fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Bussien mobiililippu otettu Hämeenlinnassa reippaasti käyttöön – Pian sen voi ostaa myös Matkahuollon sovelluksesta

Hämeenlinnan seudun paikallisliikenteessä myytiin helmikuussa jo yli 3 000 mobiililippua.
Paikallisbussien suosio on kasvanut Hämeenlinnan seudulla, ja nyt suosiota siivittävät myös mobiililiput. Kuva: Esko Tuovinen
Paikallisbussien suosio on kasvanut Hämeenlinnan seudulla, ja nyt suosiota siivittävät myös mobiililiput. Kuva: Esko Tuovinen

Joulukuusta lähtien bussimatkansa on voinut maksaa älypuhelimeen ladatun Waltti Mobiili -sovelluksen kautta.

Mobiililipusta on tullut nopeasti suosittu. Joulukuussa niitä myytiin Hämeenlinnan seudulla 1 000 kappaletta, tammikuussa 2 218 kappaletta ja helmikuussa jo 3 059 kappaletta.

Seudun joukkoliikennekoordinaattori Kim Venesjärvi, onko kyse siitä, että monet heistä, jotka aiemmin ovat ostaneet lipun suoraan kuljettajalta, ovat nyt siirtyneet mobiililipun käyttöön?

– Sitä ei voi tässä vaiheessa tietää. Suuri osa on varmaan heitä, mutta toisaalta meillä joukkoliikenteen käyttökin kasvaa koko ajan, joten osa voi olla kokonaan uusiakin bussien käyttäjiä, Venesjärvi sanoo.

Mobiililipun valttina on myös hinta, joka on 2,70 euroa.

– Hinta sijoittuu kuljettajalta ostetun kertalipun ja Waltin arvolipun väliin.

Paikallisbussien käyttö on Hämeenlinnan seudulla kasvanut viime vuosina. Venesjärven mukaan kasvua oli sekä viime että toissa vuonna kaksi prosenttia.

– Syynä ovat varmaan ne monet muutokset, joita viime vuosina on tehty.

Waltti-järjestelmä otettiin käyttöön syksyllä 2016 ja linjastomuutos toteutettiin vuonna 2017. Waltin yhteydessä lastenlippu ulotettiin alle 17-vuotiaisiin, ja eläkeläiset saivat seniorilipun.

Joukkoliikenteen suosion voi uumoilla aina vain kasvavan, sillä tänä vuonna tulee vielä voimaan useampikin parannus.

– Opiskelijalippu tulee käyttöön elokuussa, ja jo kesäkuussa vaihto-oikeus pitenee 80 minuuttiin, Venesjärvi kertoo.

Vielä nykyään vaihto-oikeus on – vyöhykkeistä riippuen – 45 minuutista 60 minuuttiin. Siinä ajassa esimerkiksi Lammilta kaupungin keskustaan tuleva matkustaja ei ehdi vaihtamaan keskussairaalalle menevään bussiin. Tähän tulee siis parannus kesäkuun alussa.

– Myös se, että Waltti-kortin arvo ei vanhene, on varmaan osaltaan lisännyt Waltin ja joukkoliikenteen suosiota, Venesjärvi pohtii.

Seudun paikallisliikenteen mobiililippuja saa ostaa myös Savonlinjan sovelluksen kautta – joulu-tammikuussa Savonlinjan Meejo-sovelluksella ostettiin 109 Hämeenlinnan seudun paikallisliikenteen lippua.

Vielä tässä kuussa ostaminen on tulossa mahdolliseksi myös Matkahuollon sovelluksella. Sitä kautta lipun hinta tulee olemaan 20 senttiä kalliimpi kuin Waltin sovelluksella ostettu mobiililippu.

– Myös Onnibussi on kiinnostunut ottamaan meidän liput valikoimaansa, Venesjärvi kertoo.

Se, että lippuja saa monesta eri sovelluksesta, helpottaa lipun hankkimista varsinkin silloin, kun matkustaja haluaa ostaa kerralla sekä pikavuoro- että paikalliskyydin. Jos paikallisliikenteen lippu on osana tällaista ketjutettua matkaa, sen voi saada jopa edullisemmin kuin Waltti-paikallislipun.

– Jokainen sovellus voi hinnoitella lipun omalla tavallaan, joten asiakkaan täytyy olla hintatietoinen, mikäli haluaa lippunsa mahdollisimman edullisesti, Venesjärvi neuvoo.

Waltti Mobiili -sovelluksen voi ladata Android-puhelimeen Google Playsta ja Applen puhelimeen Applen sovelluskaupasta.

Juttu on julkaistu Hämeen Sanomissa tiistaina 3.3.2020.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset