Kaupunkiuutiset

Capoeira, tanssilta näyttävä taistelulaji

Capoeira on moniulotteinen liikuntalaji, se sisältää rytmiä, musiikkia, liikkumista, jopa akrobatiaa. Capoeiraa pelataan ympyränmuotoisessa asetelmassa, rodassa. Kaksi pelaajaa käy taistelua toisten kannustaessa ympärillä. Berimbau-nimisellä soittimella rytmitetään peliä. Pelaajat tekevät potkivia ja väistäviä liikkeitä. Yksi capoeiristan tärkeä ominaisuus on myös, että saa oman potkunsa pysäytettyä tarvittaessa. Pelissä on myös jonkin verran kontakteja.

– Tämä on afro-brasilialainen taistelulaji, jonka Afrikasta Brasiliaan 1500–1600-luvuilla kuljetetut orjat kehittivät salaa isänniltään. Lajilla on jonkin verran sekava ja verinen historia, jossain vaiheessa laji oli myös lailla kielletty. 1930-luvulla kehitettiin tyylisuunta, jota Hämeenlinnassakin treenataan, capoeira regional. Capoeira regionaliin muun muassa lisättiin osia muista taistelulajeista, Capoeira Boa Vontade-ryhmän vetäjä Noora-Liina Ora kertoo.

Seura, jonka nimi on suomennettuna Hyvä Tahto, toimii yhteistyössä Hämeenlinnassa ja Tampereella brasilialaisen capoeira-ammattilaisen, Mestre Gharronne Silvan alaisuudessa.

Peliä ja leikkiä

– Capoeirassa ei varsinaisesti kilpailla, sitä pelataan. Lajia on niin vaikea määritellä, että täytyy itse tulla katsomaan ja oppimaan. Itse olen treenannut lajia seitsemän vuotta ja vieläkin hämmennyn sen edessä, Noora-Liina valottaa.

Suomeen laji on tullut luultavasti noin 25 vuotta sitten, Hämeenlinnassa sitä on harrastettu noin kymmenisen vuotta.

Noora-Liina Ora vetää capoeira-treenit Hämeenlinnassa ja Tampereella kaksi kertaa viikossa.

– Hämeenlinnaan avattiin juuri uudelleen lastenryhmä. Porukkaa on vielä kovin vähän, toivotaan, että saamme lisää harrastajia. Itse aloitin 15-vuotiaana. Tampereen ryhmän nuorin on 6-vuotias, hän aloitti viisivuotiaana.

– On hauskaa pelata ja leikkiä, saa toisen huijattua väistämään väärään suuntaan, tekee vastapotkun ja pysäyttää sen viime hetkellä ja näyttää, että olisin pystynyt potkaisemaan osuman, mutta en tehnyt sitä, Ora maalailee pelin kulkua.

Fyysinen ja henkinen

– Capoeirassa on monia eri filosofioita, eri näkökulmia, ajattelutapoja ja treenityylejä, jokainen opettaja tuo lajiin omia mausteitaan, minäkään en ole kopio opettajastani, Ora mainitsee.

Melko fyysinen laji lisää harrastajansa tasapainoa, koordinaatiokykyä, kuntoa, nopeutta ja reagointikykyä.

– Täällä saa ystäviä, tässä kasvetaan lajin mukana ja opitaan ottamaan vastuuta nuoremmista harrastajista. Laji vaikuttaa myös arkielämässä, huomaa oppineensa ajattelemaan ja reagoimaan nopeasti, saaneensa itsevarmuutta, Noora-Liina Ora sanoo.

– Rohkeasti mukaan, lapset ja aikuiset, vaikka kesken kauden, Noora-Liina kehottaa.

Treenit ovat tiistaisin ja torstaisin Myllymäen koulun liikuntasalissa Ahokatu 20. Lapset 16.30–17.30 aikuiset tiistai 19.30–21, torstai 20–21.15. Treeneihin voi tulla katsomaan ja kokeilemaan, kaksi ensimmäistä kertaa ovat ilmaisia.

Lisätietoja boavontadetampere@gmail.com tai puhelimitse Noora-Liina 0445552300.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset