fbpx
Kaupunkiuutiset

Coxa toisi erikoisosaamista H-linnan keskussairaalaan

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Tekonivelsairaala Coxa Oy aloittavat selvitystyön, joka tähtää kantahämäläisen tekonivelleikkaustoiminnan siirtämiseen osaksi Coxaa. Selvitystyö valmistuu toukokuun alkupuolella. Päätöksiä yhteistyön aloittamisesta tehdään kesäkuussa.

Jos Coxa tulee yhteistyökumppaniksi, sen leikkaustoiminta Hämeenlinnassa alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Selvitettävä liiketoimintakauppa siirtäisi Hämeenlinnassa vuosittain tehdyt noin 600 ja Forssan sairaalassa tehdyt noin 240 tekonivelleikkausta jatkossa Coxan toiminnaksi. Henkilöstöä siirtyisi Coxaan noin 20–40 ammattilaista. Tarkemmat määrät ja liiketoiminnan arvo määrittyvät selvityksen edetessä.

Yhteistyöhanke on tavallaan jatkumoa jo nyt Fimlabin ja Sydänsairaalan kanssa tekemällemme yhteistyölle. Kokemukset näistä yhteistyöratkaisuista ovat hyviä. Vaativimmat leikkaukset, muun muassa uusintaleikkaukset tehdään jo nyt Coxan sairaalassa.

Jos yhteistyöhanke toteutuu, niin se vaikuttaa myös uuden sairaalan suunnittelutyöhön.

– Tilanne on vielä aidosti avoin, sen vuoksi laadukas selvitystyö eri työryhmissä on tärkeää. Yhteistyön lisääminen kuuluu joka tapauksessa sairaanhoitopiirin strategiaan, sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen sanoo.

Suurimpina esteinä ovat alustavien tunnustelujen perusteella Hämeenlinnan traumapäivystyksen järjestäminen sekä Coxan tarvitsemien leikkaussali- ja osastotilojen löytäminen nykyisestä sairaalakiinteistöstä.

– Tässä yhteydessä on hyvä selvittää koko sairaalan päivystysjärjestelmä, sillä Coxan lääkärit eivät osallistu päivystykseen. Jos Kanta-Hämeen keskussairaalan lääkäreitä siirtyy Coxan työntekijöiksi, keskussairaalan nykyinen päivystysjärjestelmä ei enää toimisi, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Seppo Ranta sanoo. Hän sanookin selvitystyön aikana paneuduttavan koko päivystysjärjestelmän organisointiin.

– Coxa tunnetaan maanlaajuisesti tekoniveltoiminnan edelläkävijänä, ja sinne hakeutuu potilaita koko Suomesta. Olemme olleet jo pitkään Coxan osakkaita ja nyt haluamme tuoda kehittämistoiminnan tulokset lähemmäksi kantahämäläisiä potilaita, KHSHP:n johtaja Hannu Juvonen kertoo selvitystyön taustaa.

Coxan ylilääkäri Teemu Moilanen vakuuttaa Coxan olevan kansainvälisestikin alan huippuosaajien joukossa.

– Meitä auttaa tiivis yhteistyö Tampereen yliopillisen keskussairaalan kanssa sekä jatkuva tutkimustyö. Coxan ammattilaisilla on varmasti alan erikoisosaaminen hyvin hyppysissä, Moilanen sanoo.

Coxan vahvuudet ovat lääketieteellisessä osaamisessa, tehokkuudessa ja taloudellisuudessa.

– Nämä asiat kulkevat käsi kädessä. Olemme päässeet toimintatapaan, jossa erikoisosaamisen keskittäminen tuo laatua.

Coxan asiakkaista tulee jo nyt noin kolmannes muualta kuin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta.

Kanta-Hämeessä ortopedisten toimenpiteiden ostopalvelujen osuus on jo nyt 22 prosenttia erikoisalan kokonaiskustannuksista. Merkittävä osa tästä osuudesta kohdistuu Coxaan.

– Yhteistyön toteutuessa pystymme tuomaan konseptimme mukaista polikliinista toimintaa lähemmäs kantahämäläisiä potilaita. Tässä yhteydessä selvitetään myös polikliinisen toiminnan tulevaisuus Riihimäen ja Forssan sairaaloissa, Moilanen kertoo lupaa.

KHSHP:n Juvonen uskoo, että Coxan vetovoimainen brändi voi lisätä tekonivelleikkausten volyymia Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

– Tavoitteenamme on olla Coxan aktiivinen osakas ja auttaa myös sitä kautta varmistamaan keskussairaalan resursseja tulevaisuudessa. On silti vielä paljon selvitettäviä asioita, keskussairaalan toiminnot ovat aina kokonaisuus ja esimerkiksi ortopedisen päivystystoiminnan järjestelyt täytyy turvata kaikissa vaihtoehdoissa. Meillä on kuitenkin entuudestaan hyviä kokemuksia toimintojen yhteensovittamisesta Fimlabin ja Sydänsairaalan kanssa, Juvonen kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset