Kaupunkiuutiset

Buhurt valloittaa linnan

Vanaja Tournament on keskiaikaisen buhurt -kamppailulajin suurin Suomessa järjestettävä turnaus. Tulevana lauantaina tapahtuma rantautuu jälleen Hämeen linnaan. Päivän aikana otellaan niin yksilö- kuin joukkotaisteluissakin, ja tapahtumassa on myös oma sarja naistaistelijoille.

Buhurt on täyskontaktilaji keskiaikaisin varustein eli haarniskoin ja erilaisin lyömäasein. Lajissa ei ole kyse esityksestä, vaan todellisesta kamppailulajista, jossa iskut ja potkut menevät lujaa perille asti. Joukkotaisteluissa tarkoituksena on saada kaikki vastustajajoukkueen jäsenet kaatumaan. Yksilötaisteluissa puolestaan pisteitä saa hyvistä osumista ja enemmän onnistuneita osumia antanut voittaa.

Laji on erittäin suosittu etenkin Itä-Euroopassa. Myös muualla Euroopassa buhurt -tapahtumia järjestetään yhä enemmän ja Suomessa laji kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Vanaja Tournament houkuttelee Hämeen linnaan myös ulkomaisia taistelijoita muun muassa Venäjältä, joka on lajin kiistaton ykkösmaa. Luvassa on jälleen kansainvälistä tunnelmaa ja laadukkaita otteluita.

 

Linnan näyttelyissä voi ihailla mm. suomalaissyntyisen eversti Henrik Klasson Flemingin (1584‒1650) kullanhohtavaa, 1600-luvun alkupuolelta olevaa messinkipellistä tehtyä erittäin harvinaista haarniskaa sekä 1988 Vanajaveden rannasta löytynyttä 1400-luvulta olevaa kahdenkäden miekkaa. Hohto ‒ Suomalainen hopea 1600–1830 -näyttelyssä on esillä suomalaisten hopeaseppien ainutlaatuisia taidonnäytteitä.

Museokahvilassa virvokkeita ja pientä purtavaa museon aukioloaikoina ja 17.8. asti päivittäin klo 11‒15 tarjolla myös maistuva keittolounas.

Vanaja Tournamentin aikana 28.7.2018 pääsy Hämeen linnaan ainoastaan tapahtuman pääsylipulla. Museokortin tai Linnanniemen aluelipun haltijoille tapahtumaan on lisämaksu.

Seuraava suuri kesätapahtuma on 15.‒19.8.2018 Linnanpuiston ja Linnanniemen alueella vietettävät Hämeen keskiaikafestivaali.

Vanaja Tournament Hämeen linnassa lauantaina 28.7.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset