Kaupunkiuutiset

Bresciassa tultiin lujaa iholle

Kovuus ja pelinopeus. Siinä suurimmat erot Italialaisen ja Suomalaisen seurajoukkueen harjoituksissa.

– Treeneissä tuli välillä jaloille niin kovaa, että Suomessa sellaisista taklauksista olisi lentänyt harjoituksista ulos. Oman joukkueen pelikaveria otettiin surutta, eikä anteeksi juuri pyydelty, kertoi Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kasvatti, tätä nykyä Valkeakoskelaista FC Hakaa edustava Niilo Mäenpää. 18-vuotias keskikenttäpelaaja vietti marraskuisen viikon Italiassa, Brescia Calcio -seuran kutsumana.

Brescia on noin 200000 ihmisen kaupunki Lombardiassa, Pohjois-Italiassa. Kaupungin ylpeys, Brescia Calcio pelaa tällä kaudella maan toiseksi ylimmällä sarjatasolla Serie B:ssä. Italian pääsarjassakin yli 20 kautta pelanneen seuran peliasun ovat pukeneet ylleen vuosien saatossa myös sellaiset jalkapalloikonit, kuin Josep Guardiola, Roberto Baggio ja Andrea Pirlo. Luulisi, että Rinkelinkadun poikaa voisi huimata kyseisessä seurassa?

– Ennen ensimmäisiä harjoituksia mietin, miten mahdan pysyä porukan kyydissä. Serie B on sittenkin kovatasoinen sarja ja Italia jalkapallomaana yksi kaikkein kovimpia. Nopeasti kuitenkin huomasin, että pärjään ihan hyvin ja itse asiassa harjoitukset olivat aika samanlaisia, kuin täällä kotona. Pelaajat ovat Ykköseen verrattuna hyviä, mutta esimerkiksi Veikkausliigan kärkijoukkueet pärjäisivät varmasti Serie B:ssä. Sellainen kuva ainakin itselle viikon aikana syntyi, Mäenpää jutteli.

– Jalkapallo oli kuitenkin huomattavasti nopeampaa ja fyysisempää, kuin se, mihin olen Suomessa tottunut. Siihen rytmiin pääseminen vaati hieman aikaa. Pallon kanssa ei voinut viettää pitkää tovia ilman, että sukille tultiin todella lujaa. Valmentaja ei pieniä rikkeitä pois viheltänyt eikä pelaajia niistä nuhdellut, vaikka Italiaa en juuri osaakaan. Loukkaantumisia ei onneksi tullut ja olen oikein tyytyväinen siihen, miten viikko kokonaisuudessaan sujui.

Mäenpään matka Bresciaan konkretisoitui seuran etsittyä uutta keskikenttäpelaajaa riveihinsä. Miehen asiainhoitaja lähetti suojattinsa peleistä videoita ja pian saapui kutsu tulla näytille. Lentokentällä oltiin vastassa ja asuminen sekä ruokailut hoituivat Brescia Calcion klubitalolla. Harjoituksia oli päivässä yhdet tai kahdet ja ohjelmassa oli myös seuran sisäinen harjoitusottelu, jonka Mäenpää pelasi juniorijoukkueen riveissä. Brescian edustusmiehistö koostuu pääasiassa Italialaisista pelaajista sekä henkilökunnasta. Kielimuuri oli yksi negatiivisista asioista viikon aikana.

– Englannin kielen taito tuntui paikallisilla olevan melko kehno. Kun tulkkiakaan ei paikalla ollut, niin välillä oli vaikea ymmärtää valmentajaa tai pelikavereita. Harjoitteet olivat kuitenkin pääsääntöisesti tuttuja, mutta esimerkiksi palautteen saaminen jäi hämärän peittoon yhteisen kielen puuttumisen vuoksi. Onneksi sieltä on tämän viikon lopulla tulossa yhteenveto ja palaute otteistani, niin selviää mitä mieltä he minusta olivat ja halutaanko minut sinne vai jatkanko täällä, Niilo Mäenpää pohti.

Taitavalla pelintekijällä on Hakan kanssa vuosi sopimusta jäljellä. Tahto edetä uralla eteenpäin on kova ja motivaatio kehittyä edelleen iso. Ilmaiseksi Haka ei varmasti nuorten maajoukkuepelaajaa kesken sopimuksen päästä, joten mahdollinen siirto vaatii myös seurojen välisen sopimuksen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.9.2020