä sanoo.

Vesien jäätymisen myötä vesilinnut katosivat. Rallissa havaittiin sinisorsien ohella vain tavi. Myös yksi laulujoutsen havaittiin.

Petolintuja oli niukasti vain hiiri-, varpus- ja kanahaukka. Pöllöistä joukkueet pääsivät näkemään tai kuulemaan lehto-, viiru- ja varpuspöllön sekä huuhkajan.

– Kanta-Hämeessä talvehtii myös muutamia maa- ja merikotka, mutta niiden havaitseminen edellyttäisi haaskalle menoa. Haaskat ovat kaukana ja kyttääminen vaatisi aikaa, mihin ei joukkueilla ollut kisassa mahdollisuuksia.

Ns. ässälajeja eli vain yhden joukkueen havaitsemia lajeja olivat muun muassa järripeippoja harmaapäätikka. Harvalukuisia talvilajeja olivat peippo, kottarainen, isolepinkäinen, pähkinähakki koskikara ja urpiainen.

– Erityisesti urpiaista pidän erittäin hyvänä havaintona, koska ne ovat olleet aivan kateissa. Lokkejakin on nyt vähän, muutama harmaalokki sentään havaittiin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset